Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επάρκεια των μέτρων λιτότητας...

Το εγχείρημα της τιτλοποίησης (δηλαδή της σύναψης τραπεζικών δανείων με ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών), με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του Προϋπολογισμού του 2006, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας Λ. Σακελλάρης, που στήριξε την αισιοδοξία του για την τύχη της τιτλοποίησης στο γεγονός ότι η Επιτροπή είχε εγκρίνει στο παρελθόν ανάλογες προτάσεις που είχε υποβάλει η Πορτογαλία. Σημειώνεται, πως την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει στην Επιτροπή τη δεύτερη «έκθεση προόδου» των δημοσιονομικών δεδομένων, προκειμένου οι Βρυξέλλες να διαπιστώσουν αν τα μέτρα πολιτικής είναι επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος, ή, αν απαιτούνται και νέες, διαρθρωτικής φύσης, παρεμβάσεις...

Με την εκτίμηση ότι η τιτλοποίηση θα έχει αισιόδοξο τέλος, οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος το 2006 κάτω από το 2,8% του ΑΕΠ, ίσως και στο 2,6%, δεδομένων και των πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων, που υιοθετεί η κυβέρνηση προς αυτόν το στόχο. Μόλις πρόσφατα, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων Χ. Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε νέες περικοπές δαπανών κατά 0,2%, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2006 να διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% του ΑΕΠ που προβλεπόταν με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Με επιδίωξη τη μείωση του ελλείμματος, ώστε η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, στο οποίο την έχει θέσει η ΕΕ, ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη νέα άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και τη συνέχιση των πολιτικών υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ