Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Αντιπαράθεση για το «θεαθήναι»
  • Με διαφωνίες άνευ ουσίας μεταξύ των αιρετών του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και της ΝΔ για το θέμα του ποσοστού της εκλογής δημάρχων και νομαρχών, ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Ενωσης
  • Την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται εξέφρασαν με ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύνεδροι της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας

Με δήθεν αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και της ΝΔ για το ζήτημα της εκλογής δημάρχου με το 42% των ψήφων και τη θεσμοθέτηση αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και μητροπολιτικής διακυβέρνησης, έληξε το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, στη Ρόδο.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) προσπαθούσαν αλλά δεν κατάφεραν να εκδώσουν ομόφωνο ψήφισμα, έχοντας όμως συναινέσει στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στη λειτουργία της ως επιχείρηση, που θα εμπορευματοποιεί υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά και θα ξεπουλά τη δημοτική περιουσία στο κεφάλαιο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, λίγη σημασία έχει η διαφοροποίηση συνέδρων της ΝΔ στην πρόταση - που αποτέλεσε και απόφαση - του συνεδρίου να καταψηφιστεί η κυβερνητική θέση για εκλογή δημάρχου με το 42% των ψήφων, όταν επιπρόσθετα δεν αλλάζει η ουσία του εκλογικού νόμου που είναι η αλλοίωση της λαϊκής βούλησης. Εξίσου, άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος για την καλυτέρευση της ζωής του δημότη ήταν και η διαφοροποίηση των συνέδρων που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και των αντίστοιχων της ΝΔ στο ζήτημα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, με τους μεν δεύτερους να καταψηφίζουν.

Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στο λαό

Την εναντίωσή τους στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και τα συλλογικά όργανα του θεσμού, τα οποία «επιφυλάσσουν για την ΤΑ το ρόλο του φορέα επιβολής "καινοτομικών" αντεργατικών μέτρων», εξέφρασαν με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύνεδροι της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ).

Στο ψήφισμα της ΔΑΣ σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, η ανάγκη να «απαιτήσουμε αγωνιστικά»:

  • Τη θεσμική κατοχύρωση των πόρων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το διπλασιασμό τους σήμερα στο 6% και με προοπτική το 8%. Την επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατηθέντων πόρων ταυτόχρονα με την εναντίωση στη φορολογική εξουσία.
  • Τη διασφάλιση και παραπέρα ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ.
  • Τη διαμόρφωση ενός νέου Κώδικα που θα ανταποκρίνεται, όσο είναι εφικτό, στις πραγματικές ανάγκες του λαού και δε θα έχει σαν άξονα το παραπέρα χαράτσωμα, την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματικότητα της ΤΑ, όπως ο προτεινόμενος.
  • Την ελεύθερη χρήση όλων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από αυτούς που τις πλήρωσαν, δηλαδή το λαό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ