ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

Eurokinissi

Με την παλλαϊκή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, σήμερα το απόγευμα, κορυφώνεται ο τριήμερος γιορτασμός της 32ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι για να πραγματοποιηθεί στο χώρο η καθιερωμένη εκδήλωση της Πρυτανείας και των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η πορεία, για την οποία μαζικοί φορείς και οργανώσεις έχουν ορίσει τις προσυγκεντρώσεις τους στις 3 το μεσημέρι.

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας, τις δυο προηγούμενες μέρες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, παρά το κλίμα έντασης που προσπαθούν διάφοροι κύκλοι να καλλιεργήσουν για να απομαζικοποιήσουν τις εκδηλώσεις ή να αλλοιώσουν το νόημά τους, δείχνει ότι το πραγματικό μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Είναι αυτό το μήνυμα, είναι τα συνθήματα «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», που αντικατοπτρίζονται ατόφια στις σύγχρονες απαιτήσεις του λαού, της νεολαίας και που καλούν στις εκδηλώσεις της επετείου και, κυρίως, στη σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία. Αυτό το μήνυμα μπορεί να περιφρουρηθεί από το ίδιο το μαζικό λαϊκό κίνημα, που, τριάντα δύο χρόνια τώρα, δηλώνει ότι «το Πολυτεχνείο ζει» και το δηλώνει με κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών, με κάθε αίτημα για δουλιά με δικαιώματα, για το εισόδημα, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, με τις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, με την καθημερινή δράση στους χώρους δουλιάς, στα σχολεία, στις σχολές... Αυτό θα δηλώσει και σήμερα, 17 του Νοέμβρη 2005, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Eurokinissi

Χτες η μέρα κύλησε με καταθέσεις στεφάνων πλήθους εργατικών σωματείων, οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και σπουδαστών. Με χειροκροτήματα και τα συνθήματα «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι στο χώρο του Πολυτεχνείου τους φαντάρους και ναύτες που κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο. Συγκίνηση προκάλεσε η είσοδος παιδιών του Ειδικού Γυμνασίου Ιλίου. Αρκετά αναπηρικά καροτσάκια γέμισαν το χώρο και μικρά παιδιά άφηναν γαρίφαλα στο μνημείο. Οπως έλεγαν, αντί να γιορτάσουν στο σχολείο ήρθαν για να έχουν άμεση επαφή με το Πολυτεχνείο και τη μνήμη του... Από τη γενιά της Αντίστασης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ εξέφρασαν «θαυμασμό, τιμή κι ευγνωμοσύνη» στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και ευχήθηκαν «η θυσία τους ν' αποτελεί παράδειγμα και σήμερα και στο μέλλον για τις νεότερες γενιές».

Χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας ήταν και οι αποδοκιμασίες που δέχτηκαν από πλήθος φοιτητών και κόσμου οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ όταν πλησίαζαν στο μνημείο για την κατάθεση στεφανιών, αλλά και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Το σύνθημα «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά» κάλυπτε τις κορόνες των εργατοπατέρων.

Εξεγέρθηκαν όταν αποτίναξαν τη μοιρολατρία

ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θ. Γκιώνης και ο Στ. Λουκάς, από το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφανιών χτες στο Πολυτεχνείο
ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θ. Γκιώνης και ο Στ. Λουκάς, από το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφανιών χτες στο Πολυτεχνείο
«Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη»! Μέσα σε ομοβροντία συνθημάτων και χειροκροτημάτων, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, κατέθεσε χτες στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Αμέσως μετά ο Στ. Λουκάς, μιλώντας για τη σημασία της επετείου σήμερα, είπε: «Τιμάμε τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη και το βαθύ αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενό του. Η εξέγερση του Νοέμβρη στάθηκε δυνατή, γιατί λαός και νεολαία αποτίναξαν τη μοιρολατρία και την υποταγή, στις οποίες τους οδηγούσαν τότε οι συμβιβασμένες δυνάμεις. Το σημερινό νόημα του Πολυτεχνείου για το λαό και τη νεολαία είναι να καταδικάσουν την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, να απεγκλωβιστούν από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να συσπειρωθούν στο δικό τους κοινωνικοπολιτικό λαϊκό μέτωπο πάλης, μαζί με το ΚΚΕ, για να ανοίξουν το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

Καταθέτοντας εκ μέρους της ΚΝΕ το στεφάνι της Οργάνωσης στο μνημείο, ο Γραμματέας του ΚΣ Θέμης Γκιώνης τόνισε: «Συνεχίζουμε, 32 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να προσπαθούμε να πρωταγωνιστήσουμε στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας, για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση και στη ζωή, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, μαζί με το λαϊκό εργατικό κίνημα, προκειμένου να εκπληρωθούν τα μηνύματα της γενιάς του Πολυτεχνείου. Αυτή η πάλη είναι καθημερινή, ασίγαστη και η ΚΝΕ, με όλες τις δυνάμεις της, θα πρωταγωνιστήσει γι' αυτό το μεγάλο ζήτημα, ώστε να βρουν ανταπόκριση στις σημερινές συνθήκες τα συνθήματα του Πολυτεχνείου. Μ' αυτήν την έννοια, οι εκδηλώσεις του τριημέρου και η αυριανή (σ.σ. σημερινή) πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία έχει επίκαιρο χαρακτήρα, στα συνθήματα του "σήμερα", στην ανάγκη της νέας γενιάς να ζήσει ένα καλύτερο "αύριο"».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ
Διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα

Στρατιώτες που υπηρετούν στο 1ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού της ΕΛΔΥΚ, στέλνουν από την Κύπρο το δικό τους μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

«32 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα μηνύματά του παραμένουν επίκαιρα και χαραγμένα στη συνείδησή μας σε πείσμα κάθε προσπάθειας μουσειοποίησης και διαστρέβλωσης.

Εμείς, που υπηρετούμε τη θητεία μας στο μαρτυρικό νησί, τη διχοτομημένη Κύπρο από τους Αμερικανούς και τα όργανά τους, τη δικτατορία, βλέπουμε ότι σήμερα, το μέλλον μας είναι αβέβαιο, και το σκιάζουν η ανεργία, η ανέχεια, η εκμετάλλευση, η περιστολή των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, ο πόλεμος. Ως αξιόπιστη λύση για το μέλλον μας, μας προβάλλουν το μισθοφορικό στρατό. Επιδιώκουν να συνηθίσουμε σ' όλο αυτό το πολεμικό σκηνικό που στήνουν γύρω μας με αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια. Μας θέλουν καύσιμο υλικό της πολεμικής τους μηχανής που θα επεμβαίνει οπουδήποτε στον πλανήτη με κίνητρο το οικονομικό κέρδος και μακριά από το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων που πρέπει να είναι η υπεράσπιση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Εμείς διαλέγουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα, για ζωή με δικαιώματα. Για την ειρήνη, τη μόρφωση, τη δουλιά με δικαιώματα και τον πολιτισμό. Με περισσότερη αποφασιστικότητα θα συμμετέχουμε στους αγώνες για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενάντια στην εκμετάλλευση. Αγώνες που γίνονται καθημερινά στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους εργασιακούς χώρους, στο στρατό.

Κι αν οι στρατιωτικές μας υποχρεώσεις δε μας επιτρέπουν να είμαστε στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου όπως τα προηγούμενα χρόνια, η σκέψη μας βρίσκεται εκεί και σίγουρα θα βρεθούμε μαζί ξανά στους αυριανούς αγώνες».

Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Με παλλαϊκές συγκεντρώσεις και πορείες, σήμερα το απόγευμα, σε όλη την Ελλάδα θα κορυφωθούν οι πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές, αγωνιστικές εκδηλώσεις, για το γιορτασμό της επετείου της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

  • Στην Κοζάνη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στη Φλώρινα, στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κατερίνη, στις 6.30 μ.μ. στο σιντριβάνι στον Πεζόδρομο.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, στις 4 μ.μ. στο Δημαρχείο.
  • Στην Ξάνθη, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κομοτηνή, στις 4 μ.μ. στην παλιά Νομική.
  • Στην Καβάλα, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.
  • Στις Σέρρες, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στο Κιλκίς, στις 7 μ.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Δημαρχείο Κιλκίς.
  • Στη Λάρισα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.
  • Στο Βόλο, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.
  • Στα Τρίκαλα, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
  • Στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στο Αίγιο, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου.
  • Στην Καλαμάτα, στις 6.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κόρινθο, συγκέντρωση στα Περιβολάκια, στις 6 μ.μ.
  • Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.
  • Στην Τρίπολη, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.
  • Στον Πύργο, συγκέντρωση στην πλατεία ΟΤΕ Πύργου.
  • Στο Αργοστόλι, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΚΙ.
  • Στη Ζάκυνθο, στη Νομαρχία, στις 8 μ.μ.
  • Στο Ηράκλειο, στις 6.00 μ.μ. στην πλατεία των Λιονταριών. Σε προσυγκέντρωση καλεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στις 5.30 μ.μ. έξω από τη Νομαρχία.
  • Στα Χανιά, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 7.00 μ.μ. Η προσυγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα γίνει έξω από τα γραφεία της ΝΕ Χανίων (Αποκορώνου 35).
  • Στη Λήμνο, στις 6 το απόγευμα, στο λιμάνι της Μύρινας.
  • Στο Ρέθυμνο, στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο.
  • Στα Γιάννενα, στις 6 μ.μ. Δόμπολη.
  • Στην Αρτα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
  • Στην Κέρκυρα, στις 7.30 μ.μ. Ιστορικό.
  • Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.
  • Στη Λευκάδα στις 7 μ.μ. στον Παντοκράτορα.
  • Στην Πρέβεζα στις 6 μ.μ. στο μνημείο Ηρώων του Πολυτεχνείου.
  • Στη Χαλκίδα, στις 6.30 μ.μ. στα Φανάρια της Νεάπολης.
  • Στη Φωκίδα, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας.
  • Στην Πτολεμαΐδα, στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Εκδηλώσεις
  • Στην Κόρινθο, εκδήλωση του ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ, σήμερα, στις 4 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, ομιλία - συζήτηση και μουσικό αφιέρωμα.
  • Στη Λευκάδα, εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., όπου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Τα όπλα της κυρα - Καράρ» του Μπρεχτ.
  • Στη Ζαγορά, εκδήλωση από την Επιτροπή Ειρήνη Ζαγοράς, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Βενιζέλος» θα προβληθεί η ταινία «Τραγούδια της φωτιάς».
Προσυγκεντρώσεις για την πορεία

Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η προσυγκέντρωση των μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καλύψει το τμήμα της Σταδίου από το ύψος της οδού Γ. Σταύρου προς Πατησίων και την Πατησίων, από τη συμβολή της με τη Σταδίου έως τη Χαλκοκονδύλη.

Συγκεκριμένα, στη συμβολή των οδών:

-- Σταδίου και Γ. Σταύρου, θα συγκεντρωθούν οι Οργανώσεις βιομηχανίας, υπηρεσιών, οι νότιες και οι ανατολικές συνοικίες.

-- Πατησίων και Σταδίου (έως Πατησίων και Πανεπιστημίου), οι οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ και οι εκπαιδευτικοί.

-- Πατησίων και Σατωβριάνδου, οι Οργανώσεις της Αττικής.

-- Πατησίων και Βερανζέρου, η Α` Περιφέρεια Αθήνας και οι δυτικές και βόρειες συνοικίες.

-- Πατησίων και Χαλκοκονδύλη, οι Οργανώσεις στις κατασκευές - πρώην ΔΕΚΟ, δημόσιοι υπάλληλοι, Υγεία, ΕΒΕ.

Οι Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προσυγκεντρώνονται στην Ομόνοια και στη συνέχεια θα πάρουν θέση στο μπλοκ με τις Οργανώσεις της Αττικής.

Ακόμα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνική Αντίσταση (ΠΕΑΕΑ) καλεί τους αντιστασιακούς σε προσυγκέντρωση στην Πατησίων, μπροστά στο «Μινιόν».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας συναντιέται στη γωνία Πατησίων και Πανεπιστημίου.

«... με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη»

Η ώρα είναι 5:30μ.μ. Η πορεία του ΠΑΜΕ φτάνει στις πύλες του Πολυτεχνείου. Το σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές - με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» δονεί το χώρο και αμέσως το διαδέχονται και άλλα συνθήματα: «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Αμέσως μετά έγινε η κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ, αλλά και από τις δυνάμεις που το πλαισιώνουν. Ανάμεσά τους η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», η ΟΕΚΙΔΕ, οι Εμποροϋπάλληλοι, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και οι Οικοδόμοι Αθήνας και Πειραιά, Ξενοδοχοϋπάλληλοι, Εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά. Ο Γ. Μπουλούγαρης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αμέσως μετά δήλωσε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις που πλαισιώνουν το ΠΑΜΕ, τιμούν τους αγώνες του Πολυτεχνείου για κοινωνική δικαιοσύνη. Σημείωσε ακόμα, ότι ο αγώνας συνεχίζεται και σήμερα ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση.

Στα ελαιο-σαπουνάδικα του Πειραιά

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ανέλαβε το κλαδικό Σωματείο των Ελαιουργοσαπουνοποιών στον Πειραιά στα εργοστάσια «Παπουτσάνη», «Γκαγκέο», «Μινέρβα», «ΕΛΑΪΣ» και «Golgate», στα πλαίσια των πολύμορφων εκδηλώσεων για την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου. Με ωριαία στάση εργασίας, χθες και προχθές το μεσημέρι, μέσα στα εργοστάσια και με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων παρουσιάστηκε το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και το νήμα που συνδέει τους αγώνες του τότε με το σήμερα. Χαρακτηριστικά, από τους συνδικαλιστές τονίστηκε: «Οταν ο λαός και η νεολαία πιστέψουν στις δυνάμεις τους, είναι ικανοί με τους αγώνες τους να διαμορφώσουν νέες και καλύτερες προϋποθέσεις ενάντια στο κεφάλαιο και τους κάθε λογής εκφραστές του για ριζικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ