Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Βαφτίζει «δυσκολία προσαρμογής» την άρνηση υποταγής

Δυσκολία προσαρμογής στις νέες αντιλήψεις... χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου στο μοντέλο που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει στην Παιδεία, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας συμμετείχε χτες στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που συζήτησε τις προτεραιότητες για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010», με βάση την ενδιάμεση έκθεση για τη στρατηγική της Λισαβόνας. Ουσιαστικά, αντικείμενο της Συνόδου ήταν για άλλη μια φορά, η αποδιάρθρωση και η πλήρης υποταγή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις στρατηγικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Η υπουργός παρουσίασε, λοιπόν, το «έργο» της κυβέρνησης σ' αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα τη θεσμοθέτηση της λεγόμενης «διά βίου» κατάρτισης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ισχυρίστηκε ότι με τη «διά βίου μάθηση» μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τη σχολική διαρροή, εννοώντας προφανώς ότι η κατάρτιση θα «απορροφά» περιστασιακά και σποραδικά τις μεγάλες μάζες νέων που θα πετιούνται εκτός εκπαίδευσης και έτσι θα καταγράφονται ως εκπαιδευόμενοι και δε θα φαίνεται ότι εκδιώχθηκαν βίαια από την εκπαίδευση. Κάτι σαν τα προγράμματα ψευτοκατάρτισης για άνεργους δηλαδή, που όταν τα παρακολουθούν δεν καταγράφονται ως άνεργοι!

Παράλληλα, η Μ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιβληθούν στα εκπαιδευτικά συστήματα οι αλλαγές που επιτάσσει το κεφάλαιο και συναποφασίζονται στην ΕΕ, γιατί τα ιδρύματα και το εκπαιδευτικό δυναμικό «δυσκολεύονται να προσαρμοστούν» (βλέπε αντιδρούν) σ' αυτές τις απαιτήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ