ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Σχολεία «ανοιχτά» ... στα συμφέροντα των εταιριών

Ο υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ο διαγωνισμός που προωθείται σε όλα τα σχολεία της χώρας από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Υπέρ ενός σχολείου «ανοιχτού» ...στα συμφέροντα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών τάχθηκε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, αναφορικά με την προώθηση διαγωνισμού της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στα σχολεία της χώρας! Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε το άμεσο σταμάτημα του προγράμματος για λόγους ουσίας, αλλά και νομιμότητας.

Ο Γ. Καλός επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «ο διαγωνισμός δεν είναι καθολικός, είναι προαιρετικός» και προσθέτοντας πως «μια μικρή κεντρική επιτροπή του υπουργείου θα ελέγξει τα γραπτά των μαθητών», τα οποία δε θα διατεθούν σε ιδιωτικές εταιρίες. Και υποστήριξε ότι «τα γραπτά δε γεννούν πελατολόγιο στα χέρια των ασφαλιστικών εταιριών». Παράλληλα, δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι «ανοιχτό σε όλες τις ιδέες», ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν «όχι μόνο και για τη δημόσια ασφάλιση, αλλά και για την ιδιωτική», αφού πρόκειται για «κοινωνικές ανάγκες» στις οποίες «θα συμμετέχουν ως ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες».

Στην ουσία του θέματος, εστίασε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. «Και εσείς και το ΠΑΣΟΚ είστε υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης. Υπάρχουν συνδικάτα, υπάρχουμε εμείς και άλλες δυνάμεις που θέλουμε δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά. Μέσα σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση βάζετε τα σχολεία, βάζετε το μηχανισμό της εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται με στόχο τη διαλογική και πολιτική χειραγώγηση μικρών μαθητών του γυμνασίου έπειτα του λυκείου και των οικονομικών πανεπιστημίων. Υπάρχουν ευθύνες, είναι πολιτικό ολίσθημα αυτό που γίνεται».

Οσον αφορά το επιχείρημα περί προαιρετικότητας του υπουργείου Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Οταν ο δάσκαλος, ο καθηγητής αναφέρει ότι θα υπάρξουν και δώρα, θα υπάρξουν και βραβεία και ταξίδια, αυτό δε λειτουργεί ευνοϊκά υπέρ του να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό;». Πρόσθεσε ακόμα τα εξής: «Σπρώχνετε και εσείς μέσω των καθηγητών προς τις ασφαλιστικές εταιρίες. Για το εάν θα δοθούν τα ονόματα στις ασφαλιστικές εταιρίες, νομίμως μπορεί να μη δοθούν, αλλά από τη στιγμή που θα καταγράφουν, από τη στιγμή που θα καθίσουν στο σπίτι να κάνουν την έκθεση, υπάρχουν πάντα πιθανότητες διαρροών». Κατέληξε σημειώνοντας ότι «αμφισβητώ αν υπάρχει νόμιμη βάση το υπουργείο Παιδείας να παίζει αυτόν το ρόλο. Να χρησιμοποιείται όλος ο μηχανισμός για διάφορα προγράμματα που ωφελούνται ιδιώτες».


ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Μεσάζων των ασφαλιστών

Την ασφάλιση μαθητών των σχολείων του Αιγάλεω σε ιδιωτικές εταιρίες εξετάζει η διοίκηση του δήμου, η οποία στηρίζεται από τη ΝΔ

Το έγγραφο του Δήμου Αιγάλεω
Το έγγραφο του Δήμου Αιγάλεω
Ρόλο μεσάζοντα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για να αυξήσουν την πελατεία τους αναλαμβάνει η διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω! Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Δ. Καλογερόπουλος, δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ασφάλιση των μαθητών της πόλης.

Η διοίκηση του δήμου, όμως, δεν έμεινε μόνο στην πρόθεση. Απέστειλε έγγραφο (6/10/2005) στο διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, Ηλ. Αναγνώστου, στο οποίο αναφέρει: «Επειδή προτιθέμεθα να ασφαλίσουμε τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Αιγάλεω, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε άμεσα τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο) των παιδιών που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά)». Το έγγραφο υπογράφεται από την αντιδήμαρχο Δημ. Μηλιώνη - Πακτιτή. Κάτω από τις αντιδράσεις το έγγραφο αποσύρθηκε και η διοίκηση απέστειλε νέο, με το οποίο ζητά - για τον ίδιο λόγο - τον αριθμό των μαθητών στο δήμο.

Λίγες μέρες μετά την αποστολή του παραπάνω εγγράφου, περίπου στα μέσα Οκτώβρη, στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω παραβρέθηκε - μετά από πρόσκληση του ΔΣ του Συλλόγου - ασφαλιστής ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας (σ.σ. τα στοιχεία της εταιρίας είναι στη διάθεση του «Ρ»), ο οποίος και παρουσίασε τα ...«θετικά» της ασφαλιστικής κάλυψης των παιδιών στην εταιρία! Το συνολικό κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης των 250 παιδιών του σχολείου ανέρχεται στα 375 ευρώ το χρόνο (1,5 ευρώ ανά παιδί). Το παραπάνω γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις των γονέων, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση του ασφαλιστή από το χώρο. Παράλληλα, όπως είπε στο «Ρ» ο Π. Κρέπαπας, μέλος του Συλλόγου Γονέων, οι γονείς θεώρησαν απαράδεκτο το να πληρώνουν οι ίδιοι για την ασφάλιση των παιδιών τους, όταν αυτό είναι υποχρέωση του κράτους.

Το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που μοιραζόταν σε σχολείο της περιοχής
Το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που μοιραζόταν σε σχολείο της περιοχής
Οπως είπε στο «Ρ» ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης» στο Αιγάλεω, Γιώτης Σατζαρίδης,«στο πλαίσιο της νέας κυβερνητικής παρέμβασης στο χώρο της εκπαίδευσης υπέρ των πολυεθνικών για τις "αξίες" της ιδιωτικής ασφάλισης (σ.σ. ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη), η δημοτική αρχή στο Αιγάλεω εμφανίζεται "πρωτοπόρα" και σ' αυτή την αντιλαϊκή επίθεση, που αφορά μάλιστα στις νεανικές συνειδήσεις. Ο λαός έχει ανάγκη από μιαν άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα υπερασπίζεται και θα παλεύει μαχητικά στο πλευρό του λαού για ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δημόσιο, καθολικό, δωρεάν, με σύγχρονες υπηρεσίες για την εργατική τάξη και τις λαϊκές οικογένειες».


ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Βάζουν καμεροχαφιέδες!

Να τοποθετήσει καμεροχαφιέδες στο χώρο του ΤΕΙ Λάρισας αποφάσισε η διοίκηση του Ιδρύματος, δήθεν για «τη φύλαξή του», με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις των σπουδαστών, που καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η τρομοκράτησή τους, προκαλώντας τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού, ο οποίος αυτές τις μέρες τιμά τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου για «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία».

H διοίκηση του ΤΕΙ προκήρυξε και ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί αυτή τη βδομάδα, όμως δεν έγινε, ύστερα από δυναμική παρέμβαση των σπουδαστών της Πανσπουδαστικής που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η διοίκηση του ΤΕΙ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των σπουδαστών που αφορούν στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής λόγω της μείωσης των κονδυλίων, την ίδια ώρα πρόκειται να διαθέσει 45.000 ευρώ για την τοποθέτηση των καμερών...

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η διοίκηση του Ιδρύματος επιχειρεί να μετατρέψει το ΤΕΙ σε σπίτι του Μπιγκ Μπράδερ. Και συνεχίζει: «Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά με διάφορες προφάσεις εμφανίζονται κρούσματα καταπάτησης και κατάργησης του φοιτητικού ασύλου, μιας ιστορικής λαϊκής κατάκτησης. Με αυτό το μηχανισμό καταστολής και παρακολούθησης επιδιώκουν να αλώσουν κάθε προοδευτική συνείδηση, να περάσουν το μήνυμα "κάτσε φρόνημα". Τι κι αν πέρασαν 32 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας, τι κι αν όλο και πιο συχνά ακούμε για τη δημοκρατία που στεριώνει όλο και περισσότερο... Η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και την ατομική ελευθερία αποκαλύπτουν πως στόχος της κυβέρνησης, της ΕΕ και των υπηρετών τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι η χειραγώγηση και η τρομοκρατία των σπουδαστών, η πρόληψη των αντιδράσεων στα αντιεκπαιδευτικά - αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται». Και καταλήγοντας τονίζει: «Ως εδώ. Δε θ' αφήσουμε κανένα ρουφιάνο πάνω από το κεφάλι μας. Δεν είμαστε πιόνια κανενός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ