ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταδίκη σε συνωμότες

Συμμετείχαν στα σχέδια δολοφονίας του Προέδρου Τσάβες, το Μάη του 2004

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Τρία πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας και 27 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί καταδικάστηκαν χθες από στρατιωτικό δικαστήριο σε ποινές κάθειρξης δύο έως εννέα έτη, για τη συνωμοσία δολοφονίας του Προέδρου Ούγο Τσάβες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο της Βενεζουέλας, ABN. Επίσης, άλλοι 73 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα απελαθούν, καθώς κρίθηκαν αθώοι, αναφορικά με τη συνωμοσία.

Πρόκειται για την υπόθεση του Μάη του 2004, όπου αποκαλύφθηκε ολόκληρο δίκτυο παραστρατιωτικών, που με τη συνέργεια «στελεχών της αντιπολίτευσης», αλλά και πρώην μελών των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν σχέδια δολοφονίας του Προέδρου Τσάβες και της πρόκλησης χάους, ώστε να δικαιολογηθεί η ανατροπή της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας» ή ακόμη και αυτή της στρατιωτικής επέμβασης με «Δούρειο Ιππο» την Κολομβία. Τότε είχαν συλληφθεί συνολικά 118 παραστρατιωτικοί Κολομβιανοί, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έφθασε στο «κόκκινο». Πάντως, μετά από 17 μήνες εγκλεισμού, οι Κολομβιανοί που κρίθηκαν αθώοι ως προς τη συνωμοσία, μεταφέρθηκαν στα σύνορα για να απελαθούν και να παραδοθούν στις αρχές της Κολομβίας.

ΟΗΕ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε αναζήτηση «βοήθειας»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΓΕΝΕΥΗ- ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διπλασίασε το ποσό που ζητά από τους διεθνείς δωρητές για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο σεισμός της 8ης Οκτώβρη στο Πακιστάν: Ζητά 549,6 εκατ. δολάρια, που όπως ανέφερε χρειάζονται κατεπειγόντως για να σωθούν οι ζωές τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων αστέγων στις απομακρυσμένες περιοχές του βόρειου Πακιστάν (Επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου, Αζάντ Κασμίρ) που δε διαθέτουν καταλύματα, τρόφιμα, φάρμακα και καμία πρόσοδο. Τους σεισμοπαθείς, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, περιμένει «ένας χειμώνας δίχως έλεος».

Εως χτες όμως, όπως τόνιζε η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, ο ΟΗΕ δεν είχε λάβει ούτε καν το 30% του - αρχικού - ποσού-στόχου των 312 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός του συστήματος του ΟΗΕ, έχουν διατυπωθεί «υποσχέσεις» βοήθειας ύψους 700 εκατ. δολαρίων, που όμως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ελεγχθεί η παράδοσή της.

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η έλλειψη σωστικών μέσων και γιατρών, οι ανεπάρκειες των σχεδιασμών (όπου υπήρξαν) για την παροχή εφοδίων, η άρνηση πρόσβασης και παροχής βοήθειας σε «στρατιωτικά ευαίσθητες» περιοχές, οι συνεχείς ισχυροί μετασεισμοί - σημειώθηκαν και νέοι χτες -, συνολικά, σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, μπορεί να κόστισαν ακόμη περισσότερες ζωές από ό,τι το αρχικό πλήγμα των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο χτεσινός επίσημος απολογισμός παρέμενε στους 54.000 νεκρούς και τους 77.000 τραυματίες στο Πακιστάν, ωστόσο, σύμφωνα με τους τοπικούς απολογισμούς των αρχών των επαρχιών, ο πραγματικός αριθμός αγγίζει τους 80.000 νεκρούς. Αλλοι τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι πέθαναν στην ινδική πλευρά του Κασμίρ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times», ο «Πρόεδρος» του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ - για την επιβίωση του καθεστώτος του οποίου μοιάζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο οι δυτικοί «δωρητές» - δήλωσε ότι η οικονομική ζημία από το σεισμό θα φθάσει τα 5 δισ. δολάρια, είπε ότι οι νεκροί «ξεπέρασαν» τους 50.000, ύμνησε την αντίδραση της κυβέρνησής του (!) στη διαχείριση της κρίσης ως «καλή, αν όχι πολύ καλή» (!), ενώ έσπευσε να πει, περίπου αυτοαναιρούμενος, ότι ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις κάλυψαν το «διοικητικό κενό», παρέχοντας βοήθεια στα θύματα του σεισμού, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι πρωτοβουλίες τους να «θέλξουν» νέους στον «εξτρεμισμό».

Μάλιστα, ο Μουσάραφ δήλωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει ένα «εθνικό κίνημα νεολαίας», το οποίο «εθελοντικά» θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, «σε στενή συνεργασία» με το στρατό του Πακιστάν - σε μια κοινωνία ήδη στρατιωτικοποιημένη ως το κόκαλο από αναρίθμητες χούντες, της δικής του περιλαμβανομένης.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία για τη μετεγκατάσταση βάσεων

ΤΟΚΙΟ.--

Εντονη δυσαρέσκεια και οργή εξέφρασαν χτες οργανώσεις που αντιτίθενται στην παρουσία αμερικανικών βάσεων στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα με την νέα αμερικανο-ιαπωνική συμφωνία, που αναφέρθηκε πως επιτεύχθηκε το περασμένο 24ωρο στο Τόκιο, ανάμεσα στους υφυπουργούς Αμυνας αμφοτέρων χωρών για τη μεταφορά της αεροπορικής βάσης Φουντένμα και άλλων βάσεων των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα ελάχιστα που γνωστοποιήθηκαν, η συμφωνία που έκλεισε ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας Ρίτσαρντ Λόουλες στο Τόκιο αναφέρει ότι η βάση Φουντένμα (που βρίσκεται στο κέντρο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Οκινάουα) θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο Σουπάμπ, το οποίο παράλληλα θα «επεκταθεί» κατά μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα... Ανακοινώθηκε επίσης η μεταφορά περίπου 4.000 Αμερικανών πεζοναυτών που σταθμεύουν στην Οκινάουα σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, η συμφωνία που έγινε εσπευσμένα ενόψει της προγραμματισμένης για τα μέσα Νοέμβρη επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ου. Μπους στο Κιότο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου της πόλης Γκινοβάν (όπου βρίσκεται η βάση Φουντένμα) Γιοίτσι Ιχα, που σημείωσε πως «η συμφωνία αγνοεί εντελώς τα αιτήματα του λαού της Οκινάουα, τα οποία δε θα μειωθούν μόνο και μόνο γιατί θα μεταφερθούν οι βάσεις σε άλλες περιοχές του νησιού».

Ετσι, συνεχίστηκαν και χτες οι διαμαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων της Οκινάουα, έξω από το αμερικανικό στρατόπεδο Σουάμπ, που αντιτίθενται στην παρουσία αμερικανικών βάσεων στο πολύπαθο νησί τους που μόνον μέσα στην τελευταία 10ετία θρήνησε, μεταξύ άλλων, βιασμούς ανήλικων κοριτσιών αλλά και θανατηφόρα τροχαία με θύματα εφήβους και θύτες Αμερικανούς πεζοναύτες...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Τέσσερις φερόμενοι ως «ισλαμιστές που συνδέονται με τον Ιορδανό Αλ Ζαρκάουι», καταδικάστηκαν από γερμανικό δικαστήριο σε ποινές κάθειρξης από πέντε ως οκτώ χρόνια. Οι «4» κατηγορούνταν για προετοιμασία επιθέσεων κατά εβραϊκών στόχων στη Γερμανία.

ΡΩΜΗ.-- Την ελπίδα του να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ηγεσία της κεντροδεξιάς συμμαχίας, εάν το κόμμα του κερδίσει περισσότερες ψήφους στις εκλογές του προσεχούς Απρίλη, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Τζιανφράνκο Φίνι. Ο Φίνι ως επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας, ενός κόμματος οι ρίζες του οποίου φθάνουν στο φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας, δήλωσε στο «Ρόιτερ» ότι είναι ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία της κεντροδεξιάς, μαζί με τον Μπερλουσκόνι και τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Πιερ Φερντινάντο Κασίνι.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση με αξιωματούχους της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) είχε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εκτίμησε ότι το διεθνές της βάρος «μεγεθύνεται». Η Οργάνωση, στην οποία μετέχουν η Κίνα, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Ρωσία, συζητά θέματα ασφάλειας και ενέργειας. Αναλυτές έκαναν λόγο για ένα ρωσοκινεζικό «σύμφωνο» πιθανώς «ανταγωνιστικό» του ΝΑΤΟ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Οι αρχές των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν νέες συλλήψεις «ισλαμιστών εξτρεμιστών» οι οποίοι δρουν στο νότο της χώρας και «συνδέονται» με βομβιστικές επιθέσεις.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή ποινών κάθειρξης έως και 20 ετών στους 15 κατηγορούμενους για «στάση» στην Αντιτζάν του Ουζμπεκιστάν το Μάη.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Καμικάζι έπεσε χτες με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες στο ινδικό Κασμίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν 25 άτομα, περιλαμβανομένων έξι αμάχων. Οι επιθέσεις στα τμήματα του Κασμίρ που δεν επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Οκτώβρη συνεχίζονται.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οκτώ παιδιά έχασαν τη ζωή τους και 37 τραυματίστηκαν όταν από άγνωστη αιτία προκλήθηκε πανικός, καθώς εκατοντάδες μαθητές κατέβαιναν τις σκάλες ενός πρωτοβάθμιου σχολείου το απόγευμα της Τρίτης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Πέντε παιδιά βρίσκονταν μέχρι χτες σε κρίσιμη κατάσταση.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Δολοφονία μεγιστάνα

ΣΟΦΙΑ.- Ο Εμίλ Κιούλεφ, φερόμενος ως ο «δεύτερος πλουσιότερος» άνθρωπος στη Βουλγαρία, ιδιοκτήτης ενός πολυσχιδούς ομίλου που περιλαμβάνει μια ασφαλιστική εταιρία και μια τράπεζα, δολοφονήθηκε χθες το πρωί σε επίθεση, που ανταποκριτές εκτιμούσαν ότι αποτέλεσε έργο «επαγγελματιών» δολοφόνων. Η ενέργεια έγινε ακόμη πιο «θεαματική», λόγω του γεγονότος ότι, την ώρα της επίθεσης, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης έδιναν συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξήγγελλαν «μέτρα κατά της εγκληματικότητας», επιχειρώντας να απαντήσουν σε έκθεση της Κομισιόν που έκανε λόγο περί «αυξημένης εγκληματικότητας, διαφθοράς και αναποτελεσματικής δικαιοσύνης».

Με δεδομένο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Ρούμεν Πετκόφ έκανε λόγο για «απόπειρα αποσταθεροποίησης της Βουλγαρίας και παρεμπόδισης της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εκτιμώντας ότι ο φόνος αυτός αποτελεί κάτι «διαφορετικό» από ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους της βουλγάρικης μαφίας που αναδύθηκε μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη χώρα. «Δεν πρόκειται για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" για οικονομικούς λόγους, ούτε για έλεγχο της αγοράς, παρ' όλο που η εκδοχή αυτή θα είναι επίσης αντικείμενο των ερευνών των αρμόδιων υπηρεσιών», δήλωσε ο Πετκόφ, και πρόσθεσε ότι «οι κύκλοι που κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια» - τους οποίους δεν κατονόμασε - «δε δέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Βουλγαρίας και προσπαθούν να παρεμποδίσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η θεωρία αυτή, όμως, μοιάζει αστήρικτη: Δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση, του ποιοι και γιατί θέλουν να «διακόψουν» την πορεία της Βουλγαρίας προς την ΕΕ, αφού ακόμη και το οργανωμένο έγκλημα μάλλον να κερδίσει έχει από αυτήν την υπόθεση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ