Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2005 (32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ)
Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους!

Με την παρουσία κυρίως νεολαίας, φοιτητόκοσμου και μικρών παιδιών που έρχονταν ν' αφήσουν ένα γαρίφαλο, επισφραγίστηκε χτες, η πρώτη μέρα του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων άνοιξαν χτες το πρωί, για να υποδεχτούν τον κόσμο, που ήθελε να θυμηθεί, να μάθει, να συζητήσει, να δηλώσει παρόν σε ό,τι συμβολίζει σήμερα το Πολυτεχνείο, τα συνθήματα και το μήνυμά του.

Χαρακτηριστική η παρουσία των μαθητών του Δημοτικού του Πόρτο Ράφτη, που με στεντόρεια φωνή μπροστά στο μνημείο τραγουδούσαν... «παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους»! Αίσθηση έκανε και η παρουσία ενός μικρού παιδιού, που επισκέφτηκε το χώρο με τη μητέρα του και αφού άφησε ένα λουλούδι αγκάλιαζε το μνημείο. Τέλος, το πάντα επίκαιρο σύνθημα «Το πολυτεχνείο ζει - έξω οι Αμερικανοί» ακούγονταν σε κάθε κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, είτε από φοιτητές της Παντείου, είτε της Γεωπονικής, είτε της Φιλοσοφικής ή της ΑΣΟΕΕ.

Οι πύλες του ιδρύματος θα είναι ανοιχτές και σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Αύριο ο εορτασμός θα κορυφωθεί αγωνιστικά, με την παλλαϊκή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η εκκένωση του Πολυτεχνείου θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι, για να ακολουθήσει η καθιερωμένη εκδήλωση της πρυτανείας του ιδρύματος και των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και με τη λήξη της θα ξεκινήσει η αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Μαζικοί φορείς τιμούν το Πολυτεχνείο


Δεκάδες φορείς τιμούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία της Πέμπτης.

32 χρόνια μετά... και «οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Το Πολυτεχνείο ζει. Στους μεγάλους αντιπολεμικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας», επισημαίνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

«Να πάρουν μαζικά και μαχητικά μέρος» στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Για το μπλοκ της Ομοσπονδίας, έχει οριστεί συνάντηση, αύριο, στις 3 μ.μ., στη γωνία Πατησίων και Πανεπιστημίου.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, να δυναμώσουν τους ενωτικούς αγώνες με τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Τους καλεί επίσης «ανυποχώρητα να διεκδικήσουν ό,τι πραγματικά ανήκει στο λαό, για ένα βιοτικό επίπεδο ανάλογο με τις σημερινές ανάγκες» και τονίζει ότι πρέπει να απαιτηθεί «να επιστρέψουν τώρα τα Ελληνικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας καλεί όλα τα μέλη της, από τον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας να πάρουν μαζικά μέρος στο φετινό «εορτασμό» και συμπληρώνει το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» με «τωρινά μηνύματα "Ανεργία - Ακρίβεια - Τρομοκρατία"».

«Σήμερα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου ταυτίζονται με την ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν τις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να καταδικάσουν την πολιτική ενσωμάτωσης και τις αυταπάτες για ένα καλύτερο καπιταλιστικό σύστημα που καλλιεργεί ο ΣΥΝ», τονίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Οι εξελίξεις απαιτούν να εκφραστεί πιο δυνατά και μαχητικά η λαϊκή καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά των λαών. Κρατάει ζωντανό το όραμα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με το λαό αφέντη στον τόπο του», υπογραμμίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους, το ΠΑΜΕ Ν. Ηλείας και οι Επιτροπές Ειρήνης Πύργου - Αμαλιάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ