ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Αντιπαράθεση για το «θεαθήναι»
  • Με διαφωνίες άνευ ουσίας μεταξύ των αιρετών του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και της ΝΔ για το θέμα του ποσοστού της εκλογής δημάρχων και νομαρχών, ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Ενωσης
  • Την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται εξέφρασαν με ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύνεδροι της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας

Με δήθεν αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και της ΝΔ για το ζήτημα της εκλογής δημάρχου με το 42% των ψήφων και τη θεσμοθέτηση αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και μητροπολιτικής διακυβέρνησης, έληξε το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, στη Ρόδο.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) προσπαθούσαν αλλά δεν κατάφεραν να εκδώσουν ομόφωνο ψήφισμα, έχοντας όμως συναινέσει στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στη λειτουργία της ως επιχείρηση, που θα εμπορευματοποιεί υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά και θα ξεπουλά τη δημοτική περιουσία στο κεφάλαιο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, λίγη σημασία έχει η διαφοροποίηση συνέδρων της ΝΔ στην πρόταση - που αποτέλεσε και απόφαση - του συνεδρίου να καταψηφιστεί η κυβερνητική θέση για εκλογή δημάρχου με το 42% των ψήφων, όταν επιπρόσθετα δεν αλλάζει η ουσία του εκλογικού νόμου που είναι η αλλοίωση της λαϊκής βούλησης. Εξίσου, άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος για την καλυτέρευση της ζωής του δημότη ήταν και η διαφοροποίηση των συνέδρων που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και των αντίστοιχων της ΝΔ στο ζήτημα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, με τους μεν δεύτερους να καταψηφίζουν.

Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στο λαό

Την εναντίωσή τους στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και τα συλλογικά όργανα του θεσμού, τα οποία «επιφυλάσσουν για την ΤΑ το ρόλο του φορέα επιβολής "καινοτομικών" αντεργατικών μέτρων», εξέφρασαν με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύνεδροι της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ).

Στο ψήφισμα της ΔΑΣ σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, η ανάγκη να «απαιτήσουμε αγωνιστικά»:

  • Τη θεσμική κατοχύρωση των πόρων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το διπλασιασμό τους σήμερα στο 6% και με προοπτική το 8%. Την επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατηθέντων πόρων ταυτόχρονα με την εναντίωση στη φορολογική εξουσία.
  • Τη διασφάλιση και παραπέρα ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ.
  • Τη διαμόρφωση ενός νέου Κώδικα που θα ανταποκρίνεται, όσο είναι εφικτό, στις πραγματικές ανάγκες του λαού και δε θα έχει σαν άξονα το παραπέρα χαράτσωμα, την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματικότητα της ΤΑ, όπως ο προτεινόμενος.
  • Την ελεύθερη χρήση όλων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από αυτούς που τις πλήρωσαν, δηλαδή το λαό.
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποχαιρέτησαν τον δικό τους άνθρωπο

Το «στερνό αντίο» απηύθυναν, χτες, στον πρώην δήμαρχο Σταυρούπολης Χρήστο Τσακίρη, σύντροφοι, φίλοι, συναγωνιστές, δημοτικοί παράγοντες της περιοχής κ.ά.

Motion Team

Με σπαραγμό ψυχής ο λαός της Σταυρούπολης αποχαιρέτησε χτες για τελευταία φορά τον αγαπημένο του δήμαρχο, τον Χρήστο Τσακίρη, που πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στις 2.30 μετά το μεσημέρι, ενώ από το πρωί η σορός είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου.

Ο Χρήστος Τσακίρης γεννήθηκε το 1939 από μια λαϊκή οικογένεια στη Σταυρούπολη. Από τα παιδικά του χρόνια ρίχτηκε στη δουλιά και στη βιοπάλη, στα δεκαεφτά του εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και στη συνέχεια στη νεολαία Λαμπράκη, ενώ πλούσια ήταν η δράση του και η προσφορά του και στο συνδικαλιστικό χώρο.

Το 1967 με την επιβολή της αμερικανοκίνητης χούντας ο Χρήστος Τσακίρης συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Γιούρα και στο Λακκί Λέρου. Αποφυλακίζεται χωρίς να κάνει πίσω τον Ιούλη του 1968 και αμέσως εντάσσεται στην παράνομη δουλιά του ΚΚΕ.

Με τη μεταπολίτευση εκλέγεται μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Κατά τις δημοτικές εκλογές του 1978 ορίζεται επικεφαλής ψηφοδελτίου που στηρίζεται από το ΚΚΕ και εκλέγεται δήμαρχος, όπως και στις επόμενες και μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές.

Στη δωδεκαετία που διατέλεσε δήμαρχος ο Χρήστος Τσακίρης, έγινε ένα τεράστιο έργο. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής του ψηφοδελτίου και με την ολόπλευρη στήριξη του Κόμματος ρίχτηκε στον αγώνα για τα λιμνάζοντα ως τότε προβλήματα των εργαζομένων του λαού της Σταυρούπολης. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι έπεισε τους δημότες και με το προσωπικό του παράδειγμα να γίνουν ενεργοί, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Μιλώντας για τη ζωή και το έργο του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Κώστας Σαπρανίδης, στέλεχος του Κόμματος και πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων, ανέφερε:

«Ο Χρήστος Τσακίρης αντλούσε τη δύναμή του απ' ευθείας από το λαό... Ο ίδιος ενέπνεε την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων με την ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, εργατικότητα, την αυταπάρνηση του δημάρχου τους. Ηταν πάντα φιλικός και καλοπροαίρετος και με πηγαίο χιούμορ. Τελευταία προσφορά του Χρήστου ήταν η Δωρεά Οργάνων».

Απευθυνόμενος στην οικογένεια του εκλιπόντος και κλείνοντας την ομιλία του, ο Κώστας Σαπρανίδης είπε:

«Πιστεύω και το εύχομαι από καρδιάς να αντέξουν και αυτό τον τραγικό αποχωρισμό», για να καταλήξει: «Δικαιούνται να είναι περήφανοι και αυτοί καθώς και όλοι εμείς, αλλά πιστεύω και όλοι οι δημότες της Σταυρούπολης για τον τόσο αξιόλογο δήμαρχο και την προσφορά του. Εμείς οι σύντροφοί του και συνάδελφοί του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία είχε μια τόσο μεγάλη προσφορά ο σύντροφός μας ο Χρήστος».

Τον νεκρό αποχαιρέτησαν με σύντομους λόγους τους ο δήμαρχος Σταυρούπολης, εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου και ο Θόδ. Περβανάς, επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Σταυρούπολης. Ενώ, παραβρέθηκαν κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Κώστα Αβραμόπουλο και πολλοί σύντροφοι, πρώην και νυν δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Σταυρούπολης καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι γειτονικών δήμων, εργαζόμενοι του Δήμου Σταυρούπολης και πλήθος δημοτών. Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Χρ. Τσακίρη.

Πολιτικός ο χαρακτήρας των δημοτικών εκλογών

Την ανάγκη «στη μάχη των εκλογών να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις, καθώς μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθούνται μια σειρά από αντεργατικά μέτρα», επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ειδική σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, με αφορμή και τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που διεξάγονταν στο νησί.

Ο Σπ. Χαλβατζής συμπλήρωσε πως η μάχη δίνεται σε όλη τη χώρα, ακόμη και εκεί όπου τα ποσοστά του Κόμματος είναι χαμηλά, με το βλέμμα στραμμένο στα προβλήματα και όχι στο πώς, ντε και καλά, θα συγκροτηθούν ψηφοδέλτια. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο συνεργασίας με τα κόμματα του δικομματισμού και τον ΣΥΝ, ενώ διευκρίνισε πως κριτήριο συνεργασιών είναι η πολιτική τοποθέτηση του καθένα απέναντι στα πράγματα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αρκεί να είναι κάποιος καλός. Χρειάζεται να έχει και μια αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση των πεπραγμένων του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι «φάνηκε η απόλυτη συναίνεση των δυνάμεων του δικομματισμού και των συνεταίρων του» στο ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Οπως σημείωσε, από κοινού, οι παραπάνω δυνάμεις, ανάμεσα σε άλλα, στήριξαν και στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση της μερικής απασχόλησης, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του θεσμού».

ΑΣΕΠ
Υπέρ της συνέντευξης υπό προϋποθέσεις

Υπέρ της συνέντευξης, για προσλήψεις στο Δημόσιο, «υπό προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την αντικειμενικότητά της» τάχθηκε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ καθηγητής Γ. Βέης, κατά τη χτεσινή παρουσίαση στον Τύπο της ετήσιας έκθεσης για το 2004 του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. «Το ΑΣΕΠ - είπε - θα εφαρμόσει τη συνέντευξη, αλλά μας απασχολεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνεται»...

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ αναφέρθηκε και στο θέμα της εισαγωγής του τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την πρόσληψη στο δημόσιο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τη συνέντευξη, που η σωστή εφαρμογή του (μέσα στο 2006) σιγά - σιγά θα καταστήσει μη αναγκαίο το γραπτό διαγωνισμό, τουλάχιστον για τις περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται σήμερα.

Για το θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι υπό την κρίση του ΑΣΕΠ για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ο Γ. Βέης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα του 2006 θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του μεγαλύτερου μέρους των αιτήσεων. Ακόμα, αναφέρθηκε και στο θέμα των επιλαχόντων του διαγωνισμού του 1998, σημειώνοντας ότι ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ και την κατάρτιση νέων πινάκων με φθίνουσα βαθμολογική σειρά, εκτιμάται ότι περί τους 490 που δεν είχαν διοριστεί το 1998, θα διοριστούν τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ