Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2005 (32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ)
Μια ιστορική ανακοίνωση

Ηταν πρωί της 16ης του Νοέμβρη του 1973, μέρα Παρασκευή, όταν κυκλοφόρησε η παρακάτω ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την παραθέτουμε ολόκληρη όπως παρουσιάζεται στο σχετικό φυλλάδιο της ΚΟΑ του Κόμματος:

Στο κέντρο της Αθήνας αντηχεί και πάλι η δημοκρατική φωνή γενναίων φοιτητών μας. Οι φοιτητές προβάλλουν και πάλι τα άμεσα αιτήματά τους, αγωνίζονται για τις συνδικαλιστικές, ακαδημαϊκές και πολιτικές ελευθερίες. Οι φοιτητές και φοιτήτριές μας ορθώνονται σαν υπερήφανα παιδιά ενός υπερήφανου λαού, που δεν υποτάσσεται στη χουντική δικτατορία και δεν ξεγελιέται από τον εντολοδόχο της πρωθυπουργό της «πολιτικοποίησης» Μαρκεζίνη. Που αντιδρά στα αιτήματα των φοιτητών, χτύπησε τόσο βάναυσα το λαό στο μνημόσυνο της 4 του Νοέμβρη και χτυπάει τώρα τους διαδηλωτές.

Η λαϊκή ψυχή πάλλεται και εκδηλώνει στους δρόμους την αλληλεγγύη της προς τους φοιτητές. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, όπως έδειξε και η απεργία του προσωπικού της ΔΕΗ. Αγωνίζονται και αυτοί για τα ζωτικά τους αιτήματα και τις συνδικαλιστικές τους ελευθερίες.

Καλούμε την εργατική τάξη και το λαό να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά τη συμπαράσταση και βοήθειά του προς τους φοιτητές. Η καλύτερη συμπαράσταση είναι να οργανώσουν οι εργαζόμενοι το δικό τους αγώνα κατά της ακρίβειας, για αύξηση των μεροκάματων και των μισθών, για τις συνδικαλιστικές και τις πολιτικές τους ελευθερίες.

Καμία πίστη στην «πολιτικοποίηση» της δικτατορίας. Καμία συνδιαλλαγή με το καθεστώς. Ο αγώνας των φοιτητών είναι κομμάτι του παλλαϊκού αγώνα για την ανατροπή της χούντας, για τη λαϊκή κυριαρχία. Οι φοιτητές ας ανεβάζουν την ενότητα του αγώνα τους, ας επαγρυπνούν κατά των προκλήσεων των φασιστών και άλλων οργάνων της χούντας και να είναι βέβαιοι για τη νίκη.

Καλούμε τους φαντάρους και δημοκράτες αξιωματικούς, τους αστυνομικούς να μην κτυπήσουν τα ηρωικά παιδιά που αγωνίζονται για μια δίκαιη υπόθεση.

Καλούμε τους ξενιτεμένους Ελληνες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Ελληνες φοιτητές και να απαιτήσουν την κατάπαυση της τρομοκρατίας, την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί στους φοιτητές μας με την πολύτιμη αλληλεγγύη της.

16 του Νοέμβρη 1973,

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ