Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2005 (32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ)
Βαράτε αλλά με... μέτρο!

Προκλητική παρέμβαση του Συνηγόρου του κράτους που φέρει την ταμπέλα «Συνήγορος του Πολίτη»

Βαράτε αλλά με... μέτρο! Αυτό προτείνει με χτεσινό του «φιρμάνι» ο «Συνήγορος του Πολίτη» (ΣτΠ) στις αστυνομικές αρχές. Παραμονή του γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη, η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή δίνει οδηγίες κόσμιας κρατικής καταστολής στα ΜΑΤ, όταν διασαλευθεί η «δημοσία τάξις και ασφάλεια» και χρειαστεί η αποκατάστασή της. Οι οδηγίες αυτές έρχονται να λειτουργήσουν σαν λάδι στη φωτιά ενός κλίματος αστυνομοκρατίας ενάντια στη σημερινή πορεία και δίνει δικαιολογητική βάση για τα όποια περιοριστικά ή κατασταλτικά μέτρα χρησιμοποιηθούν ενάντια σε διαδηλωτές.

Οι παραινέσεις του «Συνηγόρου» έρχονται σαν συνέχεια στις προειδοποιήσεις - παροτρύνσεις του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, την περασμένη Δεύτερα, που συνέδεε την εξέγερση των αθλίων της Γαλλίας με τη δημιουργία επεισοδίων κατά το γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

Στις οδηγίες του προς την ΕΛ.ΑΣ. ο ΣτΠ δίνει κατευθύνσεις «αστυνόμευσης του πλήθους» και προτείνει:

«Πλήρη αιτιολογία τυχόν περιορισμών των διαδηλώσεων, με σεβασμό της αρχής της αναλογικότητας». «Αναλογικά», άλλωστε, εφαρμόστηκε τον Απρίλη του 2003 αστυνομικό «φερμπότεν» για τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα. Τότε οι αστυνομικές αρχές είχαν απαγορεύσει κάθε «δημόσια εν υπαίθρω συνάθροιση, συγκέντρωση και πορεία» σε αρκετούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Τα αστυνομικά μέτρα είχαν ισχύσει για τρεις μέρες. Αιτιολογία ήταν «ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια», αλλά και ότι «είναι πιθανό ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στις εν λόγω εκδηλώσεις (σσ εννοεί τις πορείες ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής) ή άτομα που θα παρεισφρήσουν σε αυτές να προβούν σε βίαιες ενέργειες». Μάλιστα, με αφορμή επεισόδια που είχαν γίνει στο Σύνταγμα, λεωφορείο των ΜΑΤ είχε σταθμεύσει έξω από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ελέγχοντας όσους έβγαιναν από αυτό.

Προτείνει «προειδοποίηση του πλήθους για την τυχόν διάλυση της συνάθροισης με προσφορά κατάλληλης οδού διαφυγής στους διαδηλωτές». Αραγε, οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» να σκέφτονταν από πού θα... φύγουν όταν διαδήλωναν για το χαμένο μεροκάματό τους.

Προτείνει «λελογισμένη (αναλογική) χρήση δακρυγόνων ουσιών, υπό τον αυτονόητο όρο, ότι η καταφυγή σε τέτοια χρήση αποτελεί έσχατο μέσο, υπάρχει προηγούμενη προειδοποίηση και δίνονται διέξοδοι διαφυγής». Δηλαδή, οι αστυνομικές αρχές θα ραντίζουν τους διαδηλωτές με επικίνδυνα για την υγεία χημικά, αλλά λελογισμένα...

Προτείνει την «άσκηση βίας μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία και βέβαια μόνο στο μέτρο που απαιτείται, για την προστασία προσώπων ή περιουσιών». Βεβαίως, «μέτρο» θεωρείται και η προβοκατόρικη δράση για να ληφθούν μέτρα αστυνομικής καταστολής ενάντια σε διαδηλωτές.

Τέλος, για κερασάκι στην τούρτα προτείνει «ακώλυτη πρόσβαση κρατούμενων προσώπων σε συνήγορο, σε περίπτωση συλλήψεων διαδηλωτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ