Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς

Συνεχίστηκε και χτες, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, το παιχνίδι με την κολοκυθιά, που παίζουν τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, η ΕΕ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο την «τιτλοποίηση». Τα σπασμένα των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού - είτε με τον ένα είτε με τον άλλο «υπολογισμό», θα κληθούν, από τους κυβερνώντες, να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας με πρόσθετα φορολογικά βάρη και άλλα μέτρα. Αυτό προκύπτει και από τον τρόπο που σχολίασε χτες η κυβέρνηση τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, με τις φθινοπωρινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, από την οποία δε λείπουν οι σχετικές υποδείξεις για νέα μέτρα.

Αποκαλυπτικό των πραγματικών βλέψεων και προθέσεών τους είναι το γεγονός ότι στο «παραπέντε» της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2006 η ΕΕ και η Γιούροστατ αρνούνται να κοινοποιήσουν τις τελικές αποφάσεις τους για το θέμα. Ετσι, η κυβέρνηση «αναγκάζεται» να βάλει τις «τιτλοποιήσεις» του 2006 σε κάποια υποσημείωση του προϋπολογισμού, ενώ το διευθυντήριο των Βρυξελλών, δεν τις παίρνει υπόψη του, ανεβάζοντας έτσι τα κρατικά ελλείμματα. Ομως, ακόμη και στην περίπτωση που το κονκλάβιο της ΕΕ αποδεχτεί την τιτλοποίηση εσόδων για το 2006, η πολυδιαφημισμένη «ήπια δημοσιονομική πολιτική» θα πρέπει να γίνει ακόμη σκληρότερη, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα σε «επίπεδα χαμηλότερα από το 3%», όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός της ΝΔ για το 2005, που ψηφίστηκε πέρσι το Δεκέμβρη στη Βουλή, εκτιμούσε ότι φέτος το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,8%, ενώ τώρα το υπολογίζουν να κλείσει στο 3,7% (με τις τιτλοποιήσεις) και στο 4,6% του ΑΕΠ (χωρίς τιτλοποιήσεις).

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες πως η κυβέρνηση - σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - «επιδιώκει σταθερά τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, με μια πολιτική ήπιας και αποτελεσματικής, όπως αποδεικνύεται, δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η «περαιτέρω πρόοδος για το 2006» θα επιτευχτεί «κυρίως με μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα», τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, «θα επικεντρωθούν στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της σπατάλης και την περιστολή του άγους της φοροδιαφυγής».

Σχολιάζοντας την έκθεση της ΕΕ, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κύκλο διασυρμού της χώρας που ξεκίνησε με την απογραφή». Είναι φανερό πως η ...κριτική του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ, αλλά αντίθετα συν τοις άλλοις της προσδίδει ρόλο επιδιαιτητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ