ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Ηπια κακοκαιρία - «θεομηνία» καταστροφών

Αθωράκιστη στις πλημμύρες η χώρα εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιπλημμυρικά έργα στο Μαραθώνα προκάλεσαν... πλημμύρες!

Πλημμύρισε ο Μαραθώνας από... αντιπλημμυρικό έργο!

ICON

Πλημμύρισε ο Μαραθώνας από... αντιπλημμυρικό έργο!
Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία, τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας, παρά τον ήπιο χαρακτήρα της (δεν ήταν τελικά θεομηνία όπως προέβλεπε η ΕΜΥ) και παρά την επιφυλακή στην οποία είχε τεθεί ο κρατικός μηχανισμός.

Αποδείχτηκε έτσι για άλλη μια φορά - πρόσφατη άλλωστε είναι και η αποκαλυπτική έρευνα του «Ρ» που το επιβεβαιώνει - ότι για την κατάσταση αυτή, αιτία δεν είναι ο καιρός, αλλά η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επί δεκαετίες δεν έχουν κάνει τίποτε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Ακόμη όμως και όταν κάνουν κάτι, είτε είναι ανεπαρκές, είτε γίνεται και αυτό αιτία... πλημμύρας, καθώς δεν εντάσσεται σε ένα ενιαίο σχεδιασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό με την υπερχείλιση του φράγματος της ΕΥΔΑΠ στη Ραπεντώσα, το οποίο έγινε αιτία να πλημμυρίσει ο Μαραθώνας! Συγκεκριμένα, η πολυδιαφημιζόμενη Μαραθώνια διαδρομή «πνίγηκε» από τα νερά που έπεσαν από το φράγμα, ενώ σημειώθηκε και καθίζηση στο οδόστρωμα της ομώνυμης Λεωφόρου, στο ύψος του Κέντρου Υγείας Ν. Μάκρης. Πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οικόπεδα στην Παραλία του Μαραθώνα πλημμύρισαν, τη στιγμή που οι αρμόδιοι... πάσαραν τις ευθύνες για τις καταστροφές ο ένας στον άλλον.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, πρόκειται για έργο της ΕΥΔΑΠ, για την... αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής (σ.σ. μετά τη μεγάλη δασική πυρκαγιά) που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1999 - 2004 και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «δόθηκαν εντολές στην ΕΥΔΑΠ για την πλήρη διερεύνηση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του φράγματος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά και χωρίς ζημιές για την περιοχή με την επόμενη κακοκαιρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο παρότι εκτελέστηκε εσπευσμένα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι ακόμη έτοιμο στο σύνολό του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ενώ ο υπερχειλιστής λειτουργεί ομαλά, δεν έχει κατασκευαστεί ο αγωγός εκείνος που θα οδηγεί τα νερά στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται και να πλημμυρίζουν το Μαραθώνα! Αλλωστε, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάλογο περιστατικό, περιορισμένης όμως έκτασης, είχε συμβεί και πέρσι. Πάντως, καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στην κατασκευή του φράγματος και γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΔΑΠ είχε υποβάλει αρκετές ενστάσεις και ποινικές ρήτρες σε βάρος του εργολάβου...

Ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Λαγονήσι και στα Καλύβια. Σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες πνίγηκαν κυριολεκτικά από τα δεκάδες εδώ και χρόνια καταπατημένα ρέματα την περιοχής. Αν και τα ρέματα είχαν καθαριστεί, τα σπίτια που έχουν ξεφυτρώσει μέσα σε αυτά - και μάλιστα πολλά από αυτά με νόμιμες διαδικασίες - είχε ως αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν και να προκαλέσουν καταστροφές.

Τα ανολοκλήρωτα έργα κατασκευής του νέου δρόμου του Λαυρίου ήταν η αιτία που πλημμύρισε και όλη η ευρύτερη περιοχή του Θορικού. Τα έργα του δρόμου έχουν σταματήσει, καθώς ο εργολάβος έχει καταγγελθεί για κακοτεχνίες, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εκτέλεση παράλληλων αντιπλημμυρικών έργων, σύμφωνα με τη Νομαρχία.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν επίσης στη Γλυφάδα και το Κορωπί, ενώ σε μία τεράστια λίμνη είχε μετατραπεί η Λ. Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας, αλλά και η Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της «Χαλυβουργικής». Η Πυροσβεστική μέχρι αργά χτες το απόγευμα είχε δεχτεί περίπου 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και 50 για κοπές δέντρων.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, δεμένα παρέμειναν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Πέραν αυτών, από τις χιονοπτώσεις πλήγησαν κυρίως η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα νότια της χώρας. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα στα πεδινά, ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Αποκλεισμένα χωριά στη Θεσσαλία

Χιόνια στα ορεινά των νομών της Θεσσαλίας και τσουχτερό κρύο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην περιοχή. Ιδιαίτερα προβλήματα, χτες, αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών του νομού Καρδίτσας, όπου αποκλείστηκαν 20 χωριά, εκ των οποίων τέσσερα στο Δήμο Αχελώου, 8 στην Αργιθέα και άλλα 8 στην Ανατολική Αργιθέα. Αποκλεισμένα είναι, επίσης, 3 χωριά του νομού Καρδίτσας.

Με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις Εθνικές Οδούς Τρικάλων - Ιωαννίνων - από το 31ο χιλιόμετρο μέχρι την Κατάρα, το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και τα 40 εκατοστά - Τρικάλων - Γρεβενών και Τρικάλων - Αρτας καθώς και στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο. Στο νομό Λάρισας απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες στις Εθνικές Οδούς Ελασσόνας - Κατερίνης, Λάρισας - Κοζάνης και Ελασσόνας Δεσκάτης καθώς και σε επαρχιακούς δρόμους ορεινών περιοχών. Επίσης, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Κάτω Ολύμπου Λάρισας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομη κρίθηκε διάταξη για το Μεταξουργείο

Παράνομη έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προσωρινή (μεταβατική) διάταξη σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε την περιοχή του Μεταξουργείου, με το οποίο τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά επέτρεπε υπό κάποιες προϋποθέσεις την κατασκευή οικοδομών και με το παλαιό καθεστώς...

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε παράνομη διάταξη του από 30.7.2003 Προεδρικού Διατάγματος που επέτρεπε στην περιοχή του Μεταξουργείου να ανεγείρονται οικοδομές με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, στις περιπτώσεις που είχαν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση άδειας στις πολεοδομικές υπηρεσίες μέχρι 16.5.2001.

Να σημειωθεί ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα του 2003 προβλέπει μικρότερο συντελεστή δόμησης απ' ό,τι στο παρελθόν αλλά και ηπιότερες οικοδομικές χρήσεις και όρους δόμησης για την περιοχή του Μεταξουργείου.

ΛΑΡΙΣΑ
Ερευνα για τον ξυλοδαρμό του 29χρονου

Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διέταξε ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος Χρ. Φράγγος, μετά την αρχική έρευνα που έγινε για την άγρια κακοποίηση που υπέστη ο 29χρονος Λαρισαίος Χ. Περιστέρης από ασφαλίτες και αποκάλυψε στις 10 Νοέμβρη ο «Ρ». Επίσης, ο 29χρονος χτες κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων για τον ξυλοδαρμό του.

Υπενθυμίζεται ότι τον Χ. Περιστέρη, που οδηγούσε το αυτοκίνητό του, σταμάτησαν στο κέντρο της Λάρισας αστυνομικοί της Τροχαίας και του έκαναν αλκοτέστ, το οποίο βγήκε θετικό. Ο νεαρός, υπό το κράτος του πανικού, έφυγε πριν γίνει το δεύτερο αλκοτέστ και τότε άρχισε η καταδίωξή του. Στη συνέχεια, έπεσε σε μπλόκο αυτοκινήτων της Ασφάλειας κι ακολούθησε ο άγριος ξυλοδαρμός του από ασφαλίτες. Σακατεμένος, με σπασμένο χέρι και μέσα στα αίματα, οδηγήθηκε στα κρατητήρια, όπου έμεινε όλο το βράδυ και το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου δικάστηκε στο Αυτόφωρο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν, το Σάββατο 26/11/2005 και ώρα 11.30 π.μ. στο Μονοδένδρι Λακωνίας, εκδήλωση τιμής στη μνήμη των 118 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους γερμανούς κατακτητές στις 26/11/1942.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ θα δρομολογήσουν πούλμαν για την εκδήλωση που θα αναχωρήσουν ανήμερα, ώρα 7.30 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) στην οδό Αθηνάς. (Για συμμετοχή, στα τηλ.: 210.8234.296 και 210.8831.368).

-- Η ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου Κρήτης, το Σάββατο 26 Νοέμβρη στις 11.00 το πρωί διοργανώνει την ετήσια Γενική Συνέλευση, στα γραφεία της (οδός Ανδρόγεω 2, Δημοτικό Μέγαρο).

-- Η ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ πραγματοποιούν, το Σάββατο 26/11/2005 και ώρα 5 μ.μ. στην αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης (Μ. Αντύπα και Σοφ. Βενιζέλου), εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, την Ηρώ Κωνσταντοπούλου και το ΔΣΕ. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ