Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Γαλαζοπράσινα παιχνίδια στην καμπούρα των κτηνοτρόφων

Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου καλούνται να αντιδράσουν στις μεθοδεύεις υπονόμευσης και ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ

Να δώσει μικρότερο πριμ εκκαθάρισης στους κτηνοτρόφους, που παρέδωσαν το γάλα τους στη ΔΩΔΩΝΗ, αποφάσισε η διοίκηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΔΩΔΩΝΗΣ αποφάσισε να μειώσει από 50% στο 33% το διανεμόμενο πλεόνασμα που προέκυψε από την εκμετάλλευση του γάλακτος για την περίοδο 1 Οκτώβρη 2004 μέχρι 30 Σεπτέμβρη 2005.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε προβληματισμό και αντιδράσεις ανάμεσα στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου που παρέδωσαν το γάλα τους στη ΔΩΔΩΝΗ, οι οποίοι ζητούν επαναπροσδιορισμό των τιμών. Και η απόφαση αυτή πάρθηκε μαζί με το ξεκίνημα των παραδόσεων πρόβειου γάλακτος για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο... Την όλη κατάσταση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν, αντιπολιτευτικά, διάφορα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, με σκοπό να πλήξουν την εικόνα των διοικούντων της ΔΩΔΩΝΗΣ και του μεγαλομετόχου που είναι η ΑΤΕ και με άλλα λόγια την κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ιωαννίνων και διαφόρων αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών έβγαλαν κοινή ανακοίνωση, που στέκεται στην επιφάνεια και στη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων. Με την ανακοίνωση, καταγγέλλεται ο νυν υπουργός Οικονομίας ότι σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και κατ' επέκταση της ΔΩΔΩΝΗΣ, ενώ και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ τα ίδια ακριβώς σχεδίαζε.

Η ουσία είναι ότι ο δικομματισμός και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ελάχιστα ενδιαφέρονται υπό ποιες συνθήκες και με τι όρους θα παράγουν και θα πουλούν το γάλα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, αλλά και όλης της χώρας. Γιατί οι αντιαγροτικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που διαδοχικά ψήφισαν και οι δύο κυβερνήσεις από το 2003 και μετά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, όσο και αν οι νέες εισοδηματικές επιδοτήσεις μπορεί να τους φαντάζουν ικανοποιητικές. Πάντως, ο στόχος των γαλακτοβιομηχάνων είναι να πέσουν οι τιμές στο γάλα με πρώτο τα αγελαδινό - όπου η ΕΕ αποφάσισε μείωση της τιμής παρέμβασης - και παράλληλα στο αιγοπρόβειο. Και η καραμέλα για την κατοχύρωση του ονόματος της φέτας, φαίνεται πως θα βγει πολύ ξινή για τους κτηνοτρόφους. Γιατί, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και η ΕΕ δουλεύουν βασικά για το πώς θα αυγατήσουν τα κέρδη οι βιομήχανοι και στην προκειμένη περίπτωση οι γαλακτοβιομήχανοι.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι διάφορα επιχειρήματα που λανσάρουν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα, όπως για παράδειγμα ότι η νέα ΚΑΠ θα οδηγήσει την παραγωγή γάλακτος σε περιοχές φτηνού κόστους ζωοτροφών - όπως η Θεσσαλία και άλλες πεδινές περιοχές - είναι καθαρά αποπροσανατολιστικές και διασπαστικές. Οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν αρνητικές αποφάσεις για όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου θα πρέπει να κρίνουν τι ακριβώς επιδιώκει η υπάρχουσα διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, αλλά και η κάθε διοίκηση που θα προκύψει είτε έχει πράσινο είτε γαλάζιο χρώμα. Θα πρέπει να δουν με καθαρή ματιά ποιοι και με τι μεθοδεύσεις ήθελαν και θέλουν το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ