ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να σταματήσουν τα σχολεία να αποτελούν «ξέφραγο αμπέλι»

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και αντιδράσεις εκπαιδευτικών φορέων για το διαγωνισμό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στα σχολεία

Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προωθήσει στα σχολεία πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας - όπως αποκάλυψε ο «Ρ» σε πρόσφατο δημοσίευμά του - αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται ότι η εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στην εκπαίδευση, είναι όλο και εντονότερη με στόχο την ιδεολογική χειραγώγηση των νεανικών συνειδήσεων, τη διαμόρφωση του σχολικού προγράμματος σύμφωνα με τις επιδιώξεις των επιχειρήσεων, τη διαφήμιση, την αλίευση πελατών κ.ο.κ. «Τελευταία - προκλητική - περίπτωση αποτελεί ο διαγωνισμός που διοργανώνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών, με περιεχόμενο την εξιδανίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης, τον ενταφιασμό - στις μαθητικές συνειδήσεις - των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία πελατολογίου με όσους μαθητές πάρουν μέρος στο διαγωνισμό», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και καταλήγει: «Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά πως η περίφημη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά, την οποία προωθούν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πλήρη υποταγή της εκπαίδευσης στο κεφάλαιο, τη γενίκευση της αμορφωσιάς, την καλλιέργεια στους νέους των "αξιών" και των "ιδανικών" της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, την ένταση αυτής της εκμετάλλευσης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας, αν θα σταματήσει τώρα τον απαράδεκτο αυτό «διαγωνισμό» και τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να μην είναι τα σχολεία «ξέφραγο αμπέλι» και οι εκπαιδευτικοί και ο μηχανισμός του ΥΠΕΠΘ υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου.

Αντιδράσεις και από εκπαιδευτικούς

Πληθαίνουν καθημερινά οι αντιδράσεις φορέων για την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στην εκπαίδευση. Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λάρισας, σχετικά με την απόφαση του ΥΠΕΠΘ για την εισβολή επιχειρηματικών συμφερόντων στη δημόσια εκπαίδευση: «Αποκρύπτουν έντεχνα και συνειδητά την πραγματικότητα με τα δραματικά αποτελέσματα στα κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις». Η ΕΛΜΕ Λάρισας καλεί τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο διαγωνισμό και να «μην επιτρέψουν να μεταμορφωθεί το σχολείο και η εκπαίδευση σε χώρο "αγοράς" συνειδήσεων των μαθητών».

Την αντίθεσή του, εκφράζει με ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και ο Σύλλογος Καθηγητών Ενιαίου Λυκείου Αστρους, όπου υπογραμμίζεται ότι «ο χώρος του σχολείου δεν είναι οίκος εμπορίου. Αρνούμαστε να διαμορφώσουμε τις συνειδήσεις των μαθητών μας σύμφωνα με τις επιταγές επιχειρήσεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Βαφτίζει «δυσκολία προσαρμογής» την άρνηση υποταγής

Δυσκολία προσαρμογής στις νέες αντιλήψεις... χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου στο μοντέλο που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει στην Παιδεία, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας συμμετείχε χτες στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που συζήτησε τις προτεραιότητες για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010», με βάση την ενδιάμεση έκθεση για τη στρατηγική της Λισαβόνας. Ουσιαστικά, αντικείμενο της Συνόδου ήταν για άλλη μια φορά, η αποδιάρθρωση και η πλήρης υποταγή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις στρατηγικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Η υπουργός παρουσίασε, λοιπόν, το «έργο» της κυβέρνησης σ' αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα τη θεσμοθέτηση της λεγόμενης «διά βίου» κατάρτισης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ισχυρίστηκε ότι με τη «διά βίου μάθηση» μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τη σχολική διαρροή, εννοώντας προφανώς ότι η κατάρτιση θα «απορροφά» περιστασιακά και σποραδικά τις μεγάλες μάζες νέων που θα πετιούνται εκτός εκπαίδευσης και έτσι θα καταγράφονται ως εκπαιδευόμενοι και δε θα φαίνεται ότι εκδιώχθηκαν βίαια από την εκπαίδευση. Κάτι σαν τα προγράμματα ψευτοκατάρτισης για άνεργους δηλαδή, που όταν τα παρακολουθούν δεν καταγράφονται ως άνεργοι!

Παράλληλα, η Μ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιβληθούν στα εκπαιδευτικά συστήματα οι αλλαγές που επιτάσσει το κεφάλαιο και συναποφασίζονται στην ΕΕ, γιατί τα ιδρύματα και το εκπαιδευτικό δυναμικό «δυσκολεύονται να προσαρμοστούν» (βλέπε αντιδρούν) σ' αυτές τις απαιτήσεις...

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ
Μάθημα ενώ πέφτουν σοβάδες!

Συζητήθηκε στη Βουλή, σχετική Αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτη

Σε αίθουσες όπου πέφτουν οι σοβάδες, σε κτίριο του 1920, κάνει μάθημα το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χίου! Για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, ζητώντας την κατασκευή νέου διδακτηρίου προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των παιδιών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στο σχολείο αυτό της Χίου. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Καλός παραδέχτηκε ότι το κτίριο κτίστηκε το 1920, αλλά ισχυρίστηκε ότι ακόμα και σήμερα πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές λειτουργίας. Είπε ότι διαθέτει ράμπα για τη μετακίνηση των παιδιών, καθώς και τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Εριξε, δε, το μπαλάκι στη Νομαρχία, λέγοντας ότι εάν εντάξει στα προγράμματά της την ανέγερση νέου κτιρίου, τότε η κυβέρνηση θα χορηγήσει μέσα στο 2006 τις απαραίτητες πιστώσεις.

Ο Στ. Σκοπελίτης κατήγγειλε ότι σύμφωνα με αναφορές των γονιών, στις αίθουσες του σχολείου πέφτουν οι σοβάδες, πλημμυρίζουν με το παραμικρό, ενώ λόγω παλαιότητας είναι εκτεθειμένο σε έναν ενδεχόμενο σεισμό. Ζήτησε να δοθούν άμεσα οι απαραίτητοι πόροι για να κατασκευαστεί καινούριο κτίριο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Απορρίπτουμε την «Ευέλικτη Ζώνη»

Την αντίθεσή του στην εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» στα σχολεία, εκφράζει με απόφασή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου».

«Είναι φανερό πως η αντίσταση στην εφαρμογή της "Ευέλικτης Ζώνης", συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση του Ενιαίου, Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του Σχολείου, την αποτροπή της εμπορευματικής λειτουργίας του και την αναστροφή της πορείας έντασης των ταξικών φραγμών στη μόρφωση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν ανάλογες αποφάσεις, «με πνεύμα αγωνιστικής απειθαρχίας και ανυπακοής, να μην εφαρμόσουμε και να απορρίψουμε την "Ευέλικτη Ζώνη" και όσα συνδέονται μαζί της». Καταλήγοντας, ο Σύλλογος «Ελλη Αλεξίου», καλεί όλους τους δασκάλους «να ακυρώσουμε στην πράξη τη διάσπαση του σχολικού προγράμματος, την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, να κλείσουμε την πόρτα στους χορηγούς και σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Παιδεία, να απαιτήσουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και των οραμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ