Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Μεγάλη αύξηση 9,9% το οχτάμηνο

Η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών καταρρίπτει το μύθο της χαμηλής παραγωγικότητας της εργασίας στη χώρα μας

Μεγάλη αύξηση, 9,9%, των εξαγωγών εμπορευμάτων σημειώθηκε το οχτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου 2005, ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ). Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών το οχτάμηνο ανήλθε στα 8.678 εκατ ευρώ, έναντι 7.897 εκατ. ευρώ το ίδιο οχτάμηνο του 2004.

Η εξέλιξη αυτή των εξαγωγών καταρρίπτει και το μύθο της χαμηλής παραγωγικότητας του ελληνικού κεφαλαίου, τον οποίο αναπαράγουν η κυβέρνηση και οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, προκειμένου να δικαιολογήσουν την επίθεση κατά των εργασιακών κατακτήσεων και τις άγριες εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας. Αντίθετα, τα στοιχεία του ΟΠΕ, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας (στοιχεία επτάμηνου), επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στη χώρα μας (στον όρο αυτό ενσωματώνουν και την εξέλιξη της εντατικότητας της εργασίας) έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι που αντανακλάται και στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις στον εξαγωγικό τομέα πραγματοποιούνται, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που επήλθαν λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ως προς τα κυριότερα ανταγωνιστικά νομίσματα, του δολαρίου και του γιεν. Ως προς το δεύτερο ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ενώ οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 13,6%, προς τις τρίτες χώρες η αύξηση περιορίστηκε στο 5,9%, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στη συναλλαγματική πολιτική του «ισχυρού ευρώ».

Με άλλα λόγια, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν την αύξηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίχτηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον εργασιακό και στον ασφαλιστικό τομέα. Στην πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών παραμένει η Γερμανία (12,5% του συνόλου των εξαγωγών) και ακολουθούν η Ιταλία, η Αγγλία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, κλπ. Σημαντική θέση διατηρούν οι ελληνικές εξαγωγές στην περιοχή των Βαλκανίων, με τη Βουλγαρία να κατέχει την τέταρτη θέση, τη Ρουμανία τη δέκατη, την Αλβανία την ενδέκατη και την ΠΓΔΜ τη δέκατη τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ