Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ιστορικές φιγούρες

Η Ιστορία δεν παραβλέπεται από τον άνθρωπο, όπως και η Ιστορία δεν μπορεί να παραβλέψει τον άνθρωπο. Αυτά τα δυο υποθέτω ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Μπορεί στην ανάμεσά τους διασύνδεση να δίνονται διάφορες ερμηνείες ή παρερμηνείες, καλόπιστα ή κακόπιστα, να αλλάζει η προοπτική απ' όπου εξετάζονται, αλλά η σχέση τους υπάρχει. Είναι ακατάλυτη. Γραμμένα ή προφορικά, αναπαριστώμενα στατικά ή επικά, παλαιότερους καιρούς, κινηματογραφημένα ή τεχνολογικά ντοκουμενταρισμένα, στον καιρό μας, δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Μιάμιση ώρα μακριά, με το λεωφορείο της εκδρομής, από τη Βουδαπέστη, υπάρχει το Πάρκο των Αγαλμάτων. Είναι ένας ανοιχτός χώρος, ειδικά κατασκευασμένος για να φιλοξενήσει προσωπικότητες και ηρωικές φιγούρες του 20ού αιώνα, κυρίως από την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 και του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που κοσμούσαν άλλοτε την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας ή και αλλού.

Τα αγάλματα, κατά το πλείστον από χαλκό, συγκεντρώθηκαν από μια ιστορική ευαισθησία στο Πάρκο για να μαρτυρούν τις μεγάλες προσωπικότητες και τους ηρωισμούς του ανθρώπινου γένους. Παρά την ελλιπή συντήρησή τους, εξαιτίας της οικονομίας της χώρας και όχι μόνο, αυτά παραμένουν ζωντανά, ανταλλάσσοντας την ιστορική τους αναπνοή με τη ζωντανή αναπνοή των υπεράριθμων επισκεπτών, που θαυμάζουν όχι μόνο την τέχνη που τα δημιούργησε, αλλά την πνοή που ενέπνευσε σε λαούς για να φτάσουν σε αυτό το ύψιστο πεδίο σκέψης και θυσίας.

Ο Μαρξ, ο Ενγκελς, ο Λένιν, ο Στάλιν, ο άγνωστος πολεμιστής του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού, που σηκώνει τη σημαία για να μη συρθεί στο χώμα, δηλωτικό υποταγής, το τεράστιο άγαλμα εκείνου που τρέχει και τα γόνατα αρνούνται να λυγίσουν για να αναγγείλει στη γλώσσα του το νενικήκαμεν, το ξεσηκωμένο πλήθος, τα δυο μεγάλα χέρια που κρατάνε προστατευτικά τη γη και η ατμομηχανή με το κόκκινο αστέρι προμετωπίδα, τον αριθμό 424 247 και τον ατμό να ξεπηδάει από το φουγάρο για μια καινούρια εκκίνηση κοιτάζουν το μέλλον.

Ολα αυτά, έστω και αν ο χρόνος με τις καιρικές του μεταβολές, τα διαβρώνει, τα αποχρωματίζει, στέκονται εκεί αγέρωχοι μάρτυρες και τίποτε και κανένας δεν μπορεί να τα ακυρώσει. Τα έχουν αντικρίσει χιλιάδες μάτια που θα μπορέσουν να τα διηγηθούν, να τα περιγράψουν, να τα ζωγραφίσουν από μνήμης, να τα σμιλέψουν σε μάρμαρο ή σε οποιοδήποτε υλικό αντέχει στο χρόνο, για να μη χαθούν ποτέ από την ιστορική και την ανθρώπινη μνήμη.

Η μνήμη είναι προσωπική και γενική, εθνική και παγκόσμια, το ισχυρό τμήμα της ανθρώπινης συνείδησης, το δυνατό κομμάτι του μυαλού μας.

Θυμόμαστε, θα θυμόμαστε.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση νέων στο διήμερο Camping της Οργάνωσης στο Κουτσουνάρι (2021-08-06 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην παράδοση της Γυάρου στους επιχειρηματίες (2011-09-23 00:00:00.0)
Απομακρύνθηκε άγαλμα του Φράνκο (2008-12-19 00:00:00.0)
Πρόκληση στην ιστορία (2001-11-15 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ (1998-06-21 00:00:00.0)
Να αξιοποιηθεί το Γεντί Κουλέ (1996-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ