ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
Αποφασιστικά, δυναμικά, κατ' ευθείαν στο στόχο

Υπό καταρρακτώδη βροχή χιλιάδες διαδηλωτές, επί τρεισήμισι ώρες, βροντοφώναζαν την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλισμό, την απόφαση να συνεχίσουν στο δρόμο του Νοέμβρη

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

«ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες, φονιάδες των λαών, κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών»!

Ούτε η καταρρακτώδης βροχή, που δε σταμάτησε στιγμή, ούτε το κλίμα έντασης - αποτροπής της συμμετοχής που προσπάθησαν όλες τις προηγούμενες μέρες διάφοροι κύκλοι και η ίδια η κυβέρνηση να καλλιεργήσουν, δε στάθηκαν ικανά να ανακόψουν τη μαζικότητα, την ορμή και την αποφασιστικότητα του κόσμου, που διαδήλωσε χτες στα βήματα του Νοέμβρη, διαδήλωσε αντιιμπεριαλιστικά, για ...«της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία». Κι αυτό το πείσμα, αυτό το πάθος που τους έκανε να περπατήσουν χιλιόμετρα κάτω από τη βροχή, χιλιάδες κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας, δεν ήταν μόνο για τη μνήμη και την τιμή που οφείλεται στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ηταν κυρίως για το σήμερα. Για τη ζωή και τα όνειρα που τους κλέβουν. Για το «σήμερα» και το «αύριο» που δικαιούνται. Για τον αγώνα που οδηγεί στη δικαίωση και των ίδιων των οραμάτων του Πολυτεχνείου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία δεν είχαν να κάνουν τόσο με επιμέρους αιτήματα. Στόχευαν κατευθείαν στον εχθρό, που παραμένει ο ίδιος: Στον ιμπεριαλισμό. Γιατί το μεροκάματο, το «ψωμί» που κλέβουν από τον εργάτη, η μόρφωση, η «παιδεία» που κλέβουν από το νέο, η «ελευθερία» που τα όριά της σταματούν σε κάθε κάμερα, σε κάθε γωνιά του δρόμου, η «εθνική ανεξαρτησία» που... στο πλαίσιο των «συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας» βάφτηκε ήδη με το πρώτο αίμα των Ελλήνων φαντάρων στο Αφγανιστάν, είναι όλα απόρροια αυτού του συστήματος που σαπίζει. Πώς, λοιπόν, μπορεί μια νεροποντή να σταματήσει τη λαϊκή κραυγή που ξεσηκώνουν όλα τούτα; Κι όταν τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», δεν ήταν για τη βροχή, αλλά για τον αγώνα!

Η ματωμένη σημαία της εξέγερσης, οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, οι μάνες εκείνων των παιδιών, το ΠΑΜΕ και αντιστασιακές οργανώσεις συνέθεταν τα μπλοκ της κεφαλής της πορείας. Ακολουθούσαν φοιτητικοί σύλλογοι και πολλές πολιτικές οργανώσεις.

Το στίγμα, βέβαια, στο δρόμο του αγώνα το έδιναν τα ιδιαίτερα μαζικά και δυναμικά μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μπλοκ πολύχρωμα μέσα από το χρώμα των πανό αλλά και... αδιάβροχων! Γεμάτα παλμό, δύναμη, τσαμπουκά. Να αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι δε «μασάνε». Δε χαμπαριάζουν τίποτα. Τι κι αν βρέχει ασταμάτητα. Τι κι αν προσπαθούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες να τους πείσουν ότι πρέπει να φοβούνται «ακραία καιρικά φαινόμενα», ακραία επεισόδια. Τι κι αν πρασινομπερέδες και μαύρα σκουφιά ασφαλιτών πλημμυρίζουν τα στενά, δημιουργώντας κατάσταση ασφυξίας στην ήδη βιασμένη και κουτσουρεμένη αστική δημοκρατία. Ομως σε τούτα δω τα μπλοκ «δεν πιάνουν τα κολπάκια τους. Δεν έπιασαν ποτέ». Κι όχι τυχαία τα συνθήματα «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσαν οι κομμουνιστές», «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το Κάπα Κάπα Εψιλον στην πρωτοπορία» ακούστηκαν ξανά και ξανά.

Κι όσο η βροχή δυνάμωνε άλλο τόσο δεν έλεγε να τελειώσει η διαδήλωση. Χιλιάδες και χιλιάδες να περνούν. Ολοι εδώ. Εκείνοι που «πληρώνουν το μάρμαρο» στην καθημερινότητά τους. Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, φαντάροι, εργαζόμενοι. Ολοι τους νέοι. Καταδικάζουν τα «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία: χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία». Τα στρατευμένα νιάτα δε σταματούν στιγμή να φωνάζουν «Κανένας φαντάρος στην Ασία. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία». Οι Κύπριοι φοιτητές ξεκαθαρίζουν: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει». Ομως στο στόχαστρο της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης δεν μπαίνουν μόνο οι ΗΠΑ: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό» «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ Συνασπισμός ψηφίσανε την Ενωση πληρώνει ο λαός»!

Και όλοι μαζί ενώνουν τις φωνές τους φτάνοντας στην αμερικάνικη πρεσβεία, στο λαομίσητο σύμβολο του ιμπεριαλισμού, στο σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Μαζί μας στην πορεία και οι διεθνείς αντιπροσωπείες

Ηταν από τις ξεχωριστές στιγμές της διαδήλωσης και ταυτόχρονα ένας εντυπωσιακός τρόπος να αρχίσει μια διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θέμα τις διεθνείς τάσεις του καπιταλισμού και την κομμουνιστική εναλλακτική λύση. Λόγος γίνεται για τους δεκάδες αντιπροσώπους από τα 77 κόμματα που έφτασαν χτες στην Αθήνα και πήραν μια «γεύση» από αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Οι περισσότεροι ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να παραβρεθούν στη Διεθνή Συνάντηση, γι' αυτό και η παρουσία τους στην πορεία ήταν κάτι περισσότερο από συνειδητή αναγκαιότητα, ήταν αυτονόητη. Και όχι μόνο αψήφησαν τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη, όσο περνούσε η ώρα, βροχή, αλλά συνταγμένοι και πειθαρχημένοι, πορεύτηκαν με τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκροτούσαν τα μπλοκ του ΚΚΕ, συγκροτώντας κι αυτοί το δικό τους μπλοκ, πίσω από τη μεγάλη αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. «Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό!» έγραφε στα αγγλικά το πανό τους. Εκπληκτοι πολλοί από αυτούς, από το πλήθος του κόσμου σε σχέση με την καταρρακτώδη βροχή, δε σταμάτησαν να σχολιάζουν την πορεία, να βγάζουν φωτογραφίες, να ανταποδίδουν τους χαιρετισμούς του κόσμου. «Απτόητοι» δε από τις συνθήκες, ορισμένοι και κατά τη διάρκεια της πορείας συζητούσαν μεταξύ τους πάνω στο θέμα της συνάντησης που ξεκινά από σήμερα.

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Εντείνουμε τους αγώνες

Εκδήλωση στη Βουλή

«Το ΚΚΕ τιμά σήμερα την 32η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει από την ίδρυσή του, εντείνοντας την προσπάθειά του, τους αγώνες του για την υλοποίηση των οραμάτων, των συνθημάτων και των στόχων που εκείνη η γενιά, ακολουθώντας τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, ανέδειξε με την πάλη της».

Με την επισήμανση αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, έδωσε το στίγμα της θέσης του Κόμματος για τη φετινή επέτειο της εξέγερσης, στην ειδική πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε χτες στη Βουλή.

Είμαστε περήφανοι - είπε - που σε αυτήν την αντιδικτατορική μάχη του λαού μας το Κόμμα μας συνέβαλε με την πολιτική του, τις παράνομες οργανώσεις του, τη νεολαία του, την ΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1968 σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, την αντιδικτατορική ΕΦΕΕ. Στις σημερινές συνθήκες, συνέχισε ο Ορ. Κολοζώφ, είναι ανάγκη να καταδικαστούν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που και οι δύο συνέβαλαν στο να δεθεί ακόμα περισσότερο η χώρα μας στο άρμα του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Τέλος, τόνισε ότι το νόημα του Πολυτεχνείου σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να απεγκλωβιστούν από την πολιτική και την ιδεολογία των κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της Βουλής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Εντύπωση προκάλεσε ο Χ. Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ) που βρήκε την ημέρα να θέσει θέμα πανεπιστημιακού ασύλου. Ισχυρίστηκε ότι οι νέοι που τότε εξεγέρθηκαν θα επιχειρούσαν σήμερα «να ξαναορίσουν το άσυλο και θα επέβαλαν ένα άσυλο που δε θα επέτρεπε η ελευθερία ορισμένων να ακυρώνει την ελευθερία άλλων»!

Σχολείο αγώνα...

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Μαθητές δεκάδων σχολείων μπαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου βροντοφωνάζοντας. Αψηφώντας τη δυνατή βροχή, μαθητές από τον Ασπρόπυργο, την Καισαριανή, την Γκράβα, το Αιγάλεω, από κάθε γωνιά της Αθήνας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, και ήρθαν να τιμήσουν τους ήρωες του Πολυτεχνείου, δίνοντας υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», αλλά και να κάνουν ξεκάθαρη τη θέση τους: «Η νεολαία μαζί με το λαό ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Η εκδήλωση στο Πολυτεχνείο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, στέλνοντας μήνυμα ότι τα οράματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ακόμα και σήμερα, 32 χρόνια μετά, ζωντανά και επίκαιρα, έγινε χτες το μεσημέρι η εκδήλωση της Πρυτανείας.

Στην ομιλία του ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Ο θαυμαστός κόσμος που επαγγέλλεται η νέα τάξη πραγμάτων δεν έχει μόνο σαν επακόλουθο τη συντριβή κάποιων λαών απ' τις πανίσχυρες πολεμικές μηχανές. Οδηγεί τους ανθρώπους στην οικονομική και κοινωνική εξόντωση. Οι νέοι μας είναι αυτοί που ζουν πιο έντονα τις αντιφάσεις του συστήματος. Είναι εκείνοι που βιώνουν το ασφυκτικό περιβάλλον της εκπαιδευτικής ανεπάρκειας, που συναισθάνονται τον ευτελισμό του επιπέδου της ζωής τους, που διαπιστώνουν την υποβάθμιση των πολιτιστικών αξιών. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, όσο κι αν κάποιοι τα απαξιώνουν και τα θεωρούν ξεπερασμένα, διατηρούνται νωπά και επίκαιρα από την ίδια τη ζωή μας. Είναι καιρός πια να αμφισβητήσουμε και να αρνηθούμε αυτό τον κόσμο με οργάνωση και πάλη».

Στη συνέχεια ο Φώτης Προβατάς, πρόεδρος του ΣΦΕΑ, είπε ότι «ασέλγησαν επί εφτά χρόνια πάνω στον πολύπαθο λαό μας, εκτελούσαν εν ψυχρώ σχέδια ξένων δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Δολοφόνησαν, φυλάκισαν, εξόρισαν». Ενώ ο Γιώργος Χουλιαράς, αντιπρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, είπε ότι σήμερα το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι επίκαιρο και αποκτά σύγχρονο νόημα, στις σημερινές συνθήκες.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα ονόματα των νεκρών που διάβασε η Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος του ΣΦΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ