Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Π. Πανταζή

Δύο εκθέσεις ζωγραφικής και ένα διήμερο συμπόσιο τέχνης περιλαμβάνουν οι καθιερωμένες πλέον φθινοπωρινές εκδηλώσεις της "Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ" στο Μέτσοβο. Εναυσμα και επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη αναδρομική έκθεση "Περικλής Πανταζής 1849-1884: Ενας Ελληνας ζωγράφος στο Βέλγιο".Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά συγκεντρωμένο το έργο του μεγάλου αυτού Ελληνα καλλιτέχνη της διασποράς, μέσα από 85 έργα του, επιλεγμένα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η αναδρομική έκθεση Π. Πανταζή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την "Εθνική Πινακοθήκη" και θα εγκαινιαστεί στις 7 τουΣεπτέμβρη.

Το ίδιο διάστημα στο Μέτσοβο θα εγκαινιαστεί μία παράλληλη έκθεση με τίτλο "Αφιέρωμα στον Περικλή Πανταζή".Περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από τη δουλιά του Π. Πανταζή, τα οποία θα δημιουργήσουν ειδικά για την έκθεση 48 σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες. Στόχος της έκθεσης - όπως σημειώνουν οι διοργανωτές - είναι να δείξει τη δυναμικότητα της ελληνικής τέχνης σήμερα, αλλά και την ιστορική συνοχή που ενέχεται σε μια πορεία όπου οι σημερινοί πρωτοπόροι αντλούν ερεθίσματα από τους πρωτοπόρους του παρελθόντος. Επιμελήτρια και των δύο εκθέσεων θα είναι η επιστημονική σύμβουλος της "Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ" και επιμελήτρια της "Εθνικής Πινακοθήκης" Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου.

Τελευταίο σκέλος του τρίπτυχου, μείζονος όμως επιστημονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, είναι το διήμερο συμπόσιο με θέμα "Τέχνη και ελληνισμός της διασποράς",που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 του Σεπτέμβρη στο Μέτσοβο. Στο συμπόσιο, που θα έχει στόχο τη διερεύνηση του φαινομένου της διασποράς από την αρχαιότητα ως σήμερα, θα συμμετέχουν προσωπικότητες με διεθνή ακτινοβολία από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Σημειώνουμε ότι η αναδρομική έκθεση του Π. Πανταζή θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του Νοέμβρη. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην "Εθνική Πινακοθήκη", στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ