ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαιτούμε μια αξιοπρεπή θητεία

Επιστολή διαμαρτυρίας στρατιωτών του 525 Μ/Κ Τάγματος Πεζικού από το Πολύκαστρο Κιλκίς

Την κατάσταση που επικρατεί στο τάγμα τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιγράφουν με επιστολή διαμαρτυρίας, με ημερομηνία 5/11/05, που απέστειλαν στρατευμένοι του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, που βρίσκεται στο Πολύκαστρο Κιλκίς, ένα τάγμα που τροφοδοτεί με προσωπικό τις ΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.

Η επιστολή των στρατιωτών του 525 Μ/Κ Τάγματος Πεζικού έχει ως εξής:

«Στρατευμένοι που υπηρετούμε τη θητεία μας στο 525 Μ/Κ Τάγμα Πεζικού, στο Πολύκαστρο του Νομού Κιλκίς, παίρνουμε την πρωτοβουλία, με την επιστολή αυτή, να απευθυνθούμε μέσω του Τύπου στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και στην κοινή γνώμη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να γίνουν γνωστά τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά την παραμονή μας στο Τάγμα.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης στο Τάγμα είναι τραγικές και μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται. Ειδικά το τελευταίο διάστημα κι ενώ κορυφώνεται η προετοιμασία για τη μεταφορά των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Επ. Οπ. στη ΝΑΤΟική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, η εγκατάλειψη και η αδιαφορία για ό,τι απασχολεί τους φαντάρους έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Οι θάλαμοι παραμένουν χωρίς θέρμανση, αν και το κρύο έχει γίνει ανυπόφορο και είναι άγνωστο πότε σκοπεύει η διοίκηση να λύσει το πρόβλημα. Ηδη, μάλιστα, τα πρώτα κρυολογήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

- Οι διακοπές στην υδροδότηση του στρατοπέδου είναι καθημερινές και πολύωρες.

- Το πρωινό γεύμα, είτε καθυστερεί υπερβολικά, είτε δεν παρέχεται καθόλου, ενώ ακόμα κι όταν παρέχεται είναι ελλιπέστατο και ανεπαρκές. Ταυτόχρονα, το προβλεπόμενο πρόγευμα δεν παρέχεται σχεδόν ποτέ κι έτσι το κόστος για την καθημερινή σίτιση γίνεται υπέρογκο και βαραίνει τις πλάτες μας.

- Οι πολύωρες υπηρεσίες (σκοπιές), που καθημερινά υποχρεωνόμαστε - κατά παράβαση του προγράμματος υπηρεσιών - να εκτελέσουμε. Πολλοί στρατιώτες κυριολεκτικά "ξεχνιούνται" για 5,6 ή και 7 ώρες στις σκοπιές, με αφορμή την έλλειψη προσωπικού ή της απασχόλησής του στην προετοιμασία για το Κοσσυφοπέδιο.

Λυτές είναι μερικές μόνο από τις τραγικές συνέπειες από την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση του ρόλου των εφέδρων στρατιωτών του Τάγματος. Παρά τις απανωτές εκκλήσεις και διαμαρτυρίες μας προς τη διοίκηση, αυτό που εισπράττουμε είναι η αδιαφορία ή ακόμα και η άρνηση να επιληφθεί.

Ολοι εμείς, θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο και προσβλητικό για εμάς και τις οικογένειές μας, να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο αυτό οι στρατευμένοι που έχουν επιφορτιστεί και αναλάβει με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους, το καθήκον της υπεράσπισης των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που όλη η λειτουργία του Τάγματος είναι στραμμένη και εξυπηρετεί μία αποστολή εκτός συνόρων. Φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί τη διοίκηση του Τάγματος, αλλά και όσους έχουν την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, είναι τα συγχαρητήρια από τους "συμμάχους" για τη συμμετοχή στις αποστολές αυτές.

Απαιτούμε να μεριμνήσουν όλοι οι αρμόδιοι, ώστε να δοθούν λύσεις στα χρόνια αυτά προβλήματα, για να είμαστε σε θέση, ανεπηρέαστα, να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας και να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας ομαλά και μέσα σε αξιοπρεπείς συνθήκες».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Να απαντήσει η κυβέρνηση
  • Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ
  • Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το θέμα της μεταφοράς στη Σούδα Ολλανδών στρατιωτών από το Αφγανιστάν που πάσχουν από μεταδοτική ασθένεια, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

«Δημοσιεύματα στον Τύπο - τονίζεται στην Ερώτηση - τα οποία επιβεβαιώνουν τοπικοί παράγοντες των Χανίων (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου κ.ά.) αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες στο Πεδίο Βολής στη Σούδα μεταφέρονται τμηματικά με «C-130», 180 Ολλανδοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν. Η μεταφορά έγινε χωρίς ενημέρωση των υγειονομικών αρχών αν και έχουν προσβληθεί από λεϊσμανίαση η οποία είναι επικίνδυνο μεταδιδόμενο νόσημα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς:

-- Γιατί οι Ολλανδοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν για περίθαλψη μεταδοτικής ασθένειας στη Σούδα και όχι στην πατρίδα τους;

-- Υπάρχουν δεσμεύσεις - παραχωρήσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, της Σούδας και γενικότερα της περιοχής και με ποιες συμφωνίες;

-- Τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση ώστε να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής;

-- Μετά και την αποκαλυφθείσα μεταδοτική ασθένεια στο Αφγανιστάν, θα παραμείνουν εκεί, αγνοώντας και αυτούς τους κινδύνους, τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας;

Καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Την εν κρυπτώ και με πλήρη μυστικότητα μεταφορά στο πεδίο βολής στη Σούδα 800 Ολλανδών ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών από το Αφγανιστάν που είχαν προσβληθεί από τη νόσο λεϊσμανίαση, χωρίς να ενημερωθεί καμία υγειονομική μονάδα ή νοσοκομείο της Κρήτης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Οι νέες αυτές προκλήσεις - αναφέρεται στην ανακοίνωση - των ΑμερικανοΝΑΤΟικών εις βάρος της υγείας και της κυριαρχίας του ελληνικού λαού στον τόπο του είναι καταδικαστέες. «Τέτοιες ενέργειες όπως και με το ξέπλυμα των τεθωρακισμένων από το απεμπλουτισμένο ουράνιο στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δείχνουν πεντακάθαρα τη σχέση που οι "σύμμαχοι και φίλοι" θέλουν να έχουν μαζί μας. Σχέση αποθήκης αποβλήτων και απορριμμάτων. Σε αυτή την υποτελή σχέση - συνεχίζει η ανακοίνωση - καθοριστικό ρόλο παίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη στάση που κρατούν. Στάση που δεν ταιριάζει με την περήφανη απάντηση του συνόλου του λαού μας που ζητά να φύγουν οι βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο πόλεμος κατά του ρατσισμού

Ο Σαρκοζί είναι γιος Ούγγρων μεταναστών, που, αφού πούλησε όσο όσο την καταγωγή του, ο τυχάρπαστος, ανέβηκε τα σκαλιά της εξουσίας. Ο,τι κάνει το κάνει αποκλειστικά για ψήφους, γι' αυτό και στην ουσία αυτό που ασκεί, είναι η παγωμένη αδιαφορία του σε θέματα που απαιτείται ευαισθησία και σεβασμός. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στα γκέτο κάνοντας τους αστούς να τρέμουν στο Παρίσι, ήταν αναμενόμενος. Από την εποχή που ο Πομπιντού έχτισε αυτές τις πολυκατοικίες - φυλακές, για να στριμώξει όλους τους Αραβες, ακόμα κι εκείνους που είχαν πολεμήσει στο πλευρό τους εναντίον των αδελφών τους στην Αλγερία, το γαλλικό κράτος αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί καμία αφομοίωση των μεταναστών.

Ο πόλεμος των νέων Αράβων στους δρόμους των γαλλικών γκέτο είναι ο πρώτος μεγάλος σύγχρονος πόλεμος κατά του ρατσισμού. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το μόνο που κατάφερε ήταν να αναζωπυρώσει παλιές φωτιές σε συνοικίες ξεχασμένες, όπου όχι ο μπάτσος αλλά ούτε ο Θεός δεν τις γνώριζε. Οσοι πίστευαν πως είναι δύσκολο να κυκλοφορείς στο Παρίσι με το κεφάλι ενός Αραβα, τώρα διαπιστώνουν πως είναι εξίσου δύσκολο να κυκλοφορείς με το κεφάλι ενός καθωσπρέπει Γάλλου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη εξέγερση που, όπως φαίνεται, ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο τεστ για το δυτικό κόσμο, που πρέπει τελικά να επανεξετάσει αν επιθυμεί να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως διατυπώνονται μέσα από το εκάστοτε σύνταγμα που υπηρετεί.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Για την Αντιφασιστική Νίκη

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών οργανώνει τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στο «Χατζόγλειο».

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ και ο Γιώργος Τεμεκενίδης, ιστορικός - φιλόλογος.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ», σήμερα, Παρασκευή, 11 του Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο ΑΚΤΑΙΟ στη Ρόδο. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Παιδείας Μεσογείων του ΚΚΕ διοργανώνει βραδιά με κρασάκι, μεζεδάκια και ζωντανή μουσική, την Παρασκευή 18 Νοέμβρη, μετά τις 10 το βράδυ στην ταβέρνα «Λάμπρος» (Λεονταρίου 7 - Παλλήνη Αττικής). Η εκδήλωση πραγματοποιείται για τα 87χρονα γενέθλια του Κόμματος, για τα 88 χρόνια από τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης και για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, για ισχυρό ΚΚΕ, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ