ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
Στα βράχια της Πειραϊκής...

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Δε γνωρίζουμε αν ο ιππόκαμπος, το γνωστό και ως «αλογάκι της θάλασσας», είναι προστατευόμενο είδος, το σίγουρο είναι πως ένα μαγαζί με αυτό το όνομα στον Πειραιά χαίρει εκτιμήσεως σ' αυτό που λέμε «καλή κοινωνία». Το θυμηθήκαμε, διαβάζοντας χτες για μια ακόμα φορά πως το περίφημο «Κονώνειο Τείχος» θα απελευθερωθεί από τα διάφορα κτίσματα και μπάζα που το σκεπάζουν. Παίζαμε παιδιά στα βράχια της Πειραϊκής με τα τείχη απρόσιτα, γερνάμε και ο μόνος που έχει δικαίωμα επί των τειχών είναι η μαφία που τα αξιοποιούσε και τότε.

Τι σχέση έχουν τα προηγούμενα με την επικαιρότητα; Χε! Η υπάρχουσα νομοθεσία περί Τύπου, ξέρετε ...οι περίφημες αστικές αγωγές, δε μας επιτρέπουν να γράψουμε αυτό που κάθε πιτσιρίκι στον Πειραιά ξέρει, αλλά δεν μπορεί να «τεκμηριώσει». Να το πάμε λοιπόν γύρω γύρω: Ο Αλ Καπόνε βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα, όχι γιατί ήταν Μαφία, αλλά για φοροδιαφυγή. Ετσι και το όποιο μαγαζί στον Πειραιά, δεν μπορεί να καταγγελθεί ως «ναυαρχίδα» του τάδε μαφιόζου. Κατά συνέπεια, και αυτοί που συχνάζουν εκεί δεν μπορούν να καταγγελθούν ως συναναστρεφόμενοι μαφιόζους. Η Εφορία, προφανώς, μπορεί να καταγράψει ότι ένα ποτό σερβιρίστηκε χωρίς απόδειξη. Μέχρι εκεί. Εξάλλου, ο Βοϊδονικόλας, αν σωστά έχουμε πληροφορηθεί, κάποια στιγμή επιχείρησε να πάρει και ταυτότητα «αντιστασιακού»! Τι σχέση έχει ο Βοϊδονικόλας με την επικαιρότητα; Πού να ξέρουμε... Δε ρωτάτε καλύτερα τους Μαντούβαλο, Μιχαλολιάκο, Μελά, Σαββόπουλο και Αγραπίδη, μήπως έχουν ακούσει τίποτα... Μεγάλο το λιμάνι, φορτία πάνε κι έρχονται, άντε να βρεις άκρη. Ασε τη νύχτα του. Από την Ελευσίνα, ως τη Βουλιαγμένη, μια επικράτεια. Ο Μαντούβαλος, γράφουν οι εφημερίδες, είναι στα μαχαίρια με τους άλλους για την ψήφο 60.000 Μανιατών. Κάνουν 60.000 Μανιάτες τον τζίρο που κάνουν τα μαγαζιά της παραλίας; Εστω λίγων απ' τα τελευταία;

Επί ΠΑΣΟΚ, ο εκάστοτε υπουργός Ναυτιλίας ακολουθούνταν από το παρατσούκλι «ο ταμίας». Οσοι νομίζουν ότι κάτι άλλαξε επί ΝΔ, ας ανατρέξουν στο ...1964, να μάθουν τι φυτά, σε ποιανού ιδιοκτησία, ευδοκιμούσαν από τότε στο ...Μυλοπόταμο κι ας πάνε μετά στο ΥΕΝ να συζητήσουν περί πάταξης της διαφθοράς!

«Προϊόντα του συστήματος» χαρακτήρισε προχτές το ΚΚΕ, όλο το πακέτο των σκανδάλων και της διαφθοράς. Και σημείωσε πως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κλιμακώνουν την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες». Κακό του κεφαλιού του όποιου δε θέλει να καταλάβει τι σημαίνει αυτό και τι καθήκοντα ορίζει για όποιον θέλει να δηλώνει ότι παλεύει για να αλλάξει ο κόσμος.

Τα σύννεφα στην περιοχή αποκτούν ήδη τη μορφή κυκλώνα.

Κάτσε εσύ να κοιτάς σαν χάχας τα «παράθυρα».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΤΑΝ ΟΙ «ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ «ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ»

Η ΝΥΧΤΑ: «Ο εσωκομματικός πόλεμος μεταξύ βουλευτών της ΝΔ στον Πειραιά έχει - σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στη Ρηγίλλης - και έντονο άρωμα υποκόσμου. Σ' αυτόν τον πόλεμο εμπλέκονται ισχυρές οικογένειες του Πειραιά, άνθρωποι της πειραϊκής νύχτας, καθώς και επιχειρηματίες που κινούνται στο χώρο του λιμανιού. Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης αυτού του πολέμου, εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανοίγει εκ νέου ο φάκελος της βομβιστικής επίθεσης που είχε γίνει κατά του κ. Μιχαλολιάκου, έξω από το γραφείο του στον Πειραιά, τον Ιανουάριο του 2001. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, που είχε τραυματιστεί κατά την επίθεση, φέρεται ότι είναι πεπεισμένος πλέον πως η βομβιστική ενέργεια δεν ήταν έργο τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά είχε σχεδιαστεί από πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της νύχτας» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΤΑ ΤΕΙΧΗ: «Η αρχαία ακτογραμμή του Πειραιά και τμήμα της αρχαίας οχύρωσης, με το οποίο η ακτογραμμή είναι απολύτως συνδεδεμένη θα αποκαλυφθούν σύντομα (...) για όλα συζήτησε το ΚΑΣ, εκτός από τα επτά καταστήματα, την παραμονή των οποίων το ίδιο είχε επιτρέψει τον Σεπτέμβριο του 2004 (...) ακόμα και αυτή η χαριστική παραμονή τους όμως έληξε πριν από μερικές ημέρες χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματά τους από το τείχος (...) η αρχαιολογική υπηρεσία δεν κατάφερε τίποτα παρά τις πιέσεις της» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ: «Εμπλοκή του γραφείου Μαντούβαλου σε δίκες για διακίνηση κοκαΐνης, νέα ερωτήματα γεννώνται από την ανάληψη μεγάλων υποθέσεων» (τίτλος και πλάγιος στο ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Η ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ: «Δυστυχώς αυτό το κλίμα είναι ένα κλίμα το οποίο έχει παραλύσει την κυβέρνηση και τη χώρα και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην οικονομία και στον μέσο πολίτη και στην εικόνα μας στο εξωτερικό» (ο Γ. Παπανδρέου / ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΚΑΝΔΑΛΑ - ΔΙΑΦΘΟΡΑ προϊόντα του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ η παρέμβαση Καραμανλή

Η ΧΩΡΑ: Το παρασκήνιο της διαγραφής Μαντούβαλου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΟΛΑΣΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΕΘΝΟΣ: ΣΚΗΝΙΚΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αρχισαν οι διαγραφές

Η ΑΥΓΗ: Παράλυτη η κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ούτε συμψηφισμούς ούτε συγχωροχάρτια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΗΡΥΞΤΕ τον πόλεμο στη Διαπλοκή

ΤΑ ΝΕΑ: Σκάνδαλο με τα... φιλέτα του 2004

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οργή Προέδρου για το σκηνικό της αθλιότητας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΡΓΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ για την ποιότητα της ενημέρωσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΛΑΦΟΣ για τα τηλεδικεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Γ. Παπανδρέου - Ε. Βενιζέλου

Η ΝΙΚΗ: Παντεσπάνι σε ημετέρους

Ο ΛΟΓΟΣ: ...ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ σάπια τρόφιμα

PRESS time: 92 ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2.347 νέες θέσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Νάρκη» στις εισηγμένες, παρέμβαση ΕΕ για τα αποθεματικά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βρήκαν πιο βόρειο λιμάνι

«Οπως δήλωσε χτες ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Τζέφρι Λέβιν, 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε στρατιωτικές βάσεις τις οποίες θα μοιράζονται με τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις. "Οι στρατιώτες θα μοιράζονται σε βάσεις στις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία που δίνει την ευκαιρία άσκησης διοίκησης και ελέγχου σε μια πολύ μεγάλη έκταση" είπε (...) στη Βουλγαρία, οι Αμερικανοί θα αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση Μπεζχμέρ και στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο. Και οι δύο αυτές εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στο λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βουλγαρία να χρησιμεύσει ως βάση για την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων σε σημεία κρίσεων. Αν διεξάγεται μια μεγάλη άσκηση στη Βουλγαρία και αν κάτι συμβεί και πρέπει να μετακινήσουμε ανθρώπους απ' ευθείας από εδώ σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, θα θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε", είπε (...) τόνισε ακόμα ότι "η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ είναι ελκυστική για τους επενδυτές ως άλλη μια εγγύηση της σταθερότητας στη Βουλγαρία» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ακόμα δε χώνεψαν τη ...λαχαναγορά

«Το κενό που θα αφήσει η ελληνική υπηρεσία του BBC είναι μεγάλο. Γιατί η ενημέρωση στην πατρίδα μας ζει κυριολεκτικά στο δικό της πλανήτη. Αλλος πλανήτης, μακριά από τα όσα ιστορικά συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη, με μια συνεχή εμμονή στη μιζέρια της ομφαλοσκόπησης. Ενας μιντιακός αυτισμός που οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις όπως η χειραγώγηση του ελληνικού λαού και σε διεθνή θέματα και εξελίξεις. Πολλοί θα διαφωνήσουν, αλλά θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη στάση μας στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας» (ο Π. Βαλασόπουλος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ