ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ
«Συνεχίζω τον αγώνα από το μετερίζι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Παραιτήθηκε από βουλευτής, στη θέση του, στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά, η Βέρα Νικολαΐδου

Η Βέρα Νικολαΐδου
Η Βέρα Νικολαΐδου
Αποχαιρετάει τα έδρανα της Βουλής ο Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος όπως είναι γνωστό θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Περάματος, επικεφαλής της αγωνιστικής παράταξης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη». Την απόφασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ τη γνωστοποίησε στην πρόεδρο της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα με επιστολή, στην οποία αναφέρει:

«Είναι γνωστό ότι για δύο και πλέον δεκαετίες συμμετείχα ενεργά στα κοινά και στις γενικότερες εξελίξεις μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ολα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα στο πλευρό των κατοίκων του Περάματος, μιας λαϊκής γειτονιάς, που δοκιμάζεται σκληρά από τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται. Για τρεις τετραετίες οι συνδημότες μου με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν στο αξίωμα του δημάρχου του Δήμου Περάματος.

Οπως επίσης είναι γνωστό, στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 αναδείχτηκα βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιά. Από τη νέα αυτή θέση συνέχισα τον αγώνα και αποκόμισα αρκετά χρήσιμες εμπειρίες στο σύντομο διάστημα συμμετοχής μου στο Κοινοβούλιο. Σταθερή μου σκέψη ήταν και παραμένει να συνεχίσω τον αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων και των κατοίκων του Περάματος από το "μετερίζι" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για αυτό το λόγο παραιτούμαι από το αξίωμα του Βουλευτή».

Τη θέση του θα καταλάβει η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, πρώην δήμαρχος Νίκαιας.


Ο Γιάννης Πατσιλινάκος
Ο Γιάννης Πατσιλινάκος

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μεταρρυθμίσεις» και αποπροσανατολισμός

Επιταχύνοντας τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να ελαχιστοποιήσει το «πολιτικό κόστος»

Η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2006 και του «δεύτερου κύματος των μεταρρυθμίσεων», είναι το κυρίαρχο θέμα στην «ατζέντα» της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια και να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Το προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης πασχίζει, μάταια, να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η εικόνα της ως της πλέον «ανάλγητης» και «αντιλαϊκής».

Τα χθεσινά ραντεβού του Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά είναι ενδεικτικά της πυρετώδους προετοιμασίας για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων. Το βασικό είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε εξερχόμενος ο Β. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς». Βέβαια, ο γραμματέας της ΚΕ υποστήριξε ότι «οι πολίτες θα καταλάβουν και θα επιβραβεύσουν την κυβέρνηση» για το έργο που κάνει, συμπεριλαμβάνοντας προφανώς στον όρο «πολίτες» τα μεγάλα αφεντικά.

Ο γενικότερος σχεδιασμός για την επιβολή των «μεταρρυθμίσεων» ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κ. Καραμανλή με τον Γ. Σουφλιά, όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, όπου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση περνάει από «ζόρικη» φάση. Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι νέες φοροεπιδρομές, η κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα, είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της προς τις Βρυξέλλες για να ρίξει το έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα:

- Επιμένει, κόντρα στα «ξεροκέφαλα γεγονότα», να πουλάει το παραμύθι της «ήπιας προσαρμογής»... Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ισχυρισμοί του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος αρνήθηκε με κάθε σοβαρότητα ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν αποκλειστικά τη μείωση των ελλειμμάτων, αν και δεν ευθύνονται καθόλου για τη δημιουργία τους. Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να πείσει ότι οι «διαρθρωτικές αλλαγές» στο κράτος και τις πρώην ΔΕΚΟ (περικοπές κοινωνικών δαπανών, διάλυση υπηρεσιών, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, κ.ο.κ.) δε στρέφονται κατά των εργαζομένων!

- Αναζητεί εναγωνίως επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, που να διευκολύνουν τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων. Καθώς έχει θάψει πλέον το «βασικό μέτοχο» και δεν μπορεί να γίνει πιστευτός ο μύθος της πολέμου κατά της διαπλοκής, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει σε πρώτο πλάνο την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας μάλιστα να αντλήσει και πολιτικά οφέλη. Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής πρόσκλησης στο Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα με τη συνοδεία μάλιστα του καθηγητή Ν. Ανδρουλάκη και του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκη, προκειμένου να φανεί η «έμφαση» που αποδίδει η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η προσπάθεια «ηρωοποίησης» υπουργών (Παπαληγούρας, Ρουσόπουλος), οι οποίοι αίφνης άρχισαν να διαδίδουν ότι δέχονται ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα, αλλά δε δίνουν σημασία και προχωρούν ακάθεκτοι στην κάθαρση...«Μου είναι αδιάφορο. Θα προχωρήσουμε με επιτυχία», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αν. Παπαληγούρας, σχολιάζοντας δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Απογευματινής», σύμφωνα με το οποίο τις τελευταίες μέρες διατυπώνονται σοβαρές απειλές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης. «Σε τέτοιες θέσεις, η παραλαβή επιστολών με απειλητικά μηνύματα είναι ένα φαινόμενο μάλλον συνηθισμένο», σιγοντάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

- Δε διστάζει να εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά ακόμα και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα για να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης. Ετσι έφτασε στο σημείο να συζητά σοβαρά και να απαντά στην απίθανη ιστορία με το παραπολιτικό φαξ που «έφυγε» από τα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή και αφορούσε την προσωπική ζωή υφυπουργού. «Ακόμη κι αν μας απασχολεί, η έρευνα κατέδειξε ότι δεν έφυγε από το γραφείο του κ. Σταύρου», ήταν η εύγλωττη απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου.

Φυσικά, την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα αυτά δε συνιστούν την παραμικρή απειλή και είναι απόλυτα ελεγχόμενα. «Αυτά είναι διαχειρίσιμα ζητήματα, τα οποία δε νομίζω ότι ενδιαφέρουν και πάρα πολύ τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μεϊμαράκης.


ΠΑΣΟΚ
Διοργανώνει καμπάνιες για να... πατάξει την ακρίβεια!

Αφού με την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε εκτίναξε τα ποσοστά της ακρίβειας, ευνόησε την κερδοσκοπία και στήριξε την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, τώρα το ΠΑΣΟΚ διοργανώνει πανελλαδικές καμπάνιες για να ενημερώσει το λαό για το «φαινόμενο»!!

Ρίχνοντας στη... μάχη κατά της ακρίβειας 5.000 στελέχη και 410 κλιμάκια, που θα βρεθούν αύριο Σάββατο σ' όλη την Ελλάδα με στόχο να αποτυπώσουν την κατάσταση της αγοράς και να ενημερώσουν τους πολίτες, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να καταπολεμήσει την ακρίβεια... Οπως ανακοίνωσαν χτες η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου και η υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης Αν. Διαμαντοπούλου, η καμπάνια έχει τίτλο: «Ενεργοί πολίτες κατά της ακρίβειας».

Με επικοινωνιακά «τρικ» και σε μια επιχείρηση να εμφανίσουν το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα που δήθεν ενδιαφέρεται για τα λαϊκά προβλήματα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να μεταφέρουν τις ευθύνες για την ύπαρξη του φαινομένου στην κυβέρνηση της ΝΔ. Την ίδια στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική, που βάλλει κατά του λαϊκού εισοδήματος και υπερασπίζεται τα κέρδη της πλουτοκρατίας, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου απέδωσε το... πρόβλημα στην πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης να το διευθετήσει και στην έλλειψη «άσκησης αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά, εγγύησης του ανταγωνισμού και πάταξης της κερδοσκοπίας».

Ο πολίτης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

Από την πλευρά της η Αν. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ το Σάββατο θα αποκαλύψει το "φάντασμα" της αγοράς που είναι η ακρίβεια», αλλά επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες στους πολίτες για την ύπαρξή της, τόνισε πως η καμπάνια «δεν έχει απλά τη διάσταση της αντικυβερνητικής πολιτικής, αλλά θέλει να βάλει τη διάσταση του ενεργού πολίτη, του ενεργού καταναλωτή, που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακρίβειας»! Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να επαναφέρει την τακτική που ακολούθησε επί των κυβερνητικών του ημερών, με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε «εμπάργκο» κατά προϊόντων και επιχειρήσεων που θεωρούν ότι ενισχύουν την ακρίβεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ