ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανηγυρίζουν οι ασφαλιστάδες για την εισβολή τους στα σχολεία

Πρώτη τους επιδίωξη η πλύση εγκεφάλου της νέας γενιάς που στοχεύουν να αποτελέσει το αυριανό τους πελατολόγιο. Υλοποιούμε τη στρατηγική της Λισαβόνας, ομολογεί ο αρμόδιος υπουργός

Motion Team

«Για πρώτη φορά σπάσαμε το σκληρό τσόφλι της επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Μ' αυτά τα λόγια, που ανήκουν στον Ν. Αδαμαντιάδη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, πανηγυρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες ότι έβαλαν στο χέρι ολόκληρο το μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας και της εκπαίδευσης, αφού η κυβέρνηση τους εξασφάλισε, όπως διακαώς επιθυμούσαν, την επίσημη εισβολή τους στα σχολειά και τα πανεπιστήμια της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ομολογεί με τον πιο ωμό τρόπο την επιλογή ΕΕ - κυβέρνησης να δημιουργήσουν ζωτικό χώρο για τις πολυεθνικές των ασφαλιστικών.

Τα όσα αποκάλυψε χτες ο «Ρ» για το ...«διαγωνισμό» που πραγματοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρίες στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούνε μια από τις δώδεκα στοχεύσεις που περιλάμβανε το επταετές πρόγραμμα δράσης της Ενωσης, το οποίο καταρτίστηκε το 2000 με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2007. Ο τρίτος στόχος προβλέπει: «Καλλιέργεια της ιδέας της πρόληψης με σειρά ενημερωτικών εντύπων γύρω από την υγεία, τις πυρκαγιές, την αστική ευθύνη κλπ.». Σ' αυτόν εντάσσουν οι εταιρίες κι αυτόν το διαγωνισμό στο χώρο της εκπαίδευσης με σαφή στόχο να δημιουργήσουν το νέο τους πελατολόγιο για τα επόμενα χρόνια με τον πιο ασφαλή τρόπο. Δηλαδή, αλλοτριώνοντας τις συνειδήσεις της νέας γενιάς και μπολιάζοντας τη νεολαία - τους αυριανούς εργαζόμενους και ασφαλισμένους - με την προπαγάνδα τους, σύμφωνα με την οποία η Κοινωνική Ασφάλιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση του κράτους, αλλά ατομική υπόθεση του καθένα, που πρέπει να πληρώνεται αδρά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ και η αποταμίευση ταυτίζεται πλέον με το ολοένα και μεγαλύτερο θησαυρισμό των ασφαλιστικών εταιριών.

Ολη αυτή την πρακτική ο εκπρόσωπος της ΕΑΕΕ τη βάφτισε «πρωτοβουλία για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να γίνει πράξη η ασφαλιστική συνείδηση». Καταδεικνύοντας χωρίς αναστολές πού αποσκοπεί στην πραγματικότητα η ΕΑΕΕ με τέτοιου τύπου «πρωτοβουλίες» είπε ότι είναι ακριβώς αυτό: Να ξεκινήσει να καλλιεργείται σε νεαρές ηλικίες η έννοια της πρόληψης και της αποταμίευσης. Με άλλα λόγια να ελέγξουν τις νεανικές συνειδήσεις ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες. Οπως συμπλήρωσε, μάλιστα, ανάμεσα στ' άλλα ο πρόεδρος της Ενωσης Κ. Μπερτσιάς «εμείς οι μεγαλύτεροι είναι δύσκολο να αλλάξουμε...».

Η Υγεία επόμενος στόχος

Στο πλαίσιο της εξασφάλισης των μελλοντικών τους κερδών, οι ασφαλιστικές εταιρίες απεργάζονται, παράλληλα, τρόπους και για την καθιέρωση ενός «μηχανισμού αναπροσαρμογής» των ασφαλίστρων των συμβολαίων Υγείας, ζητούν δηλαδή, εκ των προτέρων να εξασφαλίσουν τις μελλοντικές ανατιμήσεις που θα επιβάλουν στα συμβόλαια των θυμάτων τους. Προς τούτο ζητούν την αρωγή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όσον αφορά στον προσδιορισμό παραμέτρων, όπως ο νοσοκομειακός πληθωρισμός των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, και του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο ήδη, όπως είπε ο γενικός γραμματέας της ΕΑΕΕ Δ. Παλαιολόγος, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις. Στην ουσία αυτό που επιδιώκουν είναι να νομιμοποιήσουν γενικευμένες ετήσιες ανατιμήσεις και στα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας με τη βούλα της κυβέρνησης, έτσι που σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο «να πληρώνουν οι καταναλωτές τις αναπροσαρμογές» στο κόστος της νοσηλείας, της αναβάθμισης της ιατρικής τεχνολογίας κλπ. Και, μάλιστα, όλα αυτά αξιώνουν να γίνουν σε σχέση και σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τιμών στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, έναν κλάδο που σε σημαντικό βαθμό ελέγχουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες, είτε σε συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομειακά ξενοδοχεία, είτε δημιουργώντας δικές τους ιδιόκτητες μονάδες.

Ο Γ. Παπαθανασίου

Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν χτες και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μιλώντας σε στελέχη της Allianz στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρία. Στην ουσία, υπενθυμίζοντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στα μονοπώλια της ασφαλιστικής αγοράς, υπογράμμισε: «Οι δυνατότητες ανάπτυξης για τον κλάδο είναι πολλές. Ειδικά με τη συνειδητοποίηση ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ενεργώντας συμπληρωματικά προς τα κύρια και επικουρικά ταμεία. Εμείς με την πολιτική μας ενθαρρύνουμε μια τέτοια εξέλιξη». Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση υλοποιεί τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας, καθώς όπως σε άλλο σημείο της ομιλίας του ξεκαθάρισε «το μοντέλο ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η ΕΕ με τη στρατηγική της Λισαβόνας τοποθετεί τον τομέα των ασφαλιστικών εταιριών στο κέντρο της προσπάθειας για την αρμονική σύζευξη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης με την κοινωνική προστασία και μέριμνα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για το καλό των μαθητών ... η ιδιωτική ασφάλιση!

Σε πλήρη ομολογία ότι η κυβέρνηση προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών μέσα στην ίδια την εκπαίδευση, προέβη χτες ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, με αφορμή την προχτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για την εισβολή των ασφαλιστικών εταιριών στα σχολεία.

Ο υφυπουργός Παιδείας όχι μόνο έδωσε πλήρη κάλυψη, αλλά και παρότρυνε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και γενικότερα κάθε πολυεθνική, να αλώσουν τη δημόσια εκπαίδευση, μετατρέποντας τα σχολεία σε μαγαζάκια - θερμοκήπια, όπου θα διδάσκονται τα παιδιά από μικρή ηλικία τα «αγαθά» του καπιταλισμού. Ο Γ. Καλός, ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε πως όσα γίνονται αποσκοπούν στην καλύτερη ενημέρωση των μαθητών!

Θυμίζουμε ότι με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, που αποκάλυψε προχτές ο «Ριζοσπάστης», δίνεται το ελεύθερο στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) να διεξάγει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, με θέμα το «αγαθό» της ιδιωτικής ασφάλισης. Ετσι, καθηγητές, διευθυντές και όλος ο μηχανισμός του υπουργείου καλούνται να δουλέψουν για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου η ΕΑΕΕ να πάρει στα χέρια της έτοιμο πελατολόγιο και οι μαθητές να αποδεχτούν τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και να γαλουχηθούν με αντιδραστικές απόψεις του τύπου «η ιδιωτική ασφάλιση απαλλάσσει από το άγχος και προσφέρει ήρεμη προσωπική ζωή»(!).

Και «Αμερικανάκια» να 'μασταν...

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκανε διάβημα στο υπουργείο Παιδείας, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Γ. Καλό, καταγγέλλοντας την κυβερνητική ενέργεια που προσφέρει βορά στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου τους ίδιους τους μαθητές.

Κι ενώ το φτύσιμο πήγαινε σύννεφο, ο υφυπουργός Παιδείας, σα να ψιχάλιζε, ισχυρίστηκε αρχικά ότι «είμαστε στην κοινωνία της ελεύθερης αγοράς και οι μαθητές πρέπει να μάθουν στον υγιή ανταγωνισμό», ενώ στην προσπάθειά του να σώσει την κατάσταση «βάφτισε το κρέας ψάρι», υποστηρίζοντας: Ο μαθητής πρέπει να έχει πληροφόρηση για τα πάντα, να μάθει τις διαφορές μεταξύ της ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης, να είναι υποψιασμένος για τους κινδύνους που κρύβει ένα έγγραφο που στην άκρη του έχει μικρά γράμματα...

Εύλογα το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν έχει διεξάγει διαγωνισμό για το αγαθό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης; Γιατί οι μαθητές δεν έχουν πληροφόρηση για τα πάντα, αλλά μόνο για όσα είναι ακίνδυνα και χρήσιμα στο σύστημα; Γιατί το «μάθε παιδί μου γράμματα» έχει δώσει τη θέση του στο «χάψε παιδί μου ψέματα»;

Τι άλλο να πεις: Και «Αμερικανάκια» να 'μασταν, πάλι θα καταλαβαίναμε πού το πάνε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα απαντήσουμε στο δρόμο

Πρώτη απάντηση με τη μαζική συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη

Την κυβερνητική εντολή με την οποία ανοίγει ο δρόμος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, να παρεμβαίνουν ιδεολογικά μέσα στα σχολεία, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα έτοιμο πελατολόγιο, καταγγέλλει το γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«"Ποιο αγαπημένο μου πρόσωπο και ποιο αντικείμενο θα ασφάλιζα κατά προτεραιότητα και γιατί;", "Η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και της μέσω αυτής αποταμίευσης για την οικογένεια", "Οι δυνατότητες συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στη λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος", είναι τα θέματα του διαγωνισμού που προκηρύσσει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας αντίστοιχα για τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα οικονομικά τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας.

Η "πρωτοβουλία" αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, "ανοίγει ξανά" το Ασφαλιστικό. Αποδεικνύεται έτσι έμπρακτα και για άλλη μια φορά ότι η εκπαίδευση και η επιστήμη τίθενται στην υπηρεσία των κερδών της πλουτοκρατίας.

Η πρόκληση είναι πολλαπλή:

  • Ολος ο μηχανισμός του υπουργείου, της δημόσιας εκπαίδευσης τίθεται στην υπηρεσία των ασφαλιστικών εταιριών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
  • Μαθητές και φοιτητές που ζουν στην οικογένειά τους τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής, μαθητές και φοιτητές που προετοιμάζονται για το αυριανό ευέλικτο και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, καλούνται να γίνουν "βαποράκια" της ιδιωτικής ασφάλισης για τις οικογένειές τους. Να συμβάλουν για να καταγραφούν οι οικογένειές τους στα πελατολόγια των ασφαλιστικών εταιριών.
  • Στόχος είναι να μπολιαστεί η συνείδησή τους με την "αξία της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, του άγχους και της ανασφάλειας".

Το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα θα δώσει την απάντησή του. Στο δρόμο. Με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η πρώτη απάντηση θα δοθεί με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και φοιτητών στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 12 Νοέμβρη.

Η ΚΝΕ καλεί όλη τη νεολαία, πρώτα απ' όλα την εργαζόμενη νεολαία, να συσπειρωθεί στα ταξικά σωματεία και στο ΠΑΜΕ, στα συντονιστικά, στους συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια. Κόντρα στα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και στις Σειρήνες του συμβιβασμού (ΣΥΝ) να παλέψει το πλάι της εργατικής τάξης. Για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που θα μορφώνει πραγματικά τα παιδιά όλου του λαού. Για δουλιά με δικαιώματα. Για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Για τη δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μάθανε για ξεπούλημα, πλακώσαν και οι ασφαλιστές

Σε ένα αισχρό αλισβερίσι προχώρησε το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά με την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία «Ιντεραμέρικαν», αναλαμβάνοντας να παίξει τον «ντίλερ» των κυβερνητικών προθέσεων για τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Το νταραβέρι έχει ως εξής: Σου δίνω βήμα να προπαγανδίσεις το «αγαθό» της ιδιωτικής ασφάλισης και να απαξιώσεις το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, μου δίνεις για άλλοθι τρεις υποτροφίες...

Τη συμφωνία που κλείστηκε κάτω από το τραπέζι αποκαλύπτει η ίδια η ασφαλιστική εταιρία, η οποία με δελτίο Τύπου, διαφημίζει την «ευγενική χορηγία» της. Συγκεκριμένα, η «Ιντεραμέρικαν» ανακοινώνει την «κοινή πρόθεση της ασφαλιστικής εταιρίας και του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά να οργανωθούν από κοινού εκδηλώσεις και επιστημονικές ημερίδες με θέμα την ιδιωτική ασφάλιση και το ασφαλιστικό επάγγελμα στην εποχή μας».

Ως αντάλλαγμα, η συγκεκριμένη εταιρία θα επιβραβεύσει τους «τρεις πρωτεύσαντες τελειόφοιτους της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά». Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο Τμήμα ξεπουλιέται πολύ φτηνά, αν αναλογιστεί κανείς τα υπέρογκα κέρδη μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και τα ακόμα περισσότερα στα οποία προσβλέπει μέσα από αυτή τη συμφωνία.

Οπως ομολογεί η ασφαλιστική εταιρία σε δελτίο Τύπου, στόχος της χορηγικής συμβολής της με την προσφορά των υποτροφιών είναι «το σταθερό ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας της χώρας, μέσα από την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών και την προώθηση της ασφαλιστικής επιστήμης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ