ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συσπείρωση στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων

Ενα μεγάλο βήμα στο άνοιγμα του ΚΚΕ μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πραγματοποιήθηκε με τη σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, τη Δευτέρα το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, με θέμα το «Πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006» και κεντρική ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η σύσκεψη της ΚΟΑ ξεχώρισε για τη μαζικότητά της, την τεράστια ανταπόκριση πλήθους κόσμου που παραβρέθηκε, καθώς και την πλούσια συζήτηση σχετικά με το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ανάγκη να έρθουν στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες, την αποφασιστικότητα των παρευρισκομένων να υπερασπιστούν τα λαϊκά δικαιώματα μέσα από την ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που θα στηρίξει το ΚΚΕ.

Η συμμετοχή στη σύσκεψη εκπροσώπων πολιτικών φορέων, συλλογικών και μαζικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων, προσωπικοτήτων των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και η ξεχωριστή παρουσία της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών», σηματοδοτούν την απήχηση που έχει πλατιά στο λαό το κάλεσμα του Κόμματος σε αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα την ομιλία του Ηλία Νικολόπουλου, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, καθώς και ολόκληρο το κείμενο που κατέθεσε στη σύσκεψη η «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών».

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
«Για τη δημιουργία μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας»

Ο Χρήστος Μαργανέλης, εκπρόσωπος της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών»
Ο Χρήστος Μαργανέλης, εκπρόσωπος της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών»

Η νεοσυσταθείσα «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών - για την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, το μέτωπο, το σοσιαλισμό» κατέθεσε στη σύσκεψη της ΚΟΑ κείμενο στο οποίο παρατίθενται οι απόψεις των μελών της, όπως διαμορφώθηκαν μέσα από συλλογική επεξεργασία. Εκ μέρους της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών» μίλησε ο Χρήστος Μαργανέλης, ο οποίος παρουσίασε συμπυκνωμένα το κείμενο που ακολουθεί. Η ομιλία του Χρ. Μαργανέλη δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ρ».

Σήμερα δημοσιεύουμε το κείμενο της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών».

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η κατάσταση, η ίδια η ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δυσκολεύει όλο και περισσότερο από την εντεινόμενη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών.

Τα αποτελέσματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων των τελευταίων χρόνων είναι πλέον φανερά. Ολο και περισσότερη ανεργία, υποαπασχόληση, πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών στο κεφάλαιο, ακρίβεια, ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Διαρκής συρρίκνωση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου. Συνεχής αύξηση των φτωχών, αφού μόνο στην Ελλάδα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη του κεφαλαίου αυξάνουν εντός και εκτός της "ισχυρής οικονομίας" του ευρώ και του περίφημου "ευρωπαϊκού κεκτημένου", που είναι σε τελική ανάλυση η ευρωπαϊκή εκδοχή της "παγκοσμιοποίησης", όπως αυτή διαμορφώθηκε από την κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου στις συνθήκες της περαιτέρω διεθνοποίησής του.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το δικομματικό σύστημα πολιτικής διακυβέρνησης προωθούν και στηρίζουν - χωρίς να τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα - τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, ενώ ο ΣΥΝ, καλλιεργώντας συνδιαχειριστικές αυταπάτες και μια ιδιότυπη ευρωλαγνεία με ενίοτε αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά, λειτούργησε στην ουσία υποστηρικτικά στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, δημιουργώντας συγχύσεις και παγιδεύσεις.

Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίση, πολύ περισσότερο μετά την απόρριψη του "Ευρωσυντάγματος", ιδιαίτερα στη συνείδηση των ίδιων των λαών της. Παρά την εντεινόμενη σύγκρουση αντιτιθέμενων συμφερόντων στους κόλπους της, συνεχίζει να αποκαλύπτει καθημερινά όλο και πιο πολύ το βαθύ ταξικό και αντιδραστικό χαρακτήρα της. Οι απατηλοί μονόδρομοι της ευρωυποταγής ξεθώριασαν, οδηγώντας στην κατάρρευση και τους τελευταίους μύθους, τις τελευταίες αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν έντεχνα και στη χώρα μας.

Το Μάαστριχτ, το Αμστερνταμ, η Νίκαια, η Λισαβόνα, η "Λευκή Βίβλος", η ΟΝΕ και η συνακόλουθη αντιλαϊκή πολιτική είναι ξεκάθαρο πια ακόμα και για τον πιο ευκολόπιστο ότι εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν το κεφάλαιο, διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες και όξυναν τις ταξικές αντιθέσεις.

Παράλληλα, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος των NATO, ΗΠΑ και ΕΕ για το μοίρασμα των αγορών, συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους λαούς, με πρόσχημα πάντα τον αγώνα κατά της "τρομοκρατίας".

Ηδη, νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει το νήμα από εκεί όπου το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που θα επιφέρει νέα δεινά για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, πλήρης ανατροπή εργατικών κατακτήσεων δεκαετιών, επιπλέον συρρίκνωση του ήδη πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, νέα προίκα για το κεφάλαιο. Φυσικά, το μάρμαρο των "ελλειμμάτων" και της "ανταγωνιστικότητας" καλούνται πάλι να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Είναι φανερό ότι δεν πάει άλλο! Η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη ταξικών αγώνων από μέρους των εργαζομένων το επόμενο διάστημα φαντάζει επιτακτική και άμεση.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ούτε θέλουν ούτε μπορούν. Η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το ΠΑΜΕ αποτελεί τη μόνη διέξοδο και αδήριτη ανάγκη ταυτόχρονα για την ανάπτυξη μεγαλύτερων ταξικών αγώνων με ενότητα στη βάση του εργατικού κινήματος, τέτοιων που θα αποκρούσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και θα υψώσουν ένα τείχος αντίστασης, ανυπακοής και αντεπίθεσης.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων θα δώσει νέα ώθηση την επόμενη περίοδο στην προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός μεγάλου Λαϊκού Μετώπου ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης, τις συνδιαχειριστικές λογικές και με στρατηγικό στόχο το σοσιαλισμό. Η πολιτικοποίηση αυτών αποτελεί αναγκαία συνθήκη προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάθε αγωνιστική προσπάθεια των εργαζομένων θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αν περιορίζεται σε αιτήματα μέσα στα όρια της ασκούμενης πολιτικής, χωρίς να επιδιώκει ταυτόχρονα ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.

Η ενίσχυση και η συμμετοχή στις επιμέρους συσπειρώσεις στα μέτωπα πάλης, με σαφή επιδίωξη την ισχυροποίηση και περαιτέρω διεύρυνσή τους, είναι απαραίτητες, καθώς αυτές αποτελούν βασικό υπόβαθρο για τη συγκρότηση της πλατιάς αντικαπιταλιστικής - αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Ταυτόχρονα, ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο NATO, στην ΕΕ για μια Ευρώπη του σοσιαλισμού, των λαϊκών ελευθεριών και της ειρήνης, μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο συντονισμένης δράσης με τις δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη που διέπονται από αντίστοιχες αντιλήψεις.

Η κοινή προσπάθεια μαζί με το ΚΚΕ για τη δημιουργία της μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, ενός μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, που ταυτόχρονα δίνει προοπτική στον αγώνα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αποτελεί τη μόνη ελπίδα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Παράλληλα, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή.

Επιπλέον, η δημιουργία ενός τόπου συνάντησης, ενός πεδίου ιδεολογικοπολιτικού προβληματισμού και δράσης, μιας δυνατότητας παρέμβασης λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων με αφετηρία τις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού, η οργάνωση και ο συντονισμός των λαϊκών διαθεσιμοτήτων μέσα από τη λειτουργία ενδιάμεσων κρίκων, μπορούν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στην κοινή προσπάθεια.

Καθώς η επιμονή στο όραμα για μια σοσιαλιστική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, με ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και στους λαούς και η πίστη στην απελευθερωτική δύναμη των κομμουνιστικών ιδεών και στην επικαιρότητα της σοσιαλιστικής προοπτικής, αποτελούν τη μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα:

ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε εργαζόμενο-η, συνταξιούχο, άνεργο, νέο και νέα, κάθε πολίτη που πλήττεται από την πολιτική των δυνάμεων του κεφαλαίου, σε αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΚΚΕ, στην προοπτική του Μετώπου με στρατηγικό στόχο το σοσιαλισμό».

ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Να διευρύνουμε την ουσιαστική συνεργασία»

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΗΚΚΙ
Ο Ηλίας Νικολόπουλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΗΚΚΙ
Ο Ηλίας Νικολόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του, μεταφέροντας «το θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος».

Ξεκαθάρισε ότι «το ΔΗΚΚΙ δεν υπέστειλε και δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα! Με επιτυχία απέκρουσε και αποκρούει την παράνομη και αντισυνταγματική επίθεση εναντίον του, επίθεση η οποία έχει σαν τελικό στόχο την υποταγή και την ενσωμάτωση στα νεοφιλελεύθερα - νεοκαπιταλιστικά πρότυπα και τον ευρωατλαντισμό».

Περιγράφοντας τους πολιτικούς στόχους του κόμματός του, τόνισε ότι «με άξονες την ανατροπή της Νεοφιλελεύθερης - Νεοταξικής πολιτικής και τη συγκρότηση ενός ασυμβίβαστου σοσιαλιστικού - πατριωτικού πόλου, όπως καθόρισε το 2ο Συνέδριό μας και πρόσφατα η 4η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής, το ΔΗΚΚΙ ανασυγκροτείται με αυτοτέλεια και αυτονομία σε ολόκληρη τη χώρα».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αρχών εντάσσουμε τη στρατηγική των συμμαχιών του ΔΗΚΚΙ και κατ' επέκταση την πολιτική μας στο μεγάλο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θεωρώντας μάλιστα πως αυτές οι εκλογές θα πάρουν έναν σαφή πολιτικό χαρακτήρα. Αλλωστε, οι ίδιες οι εξελίξεις με την πρωτόγνωρη, ταξική επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και την πραγματική παραγωγική βάση του τόπου, αλλά και την αποδοχή των εγκληματικών σχεδιασμών της Νέας Τάξης όσον αφορά στην περιοχή μας και την Κεντρική Ασία, οδηγούν σε αυτήν την προοπτική».

Περιγράφοντας τα ζητήματα που αφορούν στην ΤΑ, σημείωσε ότι «χρειάζεται κυρίως να σταθούμε στα εξής:

Η ΤΑ έχει πλέον ενσωματωθεί και οργανικά στο κεντρικό κράτος, με το οποίο είναι άρρηκτα δεμένη από "χιλιάδες νήματα και εξαρτήσεις", ενώ τα χαρακτηριστικά εκείνα του θεσμού που το τοποθετούν πιο κοντά στο λαϊκό παράγοντα και την κοινωνία, αξιοποιούνται τώρα από το νεοκαπιταλιστικό σύστημα για τον εγκλωβισμό ριζοσπαστικών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, αλλά και για την προώθηση και εμπέδωση ταξικών αδιέξοδων πολιτικών (όπως ιδιωτικοποιήσεις, λογικές ανταποδοτικότητας, τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κ.ά.).

Δεν είναι τυχαίο πως υπερεθνικοί νεοταξικοί στο χαρακτήρα της πολιτικής τους οργανισμοί όπως ΕΕ πρωτοστατούν σε μια τέτοια προσπάθεια μέσω σχετικών προγραμμάτων.

Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα του δικομματισμού έχοντας μετατραπεί από κόμματα - εκπρόσωποι κοινωνικών τάξεων και ομάδων, σε πολιτικά εκφυλισμένους μηχανισμούς διαχείρισης και νομής της εξουσίας χρησιμοποιούν την ΤΑ ως εύφορο έδαφος για να ανακυκλώσουν και να αναπαράγουν την κρίση τους».

Και τόνισε ότι «εδώ βρίσκονται και οι βαθύτερες αιτίες για την κρίση του θεσμού που εκδηλώνεται και με γενικευμένα φαινόμενα παρακμής, διαφθοράς και επομένως δεν μπορεί από καμιά σκοπιά να υπάρξει ανάταξη του θεσμού και αξιοποίησης των προοδευτικών δυνατοτήτων, που παρέχει, χωρίς την ανατροπή κεντρικά και τοπικά του νεοφιλελεύθερου - νεοταξικού πολιτικού και ιδεολογικού συστήματος».

Πρόσθεσε ότι «πέραν αυτών, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακής και Δημοτικής) για να έχει αποτέλεσμα την ωφέλεια του δημότη - πολίτη πρέπει να είναι ρόλος αντίστασης σε κάθε μέτρο που μειώνει τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών, αλλά και την ελευθερία του Τύπου, αλλά να έχει και ρόλο διαρκούς διεκδίκησης για:

1. Την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως το πιο δίκαιο - δημοκρατικό εκλογικό σύστημα για το Κοινοβούλιο αλλά και για την Αυτοδιοίκηση.

2. Τη διεκδίκηση για περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και την πλήρη απαλλαγή της τοπικής φορολογίας εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων μέσα από δημοψήφισμα.

3. Τη διεκδίκηση για περισσότερους ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αθλητικών χώρων, σχολείων κ.ά.

4. Τη διεκδίκηση αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης των δήμων για προστασία των πολιτών και μια και μιλάμε για την Αθήνα σκεφθείτε, ω μη γένοιτο, ένα σεισμό με επίκεντρο την πόλη, με τις πολυκατοικίες τραυματισμένες και χωρίς ελεύθερους χώρους και αντισεισμική προστασία».

«Αρα» - τόνισε - «ο τοπικός χαρακτήρας των επερχόμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών για να είναι αυθεντικά τοπικός, πρέπει ταυτόχρονα να θέτει αυτά τα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος, υπογράμμισε ότι «μέσα από αυτό το πρίσμα η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ στην 4η εκτίμηση, πως οι Δημοτικές Νομαρχιακές Εκλογές και η πορεία προς αυτές δεν είναι απλά μια παρένθεση, ούτε ένα αποσπασμένο πολιτικό γεγονός, αλλά μπορεί να αποτελέσουν την έμπρακτη αφετηρία για το Ριζοσπαστικό - Κοινωνικό - Αντινεοταξικό Μέτωπο, για τον αντίπαλο πολιτικό πόλο στην κατεστημένη τάξη πραγμάτων στη χώρα μας».

Συμπαρατασσόμενος με το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας που προτείνει το ΚΚΕ, επισήμανε: «Ενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας εκτός από το ΠΑΜΕ για τις εργατικές διεκδικήσεις, εκτός από τα κοινωνικά και φιλειρηνικά κινήματα και στην Αυτοδιοίκηση, με προοπτική το Ευρύτερο Ριζοσπαστικό Αντινεοταξικό Μέτωπο».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος κλείνοντας την ομιλία του και καταθέτοντας την πρόθεση του ΔΗΚΚΙ για συνεργασία, τόνισε ότι «είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία, πιστεύουμε πως πρέπει αποφασιστικά να την αναπτύξουμε και να τη διευρύνουμε».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Φρένο στις επιδιώξεις των αστικών δυνάμεων»

Εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση, έγινε χτες στο Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Αγίου Παύλου

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές να ενισχύσουν και να ψηφίσουν υποψήφιους που θα στηρίξει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του, για να υπάρχουν περισσότεροι αγωνιστές στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια, για να μπαίνει φρένο και χαλινάρι στις επιδιώξεις των αστικών δυνάμεων ενάντια στους εργαζόμενους, αλλά και για να αναπτύσσεται η πολιτική της συσπείρωσης του λαϊκο-κοινωνικού μετώπου που προβάλλει το ΚΚΕ, απηύθυνε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Ωδείο Αγίου Παύλου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν εργαζόμενοι, νεολαίοι, αλλά και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης που προσεγγίζουν θετικά τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Δήμαρχος Αγίου Παύλου Μ. Μοσχονάς, οι αντιδήμαρχοι Γ. Μαυρίδης και Δ. Στάθης, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μ. Σπυριδάκης.

Ο Σπ. Χαλβατζής, από το βήμα της εκδήλωσης, κάλεσε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να καταδικάσουν τους εκφραστές της αντεργατικής πολιτικής που προωθείται και μέσα από την Αυτοδιοίκηση και να απορρίψουν τις ηττοπαθείς αντιλήψεις που καλλιεργεί η ηγεσία του ΣΥΝ. Ξεκαθάρισε πως και μέσα από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που έγινε πριν λίγες μέρες στη Ρόδο, αποδείχτηκε η συμφωνία των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που εκφράζονται στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, στα κυρίαρχα ζητήματα όπως η φορολογική εξουσία, η λειψή χρηματοδότηση στην ΤΑ, η απουσία απλής αναλογικής, ο ρόλος των κατασταλτικών μηχανισμών.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Σπ. Χαλβατζής «διαφώνησαν στην εκλογή του Δημάρχου με 42%, αλλά για την απλή αναλογική και την έμμεση εκλογή του Δημάρχου, είναι αντίθετοι. Διαφώνησαν στο εάν έδωσε πολλά ή λίγα η κυβέρνηση, αλλά δε διεκδικούν αγωνιστικά τα παρακρατηθέντα.

Διαφώνησαν και στο πώς θα λειτουργήσει το Δ΄ ΚΠΣ. Δε διαφώνησαν στη βασική πολιτική κατεύθυνση των κυρίαρχων δυνάμεων που θέλουν την ΤΑ εμπορευματοποιημένη, που τη θέλουν επιχείρηση, λειτουργούσα σε όλα, σχεδόν, με ανταποδοτικότητα με πρόσθετη φορολογία, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους σ' αυτή, με καταργημένο το οχτάωρο, συχνά, χωρίς κοινωνική ασφάλιση». Και ξεκαθάρισε πως οι μόνες δυνάμεις που αντιστέκονται σ' αυτή την πολιτική είναι οι εκλεγμένοι που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ και τους συνεργαζόμενους μαζί τους».

Αναφερόμενος στην πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε πως το ΚΚΕ θα επιμείνει σε ευρύτερες συσπειρώσεις, ξεκαθάρισε όμως: «Το ΚΚΕ απορρίπτει συμμαχίες που εκφράζουν συναλλαγή με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτουμε συνεργασία με τις δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού, με τις δυνάμεις της διγλωσσίας. Αρνούμαστε συμμαχίες που υποκύπτουν στο προσωρινό κέρδος και βάζουν τορπίλη στο κίνημα αύριο. Συμμαχίες που έχουν στόχο τη διανομή αξιωμάτων στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, ούτε άμεση ούτε έμμεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ