Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ
Ομόφωνη υπεράσπιση του μνημείου

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες φορέων κατά της απόφασης του ΚΑΣ για κατεδάφιση των φυλακών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που απαιτούν από τον υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο να μην εγκρίνει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για την κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους των φυλακών του Επταπυργίου. Δεκάδες φορείς της πόλης και εκατοντάδες απλοί πολίτες έχουν εκφράσει, ήδη, την απαίτησή τους να προχωρήσει άμεσα η αναστήλωση των κτιρίων και να λειτουργήσει το Γεντί Κουλέ ως ιστορικό μνημείο.

Παράλληλα συνεχίζεται ο καταιγισμός, μέσω των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ανακοινώσεων φορέων της πόλης, που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την απόφαση και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την "αυθαίρετη, ανήθικη και ανιστόρητη αυτή κίνηση του ΚΑΣ".Χτες ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης καλεί τον υπουργό "να ανατρέψει την άδικη απόφαση για την ιστορία της πόλης και να υιοθετήσει τις προτάσεις των φορέων της". Αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης του ΚΑΣ δηλώνουν ότι θα σταθούν οι εργαζόμενοι - μέλη της Ενωσης Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας,οι άνθρωποι δηλαδή που απασχολούνται στις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων. Με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: "Η ανάλγητη αυτή απόφαση δε σέβεται στοιχειωδώς τη μνήμη του λαού της Θεσσαλονίκης. Η άποψή μας είναι ότι η αξιοποίηση του μνημείου μπορεί να αναδεικνύει και τις δύο ιστορικές περιόδους και να είναι ανοιχτό στο λαό και τους φορείς της πόλης. Ιδιαίτερα το τμήμα των φυλακών, όπου πέρασαν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, αξίες και δικαιώματα απαραίτητα για να αναπτύσσει ένας λαός το δικό του πολιτισμό, αποτελεί σύμβολο".Τέλος η Ενωση Εκτάκτων του ΥΠΠΟ καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τις αναστηλωτικές εργασίες που έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με τις προτάσεις της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που είναι υπεύθυνη για το μνημείο.

"Θέλουν να εξαφανίσουν ένα μνημείο, όπου φιλοξενήθηκε η αξιοπρέπεια και η αντρειοσύνη της Εθνικής Αντίστασης, η αφοσίωση στα συμφέροντα του λαού και του τόπου, ως υπέρτατη ουσία", αναφέρουν με ανακοινώσεις διαμαρτυρίας τα Παραρτήματα Τούμπας και Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ,που επίσης απαιτούν από την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την απόφαση του ΚΑΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραχωρήσεις άνευ όρων με... όρους (1999-12-09 00:00:00.0)
Αισιοδοξία... χωρίς θωράκιση (1998-05-05 00:00:00.0)
Ελάχιστη η δυνατή αποκατάσταση (1997-10-23 00:00:00.0)
Μαζική απαίτηση η σωτηρία του (1996-07-23 00:00:00.0)
Να αξιοποιηθεί το Γεντί Κουλέ (1996-07-20 00:00:00.0)
Αγώνας για την υπεράσπισή του (1996-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ