ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
32η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Την Τρίτη ξεκινάει ο τριήμερος εορτασμός

Την ερχόμενη Δευτέρα, η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έχει συγκροτηθεί, αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του τριημέρου, που θα κορυφωθεί με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Πέμπτη 17/11 και να παρουσιάσει τη Διακήρυξη του φετινού εορτασμού. Οπως κάθε χρόνο, το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων θα ανοίξει τις πύλες του την Τρίτη 15/11 και για τρεις μέρες θα γίνονται στο χώρο καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις.

Στη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, φοιτητικές παρατάξεις, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πολυτεχνείου και της Σχολής Καλών Τεχνών, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας.

Με την ανακοίνωσή του για τη φετινή επέτειο, ο ΣΦΕΑ 1967 - 1974, τιμά το αγωνιστικό μήνυμα της εξέγερσης, χαρακτηρίζοντάς την «κορυφαία αντιστασιακή πράξη της νεολαίας και του λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» και επισημαίνει την επικαιρότητα του αγωνιστικού μηνύματος του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΦΕΑ καλεί τα μέλη του, τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα να συμμετάσχουν μαζικά στο φετινό εορτασμό, στην κατάθεση στεφάνου (Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι) και στην πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία, το κατεξοχήν ιμπεριαλιστικό σύμβολο της Νέας Τάξης, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη. Παράλληλα, ζητά απ' όλους την υπεράσπιση και διαφύλαξη του χαρακτήρα του μηνύματος του Νοέμβρη 1973, όπως προσδιορίστηκε από τα συνθήματα που δίνουν και σήμερα το όραμα της συνέχειας «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχα, ο αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου προετοιμάζεται και σε άλλες πόλεις. Στην Πάτρα, έγινε προχτές σύσκεψη μαζικών φορέων για να συζητηθεί το πλαίσιο και το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού, που θα είναι όπως πάντα τριήμερος, στο «Παράρτημα του Πανεπιστημίου» στην πόλη, με πολλές εκδηλώσεις και κορύφωση με πορεία την Πέμπτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 26 φορείς - του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, σωματεία εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις συνταξιούχων και της Εθνικής Αντίστασης, πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους.

Παράλληλα, εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο διοργανώνουν διάφοροι φορείς όπως:

  • Το Παράρτημα Οικοδόμων Γκύζη και η Επιτροπή Ειρήνης, αύριο Κυριακή, στις 7 το βράδυ, στα γραφεία του Παραρτήματος (Κουμουνδούρου 4, πλατεία Γκύζη).
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου Θεσ/νίκης, αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).
  • Ο φοιτητικός σύλλογος Φυσικού Αθήνας, το μεσημέρι της Δευτέρας 14/11, σε αίθουσα της σχολής.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας, την Τρίτη 15/11, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Φιλαρέτου 102), με θέμα: «Η γυναίκα ως θύμα Βασανιστηρίων για λόγους πολιτικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς, οικογενειακούς. Μαρτυρίες από το παρελθόν, αλλά και το σήμερα».
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κάλεσμα αγωνιστικής συμμετοχής

στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του ξεσηκωμού 1973

Να συμμετέχει μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καλεί το λαό και τη νεολαία η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που διοργανώνει η Φοιτητική Ενωση Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ) τιμώντας την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου, θα γίνει την Πέμπτη 17 Νοέμβρη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα από το χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής και θα κατευθυνθεί προς το Αμερικάνικο Προξενείο. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί λαό και νεολαία να συμμετέχουν μαζικά, σηματοδοτώντας την απόφασή τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα και ανυπότακτα τον αγώνα, να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Αντίστοιχα, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα συμμετέχουν αγωνιστικά στον εορτασμό της επετείου. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αθήνας διοργανώνουν τη Δευτέρα 14/11 (μια μέρα πριν την έναρξη του τριήμερου εορτασμού στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων) εκδηλώσεις σε πολλές σχολές:

-- Η Οργάνωση ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, στις 2 μ.μ., στο Κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Αθήνας.

-- Οι ΟΒ ΚΝΕ στο Μαθηματικό, στις 4 μ.μ., παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «Ο καταδότης».

-- Οι ΟΒ της ΚΝΕ σε Χημικό, Βιολογικό και Γεωλογικό, στις 12 το μεσημέρι.

-- Οι ΟΒ Νομικής, στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Σαριπόλων.

-- Η ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων.

-- Η ΤΟ Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Γ'.

-- Η ΤΟ Πολυτεχνείου, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο 3 των Γενικών Εδρών.

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Φιέστα εξωραϊσμού των πολυεθνικών

Ουσιαστική παρέμβαση της ΠΚΣ

Σε ένα ακόμη αισχρό αλισβερίσι μεταξύ των σπουδαστών του ΤΕΙ Κρήτης (Χανιά) και ιδιωτικών εταιριών, προσπάθησε να μετατρέψει το Γραφείο Διασύνδεσης και η διοίκηση του ιδρύματος, χθες το πρωί, την εκδήλωση για την απονομή πτυχίων σε τελειόφοιτους σπουδαστές. Με θέμα της εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας», προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις εταιρίες ως «σωτήρες» που παρέχουν ευκαιρίες καριέρας για κάθε νέο πτυχιούχο, κρύβοντας επιδεικτικά τη μαύρη πραγματικότητα που τους περιμένει, με τις ουρές των ανέργων, την αβεβαιότητα για το «αύριο», την ανασφάλιστη δουλιά χωρίς δικαιώματα. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11.30 χθες το πρωί, με την παρουσίαση των εταιριών «Intracom» (Ιντρακόμ), ΟΤΕ, «Cosmote» (Κοσμοτέ), «Siemens» (Ζίμενς), «Forthnet» (Φόρτνετ).

Στο χώρο της εκδήλωσης, μέλη και φίλοι της Πανσπουδαστικής ΚΣ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, «τσαλακώνοντας» την εξωραϊσμένη εικόνα που προσπαθούσε να περάσει το ΤΕΙ για τη ζούγκλα της «ελεύθερης αγοράς». Μάλιστα, μετά από απαίτηση των σπουδαστών, στην εκδήλωση μίλησε ο Πάρης Νταντής, εκπρόσωπος της ΠΚΣ, καλώντας τους σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη στις εταιρίες και την πολιτική που θέλει να τις επιβάλει μέσα στις σχολές, τονίζοντας ότι το κεφάλαιο δε θέλει αποφοίτους - ολοκληρωμένους επιστήμονες, αλλά μισοειδικευμένους και χωρίς δικαιώματα, εύκολη λεία στα χέρια του, με μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών του. Επίσης κάλεσε τους σπουδαστές να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για πτυχία με αξία, για εργασιακά δικαιώματα.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Νέο «λουκέτο» αναγκάζεται να βάλει το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, λόγω των δραματικών ελλείψεων σε διοικητικό προσωπικό. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε την αναστολή του διοικητικού, τεχνικού και υποστηρικτικού έργου του Τμήματος για δυο βδομάδες, από τη Δευτέρα 14 έως και την Παρασκευή 25 Νοέμβρη, επισημαίνοντας την αντικειμενική αδυναμία - ακόμα και των στοιχειωδών υποχρεώσεων - της διοικητικής και τεχνικής λειτουργίας του Τμήματος. Θυμίζουμε ότι το Τμήμα έχει μόνον ένα μόνιμο υπάλληλο στη Γραμματεία και πέντε συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει και, ταυτόχρονα, τους οφείλονται τα δεδουλευμένα ενός περίπου έτους.

Η ΓΣ του Τμήματος τονίζει ότι απαιτείται η επαρκής στελέχωσή του, ζητά άμεσα από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου την ανανέωση των Συμβάσεων των ήδη απασχολούμενων και απλήρωτων υπαλλήλων στο Τμήμα για ένα τουλάχιστον έτος, τονίζοντας, παράλληλα, το «θεμελιακό αίτημα» του Τμήματος, που είναι η «άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών».

Για το πρόβλημα αυτό κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Ελπίδα Παντελάκη, ρωτώντας την υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την πρόσληψη μόνιμου Διοικητικού Προσωπικού, ώστε το Τμήμα να καλύψει τις ανάγκες του και να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ