ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Συγκροτούν ταξικό πόλο

Σήμερα η ευρεία σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα

Η συγκρότηση ταξικού αγωνιστικού πόλου στον κλάδο των αερομεταφορών, με σκοπό την απόκρουση της πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, που συγκαλείται σήμερα το απόγευμα, με πρωτοβουλία 51 εργαζομένων του κλάδου.

Στη σύσκεψη, σήμερα στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας καλούν να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, ανεξάρτητα από επιχείρηση, ειδικότητα και εργασιακή σχέση.

Οι 51 υπογράφοντες εργαζόμενοι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, στην ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσαν, μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις στις αερομεταφορές διεθνώς, δεν αφήνουν περιθώρια επανάπαυσης και εφησυχασμού. Τονίζουν ότι αν περάσουν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης στο νευραλγικό κλάδο των αερομεταφορών, οι συνέπειες θα είναι βαριές και για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι, θα πρέπει τώρα - αύριο θα είναι αργά - να πάρουν την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια, αφού αυτό το καθήκον ούτε θέλουν ούτε μπορούν να το επιτελέσουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΟΣΥΠΑ, της ΟΣΠΑ και των σωματείων.

Καταλήγοντας οι 51 υπογράφοντες εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Καλούμε όλους εσάς που έχετε τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς, να συγκροτήσουμε Ταξικό Αγωνιστικό πόλο στις αερομεταφορές. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Να συγκροτήσουμε Επιτροπή Αγώνα και αυτή να γίνει αγωνιστικός μοχλός συσπείρωσης, συντονισμού και δράσης από κοινού και με τα άλλα τμήματα των εργαζομένων».


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΚΑ
Ρίχνει νερό στο μύλο της ευελιξίας

Με κατεπείγον έγγραφο προς τη ΓΣΕΕ ζητά να κατοχυρωθεί η μερική απασχόληση στη νέα ΕΓΣΣΕ!

Το κατάπτυστο έγγραφο που απέστειλε η πλειοψηφία του ΕΚΑ στη ΓΣΕΕ
Το κατάπτυστο έγγραφο που απέστειλε η πλειοψηφία του ΕΚΑ στη ΓΣΕΕ
Την κατοχύρωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, ακόμα και μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ζητά η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό της (αριθμός πρωτοκόλλου 2229, 31 Οκτώβρη 2005) προς τη ΓΣΕΕ.

Η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) -, αναφερόμενη κυρίως στους χώρους του εμπορίου, στην καθαριότητα και στον επισιτισμό-τουρισμό, επισημαίνει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν κυριαρχήσει. Ομως, αντί να απαιτεί την κατάργησή τους, προτείνει - υποτίθεται για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων - την καθιέρωση ανώτερων ορίων μερικής απασχόλησης ανά επιχείρηση και ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν τη διαλείπουσα εργασία σε περιόδους αιχμής!

Ετσι, η πλειοψηφία του ΕΚΑ εμφανίζει την ύπαρξη των ευέλικτων μορφών εργασίας ως μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να διεκδικήσουν μέτρα που θα μετριάζουν τις εις βάρος τους αρνητικές συνέπειες. Τα μέτρα αυτά επιχειρεί η πλειοψηφία του ΕΚΑ να περιληφθούν ακόμα και μέσα στην ΕΓΣΕΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να την επικαλούνται όταν θέλουν να εφαρμόσουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Είναι μεγάλο το θράσος τους...

Το δήθεν αυτό ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του ΕΚΑ για τους εργαζόμενους του κλάδου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας-Πειραιά και Περιχώρων.

Αυτοί που πρωτοστάτησαν, τονίζει, στην ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας, που συμφώνησαν με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, έρχονται σήμερα και με το δήθεν ενδιαφέρον τους προτείνουν την παγίωση αυτών των εργασιακών σχέσεων, με ανώτερο ποσοστό ανά επιχείρηση και άλλο τρόπο αμοιβής. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αυξάνουν τα κέρδη των εργοδοτών, αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αφού μειώνουν το εισόδημά τους, έχουν μισά δικαιώματα, μισή ζωή. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις δεν επιλέχθηκαν από τους εργαζόμενους. Επιβλήθηκαν από το μεγάλο κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», με το ίδιο επιχείρημα - της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας.

Είναι μεγάλο το θράσος - συνεχίζει ο Σύνδεσμος - της πλειοψηφίας του ΕΚΑ να παίζει με το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία. Ο Σύνδεσμος, μαζί με όλο το ταξικό κίνημα, αγωνίζεται για την πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και διεκδικεί την κατάργηση των νόμων που ψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, οι οποίοι την καταργούν. Καταλήγοντας τονίζει: Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες και να δώσουν μαχητική αποφασιστική απάντηση συμμετέχοντας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Να ακουστεί δυνατά η διαφωνία μας, η αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική. Να διεκδικήσουμε τα αιτήματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Να διεκδικήσουμε σταθερή και πλήρη δουλιά για όλους.


Χαροπαλεύει 30χρονος οικοδόμος

Το νέο εργατικό ατύχημα έγινε στην Καρδίτσα. Είκοσι έξι νεκροί εργάτες την τελευταία πενταετία στη Λάρισα. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας ένας 30χρονος οικοδόμος, θύμα εργατικού ατυχήματος. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Κυρίκο από τον Παλαμά, ο οποίος έπεσε στο κενό από τον 5ο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στην οδό Φαναρίου Καρδίτσας, όταν πάτησε φενιζόλ που κάλυπτε το άνοιγμα του φωταγωγού.

Τα τελευταία χρόνια, τα εργατικά ατυχήματα, στη Θεσσαλία, όπως και γενικότερα, αυξάνονται συνεχώς, εκ των οποίων πολλά είναι θανατηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Λάρισας, τραγικός είναι ο απολογισμός της τελευταίας πενταετίας, καθώς 26 εργαζόμενοι, συνολικά, έχασαν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έγγραφο του Περιφερειακού Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Κεντρικής Ελλάδας έχασαν τη ζωή τους 3 εργάτες το 2000 σε 161 εργατικά ατυχήματα, 6 εργάτες το 2001 σε 135 ατυχήματα, 6 εργάτες το 2002 σε 161 εργατικά ατυχήματα, 8 εργάτες το 2003 σε 169 εργατικά ατυχήματα και 3 εργάτες το 2004 σε 135 ατυχήματα.

Το θέμα των εργατικών ατυχημάτων στο νομό Λάρισας, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής, οι οποίοι, αφού αναφέρουν τα παραπάνω στοιχεία, σημειώνουν πως «αποτελούν τον τραγικό απολογισμό για το νομό Λάρισας και αναφέρονται μόνο σε επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά». Και τονίζουν: «Πρόκειται για τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί τα κέρδη και την ασυδοσία των εργοδοτών στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της μείωσης του "εργατικού κόστους", αφήνοντας στην ουσία ατιμώρητα όλα αυτά τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, παροπλίζοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και επιβάλλοντας εργασιακές σχέσεις "λάστιχο"».

Καταλήγοντας στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως «η προστασία της ανθρώπινης ζωής συνδέεται με το χτύπημα της εντατικοποίησης, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την εργασία με ουσιαστικά δικαιώματα».


ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Πρωτοβουλία για έμπρακτη αλληλεγγύη

Την αγωνιστική τους δράση ενάντια στην απειλή της ανεργίας και τις απολύσεις συντονίζουν φορείς, εργαζόμενοι και άνεργοι του Καματερού, καλώντας σε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» και του δήμου, που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις.

Με κοινή πρωτοβουλία, το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο, οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Καματερού, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης, συνδικαλιστές από το χώρο της Παιδείας, η προσωρινή διοίκηση του σωματείου συνταξιούχων στο ΙΚΑ κτλ., οργανώνουν την επόμενη Κυριακή 6 Νοέμβρη, συγκέντρωση - συναυλία συμπαράστασης στις 6.30μμ., στο θέατρο «ΜΕΛΙΝΑ» (οδός Φυλής, Καματερό).

«Εκφράστε την αλληλεγγύη σας με την παρουσία σας και την οικονομική σας συμβολή στους εργαζόμενους που αγωνίζονται», τονίζουν οι φορείς στο κάλεσμά τους, επισημαίνοντας ότι οι εργάτριες στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» βρίσκονται ήδη στη δέκατη βδομάδα της επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και να μη χάσουν τη δουλιά τους, ενώ οι εργαζόμενοι του δήμου συνεχίζουν την επίσχεση, για να τους καταβληθούν μισθοί τεσσάρων έως και έξι μηνών.

Ταυτόχρονα, χαιρετίζουν τον αγώνα των εργαζομένων και σημειώνουν ότι «Η αγωνιστική τους στάση αποτελεί παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη. Τους συμπαραστεκόμαστε και διεκδικούμε μαζί τους: Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους. Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. ΟΧι στις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση να μην πληρώνουν τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και για τις άλλες υπηρεσίες του δήμου».

Καλώντας, τέλος, τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, η ανακοίνωση καταλήγει: «Η εκδήλωση συμπαράστασης αποτελεί έμπρακτη βοήθεια στους εργαζόμενους που αγωνίζονται και ταυτόχρονα είναι έκφραση καταδίκης απέναντι σ' αυτούς που απεργάζονται εργασιακό Μεσαίωνα. Στο "μαύρο" μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΕΕ να αντιτάξουμε το δικό μας εργατικό διεκδικητικό Μέτωπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ