Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ολα... ωραία και καλά

"Τα καλά και συμφέροντα", παρουσίασε πριν από λίγες μέρες, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου (ΕΘ), ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίκος Κούρκουλος,και στη συνέχεια τα έστειλαν στις εφημερίδες. Ποια είναι "τα καλά και συμφέροντα"; Ολα αυτά που παρουσιάζονται με μορφή αποτίμησης του έργου του καλλιτεχνικού διευθυντή, ή, με άλλα λόγια, σαν απολογισμός της δραστηριότητας του ΕΘ, που σκοπό έχει να συγκρίνει και να αναδείξει τα "ευεργετικά" αποτελέσματα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του κρατικού θεάτρου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σε όλο τον απολογισμό υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία (;) που ενισχύουν την έπαρση του διευθυντή.

Χαρακτηριστικά λέει: "Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους τι παραλάβαμε και πού βρισκόμαστε σήμερα".Φράση γνωστή σε όλους από την πολιτική, αφού όλοι οι διαχειριστές της εξουσίας το ίδιο λένε: "Παραλάβαμε χάος"... ώστε να φανεί μέγιστο το δικό τους έργο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, το Εθνικό Θέατρο,στις 4 καλλιτεχνικές περιόδους,που λειτουργεί με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αύξησε τα έσοδά του σε 800 εκατομμύρια δρχ.,έναντι 320,7 εκατομμυρίων δρχ.,των προηγούμενων 4 καλλιτεχνικών περιόδων. Αύξησε τον αριθμό των εισιτηρίων σε 240.718,έναντι 163.000.Αγόρασε υπερσύγχρονο ηλεκτρολογικό και ηχητικό εξοπλισμό αξίας 82 εκατομμυρίων δρχ.Λέει ότι μείωσε τα έξοδά του κατά 6%,με δαπάνες 3,351 δισ.,έναντι 3,564 δισ. Αλλά στην εισήγησή του αποφεύγει να μιλήσει για το γεγονός ότι σ' αυτές τις 4 υπό το νέο καθεστώς καλλιτεχνικές περιόδους, οι παραγωγές μειώθηκαν κατά 39% περίπου, δηλαδή 20 έργα,έναντι 33 που ανέβαιναν πριν την ιδιωτικοποίηση του θεάτρου. Και βέβαια, ανάμεσα στα άλλα, ο Νίκος Κούρκουλος επαίρεται, για τη συνεργασία με... φοροαπαλλασσόμενους "χορηγούς".

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα έργα που θα ανέβουν τη νέα θεατρική περίοδο: 2 έργα στην Κεντρική Σκηνή, 3 στη Νέα, 2 στο "Κοτοπούλη" και 1 στο παιδικό στέκι. Τα έργα είναι τα εξής: "Ο πειρασμός" του Ξενόπουλου,σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,"Ρινόκερος" του Ιονέσκο,σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη,"Βρικόλακες" του Ιψεν,σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου,"Φαύστα" του Μποστ (αναζητείται σκηνοθέτης), "Κοπέλια" της Κάρμεν Ρουγγέρη,σε σκηνοθεσία της ίδιας, "Ιούλιος Καίσαρ" του Σαίξπηρ και "Βολπόνε" του Μπεν Τσόνσον,σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη,και "Οι άστεγοι" της Μαριέττας Ριάλδη,σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου.Επίσης, ανακοινώθηκε η διαμόρφωση του χώρου του Γκαράζ για τη δημιουργία Πειραματικής Σκηνής,που θα φιλοξενεί σύγχρονες ιδέες και με στόχο την ανάδειξη νέων συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, σκηνογράφων, μουσικών, μεταφραστών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ