ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ «ΝΑΟΥΣΑΣ»
Διαδήλωσαν το δικό τους «ΟΧΙ»

Καταχειροκροτήθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων και απολυμένων της πόλης στην παρέλαση για την 28η του Οκτώβρη

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Νάουσας μπαίνουν στην παρέλαση πίσω από τα παιδιά τους

Motion Team

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Νάουσας μπαίνουν στην παρέλαση πίσω από τα παιδιά τους
Μέσα από Γενική Συνέλευση σήμερα το απόγευμα οι απολυμένοι των «Κλωστηρίων Νάουσας» θα αποφασίσουν τις μορφές δράσης για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακή». Παράλληλα συνεχίζουν την πανεξόρμηση ενημέρωσης όλου του λαού της Νάουσας και τη συγκέντρωση υπογραφών συμπαράστασης στον αγώνα τους. Εναν αγώνα οδηγητή για τον εργαζόμενο λαό και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, γιατί προβάλλει την ανάγκη της συντονισμένης πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Αυτό το δρόμο έδειξαν οι απολυμένοι των «Κλωστηρίων Νάουσας», και την Παρασκευή 28 Οκτώβρη, όταν παρέλασαν υψώνοντας τα σύγχρονα ΟΧΙ του εργαζόμενου λαού, που σήμερα δίνει μάχη ενάντια στον πόλεμο που εξελίσσεται καθημερινά σε βάρος των δικαιωμάτων του. Είπαν ΟΧΙ στη μισή ζωή, ΟΧΙ στο κλείσιμο των εργοστασίων, ΟΧΙ στον αφανισμό των αγροτών, ΟΧΙ στη φτώχεια. Φώναξαν ξεκάθαρα ΟΧΙ στα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας. Είπαν ΝΑΙ στη ζωή, ΝΑΙ στη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, ΝΑΙ στην ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Οι απολυμένοι των «Κλωστηρίων» παρέλασαν, αμέσως μετά από τα παιδιά τους. Με βήμα σταθερό, σήκωσαν ψηλά τα πανό, έβαλαν μπροστά τις πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα, έδειξαν το δρόμο για να έρθει πιο κοντά το μέλλον που ονειρεύονται με σταθερή δουλιά και μόρφωση, για τους ίδιους, για τη νεολαία, τα παιδιά που αύριο θα μεγαλώσουν: «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από εδώ κι εμπρός». Το χειροκρότημα που συνόδευε τους απολυμένους στην παρέλασή τους, ήταν αδιάκοπο, δυνατό, σαν να «φώναζε» συνεχίστε.

Σ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης, εργάτες από άλλους κλάδους δουλιάς, κρατούσαν το πανό του Εργατικού Κέντρου Νάουσας που αποκάλυπτε την ανίερη συμμαχία της εργοδοσίας με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Κυβέρνηση και κεφάλαιο κλείσανε: 1986 την ΥΦΕΝ, 1991 τη ΒΕΤΛΑΝΣ και την ΠΕΛΛΑ, 2003 το ΒΕΡΜΙΟΝ, 2004 την ΤΡΙΚΟΛΑΝ, 2005 το "Β" και την "Ολυμπιακή"». Συνολικά από τα εργοστάσια που έκλεισαν σε Κυβωτοποιία - Ιματισμό - Διαλογή - Ψύξη, έχασαν τη δουλιά τους 3.500 εργαζόμενοι.

Αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται όσο το κουμάντο έχουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ όπως και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, θα εξακολουθούν από τη μία να μοιράζουν προνόμια, επιδοτήσεις και «θαλασσοδάνεια» στους Λαναράδες και από την άλλη, να τους δίνουν πράσινο φως για να κλείνουν τα εργοστάσια.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κινητοποιήσεις για τον αμίαντο

Στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο εργασιών για την απομάκρυνση του επικίνδυνου αμίαντου που υπάρχει στα κτίρια του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, διεκδικώντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων, ασθενών και επισκεπτών του νοσοκομείου.

Χτες το πρωί συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο και αποφάσισε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο των εργασιών σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στις 9 π.μ. και νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την ερχόμενη Πέμπτη 3 Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αναστολή των εργασιών απομάκρυνσης του αμιάντου, τον πλήρη έλεγχο όλων των χώρων του νοσοκομείου για την ύπαρξη αμιάντου και την απομάκρυνσή του με καινούριο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών.

Τις αποφάσεις του ΔΣ του σωματείου επιχείρησαν να δυναμιτίσουν τρεις συνδικαλιστές της παράταξης ΚΕΣΑΣ που στηρίζεται απ' την ΠΑΣΚΕ, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) Θριάσιου Νοσοκομείου.

Επίσχεση στο ΕΙΑΑ

Επίσχεση εργασίας καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος ειδικών συνθηκών, για το οποίο έχουν δικαιωθεί επανειλημμένα από τα δικαστήρια.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΙΑΑ σε συνδυασμό με την αποψίλωσή του από ανθρώπινο δυναμικό (κενές παραμένουν το 40% των οργανικών θέσεων), το οδηγούν συνεχώς στην υποβάθμιση και το μαρασμό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΤΕΞΑΚΟ»
Προχωρούν σε απεργία

Σε δίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην εταιρία «Σεβρόν - Τεξάκο» (CHEVRON-TEXACO) στον Ασπρόπυργο, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση από αύριο Τετάρτη, στην περίπτωση που η διοίκηση δεν ανακαλέσει τις απολύσεις έξι εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν πέρα από την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους και την τήρηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας, την οποία το τελευταίο διάστημα η διοίκηση καταστρατηγεί κατάφωρα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους, σε περίπτωση που η διεύθυνση εξακολουθήσει να επιμένει στις εκκαθαρίσεις προσωπικού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ - ΗΛΠΑΠ
Στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο

Με στάση εργασίας σήμερα, από την έναρξη της κυκλοφορίας μέχρι τις 7 μ.μ., αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), στις αυθαίρετες αποφάσεις της διοίκησης της εταιρίας για διαρκείς αλλαγές στις βάρδιες.

Σε στάση εργασίας 12 μεσημέρι - 3 μ.μ. προχωρούν αύριο Τετάρτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), διαμαρτυρόμενοι για τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2005!

Το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ καταγγέλλει τη διοίκηση της επιχείρησης για παρελκυστική τακτική (τα αιτήματα των εργαζομένων έχουν υποβληθεί από τον περασμένο Φλεβάρη), επισημαίνοντας ότι ζητά από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις μηδαμινές αυξήσεις που προτείνει. Αυξήσεις, που δεν ανταποκρίνονται κατ' ελάχιστον στο δυσβάστακτο κόστος ζωής.

Στο μεταξύ, εύλογα ερωτήματα προκαλεί η αιφνίδια «παραίτηση» του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΘΕΛ Παν. Κανελλόπουλου, που υποβλήθηκε την περασμένη βδομάδα στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών. Επίσημα ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι ο Π. Κανελλόπουλος «υπέβαλε παραίτηση για προσωπικούς λόγους». Ωστόσο, γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην ΕΘΕΛ, κάνουν λόγο για «αποπομπή» Κανελλόπουλου, η οποία μάλιστα συμπίπτει χρονικά με την προμήθεια 500 νέων λεωφορείων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κορυφώνεται η εκλογική μάχη

Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο 2 Νοέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι ψηφίζουν από τις 5 έως τις 9 μ.μ. στα Παραρτήματά τους. Κορυφώνεται έτσι μια κρίσιμη εκλογική μάχη για την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο και συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων κρίνεται ακόμα πιο επιτακτική καθώς οξύνεται διαρκώς η αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τα συμφέροντά του.

Χαρακτηριστικό του πόσο ενοχλεί η αγωνιστική δράση του Συνδικάτου, ήταν η επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στα γραφεία του Παραρτήματος στο Δήμο Ζωγράφου, όταν φασιστοειδή στοιχεία αμαύρωσαν την είσοδο των γραφείων με το λαομίσητο σύμβολο του φασισμού. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του παραρτήματος καταδικάζει το επεισόδιο, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες ατσαλώνουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια ενίσχυσης του ταξικού κινήματος. Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν δυναμώνοντας το Συνδικάτο και τις ταξικές δυνάμεις μέσα από τις εκλογές, δίνοντας μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ