Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Αποζημιώσεις της υπομονής...

Για μεγάλο διάστημα οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας θα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές της παραγωγής κερασιών που προκάλεσε ο παγετός της περασμένης άνοιξης. Η κυβέρνηση, τους υποσχόταν προεκλογικά ότι σε τρεις μήνες θα τους αποζημίωνε για τις καταστροφές στην παραγωγή, όμως εδώ πέρασαν πάνω από έξι μήνες και όχι μόνο δεν καταβλήθηκαν χρήματα, αλλά ο ΕΛΓΑ βρίσκεται στη διαδικασία της εκτίμησης της ζημιάς και θα απαιτηθούν άλλοι δύο - τρεις μήνες, για να τελειώσει η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι με σειρά ενεργειών και κινητοποιήσεων, η Παναγροτική Ενωση Ανθεμίων στο Νομό Ημαθίας ζήτησε να καλυφθεί η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στη φετινή παραγωγή κερασιών, καθώς οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες είχαν σαν συνέπεια την ακαρπία σε σειρά δεντροκαλλιεργειών. Τελικά, βρέθηκε ένας τρόπος για να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς ο Οργανισμός αρνούνταν να αποζημιώσει τις ζημιές στην καρπόδεση των δεντροκαλλιεργειών. Το πρόβλημα, όμως, τώρα είναι πότε θα καταβληθούν τα ποσά της αποζημίωσης, καθώς οι δεντροκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση, με πολλά χρέη στις τράπεζες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα παραγωγής.

Οσον αφορά τον τρόπο που χορηγούνται αυτές οι αποζημιώσεις, η Παναγροτική Ενωση Ανθεμίων ζητάει να αναθεωρηθεί η απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, σχετικά με τον Κανονισμό που αναφέρεται στις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ενώ η χρονική διάρκεια για εκτίμηση των ζημιών στα κεράσια κατά παραγωγό παίρνει σε μάκρος, ακολουθεί η συνολική εκτίμηση, βάσει της οποίας θα δοθούν τελικά οι αποζημιώσεις. Η συνολική εκτίμηση, όμως, αδικεί πολλούς παραγωγούς και έτσι η Ενωση ζητάει εξατομικευμένη εκτίμηση της ζημιάς κατά παραγωγό και μόνο με τον τρόπο αυτό να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το ίδιο σύστημα εκτίμησης επιχειρεί ο ΕΛΓΑ να το εφαρμόσει και στο ροδάκινο, προφανώς στην προσπάθειά του εξοικονόμησης πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν τα στελέχη της Ενωσης, με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο αγρότης, ακόμη και 100% να είναι η ζημιά που έχει υποστεί, πληρώνεται μόνον ένα μέρος της παραγωγής του και καιρός είναι να αλλάξει το άδικο αυτό σύστημα κατά τρόπο που να υπάρχει πλήρης κάλυψη του παραγωγού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ