Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αξιοποιηθεί το Γεντί Κουλέ

Αγανάκτηση, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την απόφαση του ΚΑΣ να κατεδαφιστεί το μεγαλύτερο μέρος των φυλακών. Ανακοινώσεις φορέων

Υστερα από την οργή και τις δικαιολογημένες έντονες διαμαρτυρίες που ξεσήκωσε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,να κατεδαφιστεί το μεγαλύτερο τμήμα των μνημειακών φυλακών του Γεντί Κουλέ, στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης,οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας υπέβαλαν ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού Στ. Μπένο, με την οποία τονίζουν:

"Είναι μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της εισήγησης της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την ημερίδα με θέμα "Χρήσεις Επταπυργίου" που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 1994,όπου οι περισσότεροι εισηγητές υποστήριξαν ότι η συνολική διατήρηση του μνημείου είναι χρέος στην ιστορία. Το κύμα διαμαρτυριών και αντίστασης, από διάφορους φορείς και προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει την ανευθυνότητα του ΚΑΣ, το οποίο υποτίθεται ότι υπάρχει για να διασώζει και όχι για να κατεδαφίζει τις ιστορικές μνήμες του λαού μας.Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η αξιοποίηση του Επταπυργίου πρέπει να αναδεικνύει το κομμάτι αυτό των φυλακών και να θυμίζει στις επόμενες γενιές τις μεσαιωνικές συνθήκες φυλάκισης χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

Το κείμενο καταλήγει ρωτώντας τον υπουργό Πολιτισμού, "τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση του ΚΑΣ και αν πρόκειται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του μνημείου ως χώρου λαϊκού πολιτισμού, μουσείου Εθνικής Αντίστασης και προβολής μαρτυριών - ντοκουμέντων των πολιτικών κρατουμένων από τη μεταξική περίοδο μέχρι και την περίοδο της χούντας".

Για την τύχη του Γεντί Κουλέ επιστολές διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού απευθύνουν και μαζικοί φορείς. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44,μεταξύ άλλων στην επιστολή τουτονίζει: "Η νεότερη ιστορία μας έχει αποτυπωθεί στο Γεντί Κουλέ. Το υπερασπιζόμαστε με πάθος και απαιτούμε να επανεξετάσετε το θέμα".

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 ενώνεται με τις φωνές διαμαρτυρίας "για την κατάφωρη προσβολή της ιστορικής μνήμης που συντελείται στις φυλακές Γεντί Κουλέ, τόπο μαρτυρίου χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών, τίμημα των αγώνων τους για τη δημοκρατία και την ειρήνη". Ο Σύνδεσμος καλεί τα πολιτειακά όργανα "να πάρουν αμέσως τα μέτρα που πρέπει και μπορούν, για να σταματήσει κάθε επέμβαση αλλοίωσης των χώρων μαρτυρίου των φυλακών Γεντί Κουλέ και να διαφυλάξουν ατόφια την ιστορική μνήμη, αναγκαιότητα των σημερινών δύσκολων καιρών".

Κατακραυγή από τη Θεσσαλονίκη

Πληθαίνουν οι φωνές οργής και αγανάκτησης για την απόφαση του ΚΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Καθημερινά όλο και περισσότεροι μαζικοί φορείς και σωματεία της Θεσσαλονίκης απαιτούν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Πολιτισμού να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να μην υλοποιηθεί η απόφαση κατεδάφισης του Γεντί Κουλέ. Οι φορείς της πόλης απαιτούν τη διατήρηση του μνημειακού συνόλου, σημειώνοντας ότι μπορούν να συνυπάρξουν και να αξιοποιηθούν, τόσο το Βυζαντινό Φρούριο, όσο και τα κτίρια των φυλακών, που αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Με δήλωσή του χτες στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,Γιάννης Κατσαρός,χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ και επισήμανε ότι πρέπει να πάρθηκε από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά τόνισε: "Μήπως πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται μύχιες σκέψεις για την εξαφάνιση όποιου ιστορικού μνημείου υπάρχει σ' αυτόν τον τόπο, που δείχνει την παλικαριά και τη λεβεντιά του λαού μας ενάντια στους κάθε λογής δυνάστες, εξουσιαστές; Ο,τι και να συμβαίνει, η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί. Ο υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσουν την απόφαση και να χαράξουν μια πολιτική για την αξιοποίηση όλων των φυλακών της χώρας που έχουν παρόμοια ιστορική αξία, όπως της Κέρκυρας, Ακροναυπλίας, Αίγινας κλπ.".

Επίσης, ο Γ. Κατσαρός κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συντήρηση και την αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου και μισοκατεστραμμένου αρχείου των Φυλακών Επταπυργίου, που σήμερα βρίσκεται πεταμένο (!) σε μια γωνιά στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης.

"Χρειάζεται λίγο σεβασμό. Δεν μπορούν να γκρεμίσουν ένα μνημείο, όπου μέσα του φιλοξενήθηκε η αξιοπρέπεια και η αντρειοσύνη της Εθνικής Αντίστασης. Η πίστη στα συμφέροντα του λαού και του τόπου", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων."Από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ, το κολαστήριο, πέρασαν χιλιάδες αγωνιστές, πατριώτες, δημοκράτες, και εκατοντάδες εκτελέστηκαν, γιατί τόλμησαν να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους και για τις ιδέες τους",καταλήγει η ανακοίνωση.

Και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση αλλά και τον δήμαρχο της πόλης - οι στρατιωτικές φυλακές του Επταπυργίου ανήκουν στο δήμο - να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μείνει η ιστορία του τόπου ζωντανή και με τα μνημεία. Επίσης, χαρακτηρίζει βάναυση την απόφαση του ΚΑΣ, σημειώνοντας πως παραποιεί, στα μέτρα της "νέας τάξης πραγμάτων", τα "κάστρα" του Γεντί Κουλέ. Την αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ εκφράζει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

"Χωρίς μνήμη δε χτίζεται το μέλλον, για το καλό του τόπου και του λαού",αναφέρει στο κάλεσμα αντίστασης που απευθύνει στο λαό της πόλης η Αχτίδα Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.Συγκεκριμένα, καλεί όλους τους πολίτες να αντισταθούν και να απαιτήσουν την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΚΑΣ, τη διατήρηση του χώρου του Γεντί Κουλέ και τη συντήρηση όλων των κτιρίων.Επίσης, σημειώνει ότι "το μνημείο μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δραστηριότητες, ανοιχτές στο λαό και τους φορείς του και όχι από μια "ελίτ", οικονομική ή πνευματική. Πρέπει να αναδειχτούν οι πτυχές της ιστορίας των αγώνων του λαού, με τη λειτουργία μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο χώρο και τη συγκέντρωση και προβολή των μαρτυριών - ντοκουμέντων και των πολιτικών κρατουμένων την περίοδο της χούντας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηλάφιση της Ιστορίας, φόρος τιμής στους ανυπότακτους αγωνιστές (2024-07-06 00:00:00.0)
Πέθανε η πρώην βουλευτής και εισαγγελέας Χρυσούλα Γιαταγάνα (2019-01-01 00:00:00.0)
Ομόφωνη υπεράσπιση του μνημείου (1996-07-24 00:00:00.0)
Μαζική απαίτηση η σωτηρία του (1996-07-23 00:00:00.0)
Αγώνας για την υπεράσπισή του (1996-07-19 00:00:00.0)
Σκοταδιστική και εγκληματική η απόφαση (1996-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ