ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
Οταν η δημοσιογραφία...

...ασχολείται με τα καθημερινά

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Συγκινητικό αυτό το ενδιαφέρον διαφόρων για την «ανανέωση» του ΠΑΣΟΚ. Και δεν εννοούμε τις γελοιότητες Παπαχρήστου (πώς τα κατάφερες, ρε μεγάλε, σε δυο αράδες μπούρδα να «γλείψεις» δυο φορές το αφεντικό σου;). Για το άλλο ενδιαφέρον λέμε, της εφημερίδας σήμερα του Αλαφούζου, χτες της Βλάχου, πάντα των Αμερικάνων. Τόση αγωνία για το μέλλον του τόπου, το οποίο εξαρτάται από την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ! Ο προηγούμενος τη χαρακτήρισε και προσφορά στο έθνος! Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα στο πεδίο της πολιτικής εκπροσώπησης των αστών που να απαιτείται επειγόντως σοβάντισμα της πρόσοψης;

Το «με ποιον να γελάσεις» αφορά και τον Σουφλιά και την εφημερίδα που φιλοξενεί τις δηλώσεις του ασχολίαστες. Κατανοητό το μήνυμα: Ενα επιμέρους «όχι» στον Μπόμπολα - ο οποίος στη συγκεκριμένη συγκυρία δε στηρίζει Τεγόπουλο - καθαγιάζει όποιον υπουργό προΐσταται στο κατεξοχήν υπουργείο των εργολάβων.

Και μιας και μιλάμε για εργολάβους. Τελικά, πολύς καυγάς για το τίποτα. Κοινώς σκυλοκαυγάς μεταξύ Κοντομηνά - Βαρδινογιάννη, που σ' αυτή τη φάση εκφράζεται μέσω Τριανταφυλόπουλου - Φυντανίδη (βλέπετε ο Κουρής δεν είναι και από τα καλύτερα άλογα για να ποντάρει ένας σοβαρός επιχειρηματίας). Οι δημοσιογράφοι, όμως, τι θέλουν κι ανακατεύονται με τα πίτουρα; Οι δημοσιογράφοι, ρωτάμε, όχι τα χοντρά πορτοφόλια...

Και με τι να ασχοληθούν, δηλαδή; Με την κριτική στη νέα μπαρούφα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς; Που σπεύδει σαν την πορδή να διασώσει, λέει, το «γαλλικό κοινωνικό μοντέλο» που δε φταίει σε τίποτα. Πώς; Ο καπιταλισμός; Δεν υπάρχει τέτοια λέξη στη σχετική ανακοίνωση, όπως και στις προηγούμενες. Οι άνθρωποι, το ΚΕΑ δηλαδή, είναι πάνω από κέρδη. Δεν ξέρουν τίποτα για ένα σύστημα που η ίδια η ύπαρξή του βασίζεται στην εκμετάλλευση. Γι' αυτούς υπάρχει μόνο η «υψηλή πολιτική», που τους επιτρέπει να διακρίνουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και τη σοσιαλδημοκρατία. Κι ας διαμαρτύρεται η πραγματικότητα. Τόσο το χειρότερο γι' αυτήν.

Ασχετο: Από τότε ήταν γνωστή η χρήση του «λειτουργήματος», των δημοσιογράφων ντε, ως προκάλυψη είτε για χαφιεδισμό, είτε ακόμα και για ανοιχτό χτύπημα. Κι ύστερα παραπονιούνται ορισμένοι γιατί τους παίρνουν με τις πέτρες.


ΟΤΑΝ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ» ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ: «Αυτή η κατάσταση συχνά ερμηνεύεται εκτός Γαλλίας ως αποτυχία του "γαλλικού κοινωνικού μοντέλου" και της "δημοκρατικής ενσωμάτωσης". Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή για την πολιτική επιλογή αποδόμησης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων και την υποταγή της γαλλικής κοινωνίας στη νεοφιλελεύθερη τάξη, η οποία και βρίσκεται στη βάση αυτής της κρίσης» (ανακοίνωση του ΚΕΑ / «ΑΥΓΗ»).

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Διαμαρτύρεται η εφημερίδα γιατί ο Τριανταφυλλόπουλος είπε ότι αναμένεται να ασκηθεί δίωξη κατά της κυρίας Βεντουράκη. Το "αναμένεται δίωξη" θα πρέπει να ενοχλεί και στην περίπτωση του ιδιοκτήτη του Alpha κ. Κοντομηνά που επί 2,5 μήνες δεχόταν επιθέσεις με προαναγγελίες διώξεων. Τα περί τηλεδικείων και φασισμού ας μην τα κόβουμε και τα ράβουμε σαν κουστούμι (...) αν έλεγε (σ.σ. η "Ελευθεροτυπία") τα ίδια όταν υπήρχαν στα περίπτερα τα πρωτοσέλιδα ότι δικάζεται ο Κοντομηνάς και αναπαράγονταν χωρίς να υπάρχει δίωξη, θα την άκουγα με σεβασμό» (η δήλωση Χατζηνικολάου / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μήπως ότι το Πολυτεχνείο ήταν "στημένη δουλειά" των Αμερικανών για να διώξουν τον Παπαδόπουλο και να φέρουν τον Ιωαννίδη; Οχι, βέβαια. Το Πολυτεχνείο στο ξεκίνημά του ήταν μια γνήσια εξέγερση της αντιδικτατορικής νεολαίας. Δε θα είχε την έκταση και την ένταση που έλαβε, αν οι ξένοι αφέντες ήθελαν να προστατεύσουν τον Παπαδόπουλο. Δεν ήθελαν όμως και έβαλαν τον Ιωαννίδη να ανεβάσει στις γύρω ταράτσες πράκτορες και προβοκάτορες που σκότωναν αδιακρίτως. Και στη συνέχεια να συλλάβει τον Παπαδόπουλο, να στήσει το δικό του καθεστώς και να εκτελέσει την "εργολαβία" του φιλότουρκου Κίσιγκερ σφαγιάζοντας την Κύπρο» (ο Χρ. Πασαλάρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ του Νοέμβρη

«Ο ΛΟΓΟΣ»: ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ το Πολυτεχνείο

«ΤΟ ΒΗΜΑ»: Φορολογική καταιγίδα και πάγωμα μισθών

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: ΠΑΡΤΕ ΧΡΗΜΑ!

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Αντί νέων φόρων, πάταξη φοροδιαφυγής

«ΗΜΕΡΗΣΙΑ»: Κόλαφος για την οικονομία

«ΕΘΝΟΣ»: ΜΠΟΝΑΜΑΣ μέσω Δικαιοσύνης για μισθωτούς - συνταξιούχους

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για 13.000 ανέργους

«Η ΑΥΓΗ»: Στον αέρα οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ» (Ρίζου): ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η λίστα φαρμάκων

«ΤΑ ΝΕΑ»: Κατακραυγή.gr o OTE θάβει το Ιντερνετ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ απο τους απόστρατους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με ποιον να γελάσεις;

«Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Σουφλιάς έστειλε νέο μήνυμα στους εργολάβους. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ούτε πιέζεται ούτε εκβιάζεται. Δεν ακούω τίποτα... είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Απλή μπούρδα ή σκέτο γλείψιμο;

«Η ανανέωση αποτελεί το δρόμο που αναδεικνύει ότι υπάρχει μια δημοκρατική εναλλακτική πρόταση για τη χώρα, ένα νέο σχέδιο που προβάλλει όλο και περισσότερο μέσα από το λόγο του προέδρου μας (...) πιστεύω βαθιά ότι η ανανέωση είναι λαϊκό αίτημα και ο Γ. Παπανδρέου καθοδηγεί με μεγάλη επιτυχία αυτό το αναγκαίο κομματικά και εθνικά χρήσιμο εγχείρημα» (ο Β. Παπαχρήστος στο «ΕΘΝΟΣ»).

Δώσε και σώσε

«Τώρα είναι η ώρα της ανανέωσης για το ΠΑΣΟΚ (...) αν ο Γ. Παπανδρέου προχωρήσει στην υλοποίησή της θα προσφέρει υπηρεσία όχι μόνο στις προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις του και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία μπορεί να ανακτήσει ελπίδες προόδου της μόνο μέσα από τη ριζική ανανέωση της πολιτικής και των προσώπων των κομμάτων εξουσίας» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Βομβίς επί της κεφαλής» με προκάλυψη δημοσιογράφους

«- Ζουρνατζής: Ζητάω να μου δοθούν δύο ελικόπτερα. Με το αιτιολογικό ότι σ' αυτά θα επιβαίνουν δημοσιογράφοι και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία, οι φοιτητές δε θα υποψιαστούν το παραμικρό. Προτείνω λοιπόν το ένα ελικόπτερο να μεταφέρει τηλεοπτικά συνεργεία και στο δεύτερο να επιβαίνουν αστυνομικοί οι οποίοι θα ρίξουν στους χώρους του Πολυτεχνείου δακρυγόνα. Αμέσως μετά να επέμβει η Αστυνομία.

- Αγγελής: Και αν πέσει βομβίς επί της κεφαλής φοιτητού και τον αφήσει άπνουν;

- Ζουρνατζής: Προτιμότερη η απώλεια μιας ζωής από την απώλεια της κυβέρνησης. Παραδίδω πρόχειρη σελίδα με την παραίτησή μου χρονολογημένη για αύριο αν κάτι πάει στραβά» (από το ημερολόγιο του υφυπουργού Τύπου της χούντας / «ΤΑ ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ