Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2005 (32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ)
Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

Eurokinissi

Με την παλλαϊκή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, σήμερα το απόγευμα, κορυφώνεται ο τριήμερος γιορτασμός της 32ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι για να πραγματοποιηθεί στο χώρο η καθιερωμένη εκδήλωση της Πρυτανείας και των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η πορεία, για την οποία μαζικοί φορείς και οργανώσεις έχουν ορίσει τις προσυγκεντρώσεις τους στις 3 το μεσημέρι.

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας, τις δυο προηγούμενες μέρες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, παρά το κλίμα έντασης που προσπαθούν διάφοροι κύκλοι να καλλιεργήσουν για να απομαζικοποιήσουν τις εκδηλώσεις ή να αλλοιώσουν το νόημά τους, δείχνει ότι το πραγματικό μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Είναι αυτό το μήνυμα, είναι τα συνθήματα «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», που αντικατοπτρίζονται ατόφια στις σύγχρονες απαιτήσεις του λαού, της νεολαίας και που καλούν στις εκδηλώσεις της επετείου και, κυρίως, στη σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία. Αυτό το μήνυμα μπορεί να περιφρουρηθεί από το ίδιο το μαζικό λαϊκό κίνημα, που, τριάντα δύο χρόνια τώρα, δηλώνει ότι «το Πολυτεχνείο ζει» και το δηλώνει με κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών, με κάθε αίτημα για δουλιά με δικαιώματα, για το εισόδημα, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, με τις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, με την καθημερινή δράση στους χώρους δουλιάς, στα σχολεία, στις σχολές... Αυτό θα δηλώσει και σήμερα, 17 του Νοέμβρη 2005, στην πορεία του Πολυτεχνείου.


Eurokinissi

Χτες η μέρα κύλησε με καταθέσεις στεφάνων πλήθους εργατικών σωματείων, οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και σπουδαστών. Με χειροκροτήματα και τα συνθήματα «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι στο χώρο του Πολυτεχνείου τους φαντάρους και ναύτες που κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο. Συγκίνηση προκάλεσε η είσοδος παιδιών του Ειδικού Γυμνασίου Ιλίου. Αρκετά αναπηρικά καροτσάκια γέμισαν το χώρο και μικρά παιδιά άφηναν γαρίφαλα στο μνημείο. Οπως έλεγαν, αντί να γιορτάσουν στο σχολείο ήρθαν για να έχουν άμεση επαφή με το Πολυτεχνείο και τη μνήμη του... Από τη γενιά της Αντίστασης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ εξέφρασαν «θαυμασμό, τιμή κι ευγνωμοσύνη» στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και ευχήθηκαν «η θυσία τους ν' αποτελεί παράδειγμα και σήμερα και στο μέλλον για τις νεότερες γενιές».

Χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας ήταν και οι αποδοκιμασίες που δέχτηκαν από πλήθος φοιτητών και κόσμου οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ όταν πλησίαζαν στο μνημείο για την κατάθεση στεφανιών, αλλά και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Το σύνθημα «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά» κάλυπτε τις κορόνες των εργατοπατέρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ