ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Γαλαζοπράσινα παιχνίδια στην καμπούρα των κτηνοτρόφων

Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου καλούνται να αντιδράσουν στις μεθοδεύεις υπονόμευσης και ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ

Να δώσει μικρότερο πριμ εκκαθάρισης στους κτηνοτρόφους, που παρέδωσαν το γάλα τους στη ΔΩΔΩΝΗ, αποφάσισε η διοίκηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΔΩΔΩΝΗΣ αποφάσισε να μειώσει από 50% στο 33% το διανεμόμενο πλεόνασμα που προέκυψε από την εκμετάλλευση του γάλακτος για την περίοδο 1 Οκτώβρη 2004 μέχρι 30 Σεπτέμβρη 2005.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε προβληματισμό και αντιδράσεις ανάμεσα στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου που παρέδωσαν το γάλα τους στη ΔΩΔΩΝΗ, οι οποίοι ζητούν επαναπροσδιορισμό των τιμών. Και η απόφαση αυτή πάρθηκε μαζί με το ξεκίνημα των παραδόσεων πρόβειου γάλακτος για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο... Την όλη κατάσταση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν, αντιπολιτευτικά, διάφορα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, με σκοπό να πλήξουν την εικόνα των διοικούντων της ΔΩΔΩΝΗΣ και του μεγαλομετόχου που είναι η ΑΤΕ και με άλλα λόγια την κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ιωαννίνων και διαφόρων αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών έβγαλαν κοινή ανακοίνωση, που στέκεται στην επιφάνεια και στη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων. Με την ανακοίνωση, καταγγέλλεται ο νυν υπουργός Οικονομίας ότι σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και κατ' επέκταση της ΔΩΔΩΝΗΣ, ενώ και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ τα ίδια ακριβώς σχεδίαζε.

Η ουσία είναι ότι ο δικομματισμός και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ελάχιστα ενδιαφέρονται υπό ποιες συνθήκες και με τι όρους θα παράγουν και θα πουλούν το γάλα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, αλλά και όλης της χώρας. Γιατί οι αντιαγροτικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που διαδοχικά ψήφισαν και οι δύο κυβερνήσεις από το 2003 και μετά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, όσο και αν οι νέες εισοδηματικές επιδοτήσεις μπορεί να τους φαντάζουν ικανοποιητικές. Πάντως, ο στόχος των γαλακτοβιομηχάνων είναι να πέσουν οι τιμές στο γάλα με πρώτο τα αγελαδινό - όπου η ΕΕ αποφάσισε μείωση της τιμής παρέμβασης - και παράλληλα στο αιγοπρόβειο. Και η καραμέλα για την κατοχύρωση του ονόματος της φέτας, φαίνεται πως θα βγει πολύ ξινή για τους κτηνοτρόφους. Γιατί, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και η ΕΕ δουλεύουν βασικά για το πώς θα αυγατήσουν τα κέρδη οι βιομήχανοι και στην προκειμένη περίπτωση οι γαλακτοβιομήχανοι.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι διάφορα επιχειρήματα που λανσάρουν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα, όπως για παράδειγμα ότι η νέα ΚΑΠ θα οδηγήσει την παραγωγή γάλακτος σε περιοχές φτηνού κόστους ζωοτροφών - όπως η Θεσσαλία και άλλες πεδινές περιοχές - είναι καθαρά αποπροσανατολιστικές και διασπαστικές. Οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν αρνητικές αποφάσεις για όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου θα πρέπει να κρίνουν τι ακριβώς επιδιώκει η υπάρχουσα διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, αλλά και η κάθε διοίκηση που θα προκύψει είτε έχει πράσινο είτε γαλάζιο χρώμα. Θα πρέπει να δουν με καθαρή ματιά ποιοι και με τι μεθοδεύσεις ήθελαν και θέλουν το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη διάλυσή της

Παρά τα άσφαιρα πυρά που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, συμφώνησαν στην ίδρυση μικρής ιδιωτικής εταιρίας

Με εξασφαλισμένη τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση στο καταστροφικό της σχέδιο για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τους εργαζόμενους σ' αυτή. Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση νέας μικρής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας, στη θέση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», στις οποίες βάζει οριστικά «λουκέτο».

Το πρώτο βήμα συναίνεσης στο κυβερνητικό σχέδιο έγινε χτες, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, με το προεδρείο της ΟΣΠΑ και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ε. Βενιζέλο. Συγκεκριμένα, μετά και τις χτεσινές διαβουλεύσεις:

  • Ο Μ. Λιάπης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΣΠΑ «καλής πίστης», ενώ «εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση «με τους αγαπητούς συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ»
  • Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πατέστος, έκανε λόγο για «ασάφειες» στο σχέδιο της κυβέρνησης, διατυπώνοντας για το λόγο αυτό αόριστες ...επιφυλάξεις
  • Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη και αναγκαία» την απόφαση της κυβέρνησης για την ΟΑ και «απολύτως ευπρόσδεκτη και αναγκαία» την «ιδιωτική συμμετοχή» στη νέα εταιρία, ...«για να φτάσουμε σε βιώσιμο σχήμα».

Στη 2ωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΣΠΑ, ο Μ. Λιάπης ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση προβλέπει την ίδρυση μιας νέας μικρής εταιρίας, με την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων, στην οποία όσοι εργαζόμενοι απορροφηθούν, θα εργαστούν με «όρους αγοράς», ενώ για τους υπόλοιπους θα αναζητηθούν λύσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, μετάταξης, κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην ...ανάγκη συναίνεσης και αμοιβαίων υποχωρήσεων για να βρεθεί κοινός τόπος. Το έργο του σχεδιασμού και της υλοποίησης της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για τη σύσταση νέου αερομεταφορέα ανατέθηκε στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα.

Ο Νώντας Κουμεντέας, μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ και εκπρόσωπος της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» Αερομεταφορών (ΕΣΚ), ξεκαθάρισε στον υπουργό πως η παράταξη θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να πείσει τους εργαζόμενους να ανατρέψουν με τον αγώνα τους αυτή την ταξική πολιτική, που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ στο ΔΣ της ΟΣΠΑ θα προτείνουν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης τη λήψη απόφασης αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για την ΟΑ και τους εργαζόμενους.

Την ερχόμενη βδομάδα, εξάλλου, συγκαλείται και η Επιτροπή Αγώνα Αερομεταφορών, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία εργαζομένων του κλάδου, προκειμένου να πάρει αποφάσεις δράσης ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
«Οχι» στις αδασμολόγητες εισαγωγές λαδιού

Την προσπάθεια των κυβερνήσεων της ΕΕ να καταργήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές ελαιόλαδου από τρίτες χώρες, με την πρόφαση της προστασίας του καταναλωτή από την αύξηση της τιμής του προϊόντος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Είναι ακριβό το λάδι, διαπίστωσαν οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και πρέπει, λένε, να πάρουν μέτρα. Ετσι αποφάσισαν να συνεδριάσουν στις 25 του Νοέμβρη με θέμα την απελευθέρωση από κάθε δασμό των εισαγωγών από τρίτες χώρες (Τυνησία, Τουρκία, Μαρόκο, κ.α.). Καλούν, λοιπόν, τους μεγαλοεισαγωγείς να καταθέσουν το συντομότερο αιτήσεις γιατί θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας!!!».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου, «για τους αγρότες δεν αναγνωρίζεται κόστος παραγωγής, δεν αναγνωρίζεται ένα λογικό κέρδος για να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν μόνο τα κέρδη των βιομηχάνων και των μεγαλοεισαγωγέων. Ολες οι αποφάσεις τους σε αυτό στοχεύουν. Γι' αυτό ψήφισαν την υποχρεωτική τυποποίηση και την απαγόρευση εμπορίας σε δοχεία πάνω από 5 λίτρα. Θέλουν, λένε, να προστατέψουν τον καταναλωτή από νοθείες. Ποιοι, όμως, κάνουν τις νοθείες; Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν προσμείξεις και από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών; Από τους Ελληνες παραγωγούς; Οχι βέβαια. Οι πολυεθνικές των τροφίμων είναι αυτές που κάνουν τις βρωμοδουλιές. Πρόσφατα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε ότι η συσκευασία με την ένδειξη "Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 365" βελγικής εταιρίας, που διακινούσε η αλυσίδα "ΑΛΦΑ - ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" ήταν νοθευμένο σε μεγάλο ποσοστό με ηλιέλαιο. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων. Από τη μια πλάτες για κέρδη και νοθεία στους εμποροβιομηχάνους και από την άλλη φτώχεια και ξεκλήρισμα στη μικρομεσαία αγροτιά. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα δεν ασχολούνται οι Ενώσεις του νομού μας και το επιστημονικό όργανο των γεωτεχνικών, αντίθετα διοργάνωσαν στην Πάτρα, μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ημερίδα για να αναλύσουν, λένε, τα "καλά" της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Να μας πείσουν, δηλαδή, πως είναι καλό να εγκαταλείψουμε τα αμπέλια, τη σταφίδα, τις ελιές και να ασχοληθούμε με αβοκάντο, αρωματικά φυτά και αγροτουρισμό».

Καταλήγοντας ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, σημειώνοντας ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει μέλλον, αφού έχει αποφασιστεί το ξεκλήρισμά της και η συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ