Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε αναζήτηση «βοήθειας»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΓΕΝΕΥΗ- ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διπλασίασε το ποσό που ζητά από τους διεθνείς δωρητές για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο σεισμός της 8ης Οκτώβρη στο Πακιστάν: Ζητά 549,6 εκατ. δολάρια, που όπως ανέφερε χρειάζονται κατεπειγόντως για να σωθούν οι ζωές τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων αστέγων στις απομακρυσμένες περιοχές του βόρειου Πακιστάν (Επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου, Αζάντ Κασμίρ) που δε διαθέτουν καταλύματα, τρόφιμα, φάρμακα και καμία πρόσοδο. Τους σεισμοπαθείς, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, περιμένει «ένας χειμώνας δίχως έλεος».

Εως χτες όμως, όπως τόνιζε η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, ο ΟΗΕ δεν είχε λάβει ούτε καν το 30% του - αρχικού - ποσού-στόχου των 312 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός του συστήματος του ΟΗΕ, έχουν διατυπωθεί «υποσχέσεις» βοήθειας ύψους 700 εκατ. δολαρίων, που όμως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ελεγχθεί η παράδοσή της.

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η έλλειψη σωστικών μέσων και γιατρών, οι ανεπάρκειες των σχεδιασμών (όπου υπήρξαν) για την παροχή εφοδίων, η άρνηση πρόσβασης και παροχής βοήθειας σε «στρατιωτικά ευαίσθητες» περιοχές, οι συνεχείς ισχυροί μετασεισμοί - σημειώθηκαν και νέοι χτες -, συνολικά, σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, μπορεί να κόστισαν ακόμη περισσότερες ζωές από ό,τι το αρχικό πλήγμα των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο χτεσινός επίσημος απολογισμός παρέμενε στους 54.000 νεκρούς και τους 77.000 τραυματίες στο Πακιστάν, ωστόσο, σύμφωνα με τους τοπικούς απολογισμούς των αρχών των επαρχιών, ο πραγματικός αριθμός αγγίζει τους 80.000 νεκρούς. Αλλοι τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι πέθαναν στην ινδική πλευρά του Κασμίρ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times», ο «Πρόεδρος» του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ - για την επιβίωση του καθεστώτος του οποίου μοιάζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο οι δυτικοί «δωρητές» - δήλωσε ότι η οικονομική ζημία από το σεισμό θα φθάσει τα 5 δισ. δολάρια, είπε ότι οι νεκροί «ξεπέρασαν» τους 50.000, ύμνησε την αντίδραση της κυβέρνησής του (!) στη διαχείριση της κρίσης ως «καλή, αν όχι πολύ καλή» (!), ενώ έσπευσε να πει, περίπου αυτοαναιρούμενος, ότι ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις κάλυψαν το «διοικητικό κενό», παρέχοντας βοήθεια στα θύματα του σεισμού, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι πρωτοβουλίες τους να «θέλξουν» νέους στον «εξτρεμισμό».

Μάλιστα, ο Μουσάραφ δήλωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει ένα «εθνικό κίνημα νεολαίας», το οποίο «εθελοντικά» θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, «σε στενή συνεργασία» με το στρατό του Πακιστάν - σε μια κοινωνία ήδη στρατιωτικοποιημένη ως το κόκαλο από αναρίθμητες χούντες, της δικής του περιλαμβανομένης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ