Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Ηπια κακοκαιρία - «θεομηνία» καταστροφών

Αθωράκιστη στις πλημμύρες η χώρα εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιπλημμυρικά έργα στο Μαραθώνα προκάλεσαν... πλημμύρες!

Πλημμύρισε ο Μαραθώνας από... αντιπλημμυρικό έργο!

ICON

Πλημμύρισε ο Μαραθώνας από... αντιπλημμυρικό έργο!
Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία, τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας, παρά τον ήπιο χαρακτήρα της (δεν ήταν τελικά θεομηνία όπως προέβλεπε η ΕΜΥ) και παρά την επιφυλακή στην οποία είχε τεθεί ο κρατικός μηχανισμός.

Αποδείχτηκε έτσι για άλλη μια φορά - πρόσφατη άλλωστε είναι και η αποκαλυπτική έρευνα του «Ρ» που το επιβεβαιώνει - ότι για την κατάσταση αυτή, αιτία δεν είναι ο καιρός, αλλά η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επί δεκαετίες δεν έχουν κάνει τίποτε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Ακόμη όμως και όταν κάνουν κάτι, είτε είναι ανεπαρκές, είτε γίνεται και αυτό αιτία... πλημμύρας, καθώς δεν εντάσσεται σε ένα ενιαίο σχεδιασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό με την υπερχείλιση του φράγματος της ΕΥΔΑΠ στη Ραπεντώσα, το οποίο έγινε αιτία να πλημμυρίσει ο Μαραθώνας! Συγκεκριμένα, η πολυδιαφημιζόμενη Μαραθώνια διαδρομή «πνίγηκε» από τα νερά που έπεσαν από το φράγμα, ενώ σημειώθηκε και καθίζηση στο οδόστρωμα της ομώνυμης Λεωφόρου, στο ύψος του Κέντρου Υγείας Ν. Μάκρης. Πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οικόπεδα στην Παραλία του Μαραθώνα πλημμύρισαν, τη στιγμή που οι αρμόδιοι... πάσαραν τις ευθύνες για τις καταστροφές ο ένας στον άλλον.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, πρόκειται για έργο της ΕΥΔΑΠ, για την... αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής (σ.σ. μετά τη μεγάλη δασική πυρκαγιά) που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1999 - 2004 και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «δόθηκαν εντολές στην ΕΥΔΑΠ για την πλήρη διερεύνηση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του φράγματος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά και χωρίς ζημιές για την περιοχή με την επόμενη κακοκαιρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο παρότι εκτελέστηκε εσπευσμένα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι ακόμη έτοιμο στο σύνολό του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ενώ ο υπερχειλιστής λειτουργεί ομαλά, δεν έχει κατασκευαστεί ο αγωγός εκείνος που θα οδηγεί τα νερά στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται και να πλημμυρίζουν το Μαραθώνα! Αλλωστε, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάλογο περιστατικό, περιορισμένης όμως έκτασης, είχε συμβεί και πέρσι. Πάντως, καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στην κατασκευή του φράγματος και γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΔΑΠ είχε υποβάλει αρκετές ενστάσεις και ποινικές ρήτρες σε βάρος του εργολάβου...

Ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Λαγονήσι και στα Καλύβια. Σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες πνίγηκαν κυριολεκτικά από τα δεκάδες εδώ και χρόνια καταπατημένα ρέματα την περιοχής. Αν και τα ρέματα είχαν καθαριστεί, τα σπίτια που έχουν ξεφυτρώσει μέσα σε αυτά - και μάλιστα πολλά από αυτά με νόμιμες διαδικασίες - είχε ως αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν και να προκαλέσουν καταστροφές.

Τα ανολοκλήρωτα έργα κατασκευής του νέου δρόμου του Λαυρίου ήταν η αιτία που πλημμύρισε και όλη η ευρύτερη περιοχή του Θορικού. Τα έργα του δρόμου έχουν σταματήσει, καθώς ο εργολάβος έχει καταγγελθεί για κακοτεχνίες, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εκτέλεση παράλληλων αντιπλημμυρικών έργων, σύμφωνα με τη Νομαρχία.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν επίσης στη Γλυφάδα και το Κορωπί, ενώ σε μία τεράστια λίμνη είχε μετατραπεί η Λ. Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας, αλλά και η Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της «Χαλυβουργικής». Η Πυροσβεστική μέχρι αργά χτες το απόγευμα είχε δεχτεί περίπου 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και 50 για κοπές δέντρων.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, δεμένα παρέμειναν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Πέραν αυτών, από τις χιονοπτώσεις πλήγησαν κυρίως η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα νότια της χώρας. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα στα πεδινά, ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ