Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποχαιρέτησαν τον δικό τους άνθρωπο

Το «στερνό αντίο» απηύθυναν, χτες, στον πρώην δήμαρχο Σταυρούπολης Χρήστο Τσακίρη, σύντροφοι, φίλοι, συναγωνιστές, δημοτικοί παράγοντες της περιοχής κ.ά.

Motion Team

Με σπαραγμό ψυχής ο λαός της Σταυρούπολης αποχαιρέτησε χτες για τελευταία φορά τον αγαπημένο του δήμαρχο, τον Χρήστο Τσακίρη, που πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στις 2.30 μετά το μεσημέρι, ενώ από το πρωί η σορός είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου.

Ο Χρήστος Τσακίρης γεννήθηκε το 1939 από μια λαϊκή οικογένεια στη Σταυρούπολη. Από τα παιδικά του χρόνια ρίχτηκε στη δουλιά και στη βιοπάλη, στα δεκαεφτά του εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και στη συνέχεια στη νεολαία Λαμπράκη, ενώ πλούσια ήταν η δράση του και η προσφορά του και στο συνδικαλιστικό χώρο.

Το 1967 με την επιβολή της αμερικανοκίνητης χούντας ο Χρήστος Τσακίρης συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Γιούρα και στο Λακκί Λέρου. Αποφυλακίζεται χωρίς να κάνει πίσω τον Ιούλη του 1968 και αμέσως εντάσσεται στην παράνομη δουλιά του ΚΚΕ.

Με τη μεταπολίτευση εκλέγεται μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Κατά τις δημοτικές εκλογές του 1978 ορίζεται επικεφαλής ψηφοδελτίου που στηρίζεται από το ΚΚΕ και εκλέγεται δήμαρχος, όπως και στις επόμενες και μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές.

Στη δωδεκαετία που διατέλεσε δήμαρχος ο Χρήστος Τσακίρης, έγινε ένα τεράστιο έργο. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής του ψηφοδελτίου και με την ολόπλευρη στήριξη του Κόμματος ρίχτηκε στον αγώνα για τα λιμνάζοντα ως τότε προβλήματα των εργαζομένων του λαού της Σταυρούπολης. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι έπεισε τους δημότες και με το προσωπικό του παράδειγμα να γίνουν ενεργοί, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Μιλώντας για τη ζωή και το έργο του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Κώστας Σαπρανίδης, στέλεχος του Κόμματος και πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων, ανέφερε:

«Ο Χρήστος Τσακίρης αντλούσε τη δύναμή του απ' ευθείας από το λαό... Ο ίδιος ενέπνεε την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων με την ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, εργατικότητα, την αυταπάρνηση του δημάρχου τους. Ηταν πάντα φιλικός και καλοπροαίρετος και με πηγαίο χιούμορ. Τελευταία προσφορά του Χρήστου ήταν η Δωρεά Οργάνων».

Απευθυνόμενος στην οικογένεια του εκλιπόντος και κλείνοντας την ομιλία του, ο Κώστας Σαπρανίδης είπε:

«Πιστεύω και το εύχομαι από καρδιάς να αντέξουν και αυτό τον τραγικό αποχωρισμό», για να καταλήξει: «Δικαιούνται να είναι περήφανοι και αυτοί καθώς και όλοι εμείς, αλλά πιστεύω και όλοι οι δημότες της Σταυρούπολης για τον τόσο αξιόλογο δήμαρχο και την προσφορά του. Εμείς οι σύντροφοί του και συνάδελφοί του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία είχε μια τόσο μεγάλη προσφορά ο σύντροφός μας ο Χρήστος».

Τον νεκρό αποχαιρέτησαν με σύντομους λόγους τους ο δήμαρχος Σταυρούπολης, εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου και ο Θόδ. Περβανάς, επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Σταυρούπολης. Ενώ, παραβρέθηκαν κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Κώστα Αβραμόπουλο και πολλοί σύντροφοι, πρώην και νυν δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Σταυρούπολης καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι γειτονικών δήμων, εργαζόμενοι του Δήμου Σταυρούπολης και πλήθος δημοτών. Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Χρ. Τσακίρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια δραστηριότητα για τις τοπικές εκλογές (2006-04-01 00:00:00.0)
Κάποιους ενοχλεί η απήχηση της ΔΑΚ (2002-07-02 00:00:00.0)
Νικηφόρα πορεία της "Δημοτικής Κίνησης" (1998-10-03 00:00:00.0)
Τέρμα στην 8χρονη απραξία του δήμου (1998-10-01 00:00:00.0)
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1998-09-27 00:00:00.0)
Απαιτούν άμεση λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" (1998-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ