Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προετοιμασίες «εκλογών»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την απόφασή τους να συγκροτήσουν «μέτωπο συνεργασίας» ενόψει των εκλογών του Δεκέμβρη ανακοίνωσαν, χτες, τρία σουνιτικά κόμματα, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή τους στις εκλογές δε σημαίνει ότι αποδέχονται το σύνολο του «σχεδίου Συντάγματος» ως έχει. Στο «μέτωπο» αυτό, μέχρι στιγμής, έχουν βεβαιώσει τη συμμετοχή τους το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, το κόμμα Ιρακινού Εθνικού Διαλόγου και το Κόμμα της Συνέλευσης του Ιρακινού Λαού. Η ανακοίνωση έγινε μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων από το δημοψήφισμα «για το σχέδιο Συντάγματος», τα οποία έδειξαν ότι το 78% των ψηφισάντων αποδέχονται το «Σύνταγμα» ενώ, την ίδια στιγμή, αρκετοί εκπρόσωποι σουνιτικών παρατάξεων επαναλάμβαναν τις καταγγελίες τους περί εκτεταμένης νοθείας σε κρίσιμες συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες, αν και σε μικρότερη εμβέλεια. Στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε από ενόπλους ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού ενώ πυρά δέχτηκε και η αυτοκινητοπομπή του υπουργού Υδάτινων Πόρων. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που δε διευκρινίζεται, με στόχο «ένα ανώτατο στέλεχος της "Αλ Κάιντα"». Η «Αλ Κάιντα», πάντως, αρκέστηκε να ανακοινώσει την απαγωγή δύο Μαροκινών εργαζομένων στην πρεσβεία της χώρας τους. Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε η, μάλλον, αναμενόμενη απόφαση της πολυμελούς υπερασπιστικής ομάδας του Σαντάμ Χουσεΐν να μποϊκοτάρει τη δικαστική διαδικασία εξαιτίας «της έλλειψης ασφαλείας και της περιφρόνησης των δικαιωμάτων των συνηγόρων από το ειδικό δικαστήριο».

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά του πολέμου

Τέλος, με διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ αναμενόταν να τιμήσουν αρκετές φιλειρηνικές οργανώσεις τη συμπλήρωση 2.000 νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από την έναρξη της εισβολής το Μάρτη του 2003. Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαρκή συρρίκνωση της υποστήριξης της αμερικανικής κοινής γνώμης στην πολιτική Μπους σχετικά με το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ