Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Ελάχιστη η δυνατή αποκατάσταση

"Οσο περισσότερο αναστηλωθεί η εξωτερική πλευρά των μακρών τοίχων, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να ξαναχτιστεί, με σημερινά μάρμαρα, η εσωτερική τους πλευρά, ενώ ο δυτικός διαχωριστικός τοίχος όσο περισσότερο ξαναχτιστεί, άλλο τόσο θα προσθέσει στη μείωση της αυθεντικότητας του ναού".

Αυτό το δίλημμα απασχόλησε την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και το ΚΑΣ στην προχτεσινή του συνεδρίαση, όπου τελικώς εγκρίθηκε η προμελέτη του αρχιτέκτονα Νίκου Τογανίδη για τη μερική αναστήλωση των μακρών τοίχων (βόρειου και νότιου) του σηκού του Παρθενώνα.Σύμφωνα με το "Χάρτη της Βενετίας", η αναστήλωση πρέπει να διατηρεί την αυθεντικότητα του αρχαίου, μαζί με την ιστορική του αξία.

Από το 1687 (ανατίναξη του Μοροζίνη) και έκτοτε ο σηκός του Παρθενώνα ελάχιστα δίνει την αίσθηση του επιμήκους κλειστού χώρου, αφού στερείται βασικών στοιχείων, όπως ολόκληρος ο δυτικός διαχωριστικός τοίχος και μεγάλα τμήματα των δύο πλευρικών τοίχων.Εξάλλου, σε πολλές λιθόπλινθους έχουν εξαφανιστεί εκείνα τα αναγνωριστικά στοιχεία που θα επέτρεπαν την επανατοποθέτησή τους στις ακριβείς τους θέσεις.Θεωρείται αδύνατη η επαναφορά του σηκού στην αρχική του διάταξη, αλλά δυνατή η βελτίωση της παρούσας κατάστασης, ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ενός χώρου οριζόμενου από τέσσερις πλευρές,με θυσίες βέβαια σε βάρος της αυθεντικότητας.

Αρχικά θα αποκατασταθεί η πρώτη σειρά των μακρών τοίχων και οι ορθοστάτες,ενώ για τις συμπληρώσεις θα χρησιμοποιηθεί λευκό πεντελικό μάρμαρο. Στα υπόλοιπα σημεία των τοίχων θα γίνουν οι ελάχιστες δυνατές συμπληρώσεις για την έδραση των λίθων της ανωδομής που θα επανατοποθετηθούν στο μέλλον. Η περαιτέρω αναστήλωσή του, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ και μέλος του ΚΑΣ, Χ. Μπούρας, "θα εξαρτηθεί από την πολιτική των μνημείων" και από το αν μελλοντικά θα είναι επισκέψιμο το εσωτερικό του ναού. Εάν στο μέλλον αποφασιστεί εκτενέστερη τοποθέτηση των αυθεντικών λίθων, ο Χ. Μπούρας δεν απέκλεισε την πιθανότητα της κατά προσέγγιση τοποθέτησης, δηλαδή της "παρατοποθέτησης", ύστερα από απόφαση της ΕΣΜΑ.

Μετά την έγκριση της προμελέτης τέθηκε το ερώτημα "πότε θα αρχίσει το έργο;".Ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ πιστεύει ότι "με αυτούς τους ρυθμούς τα έργα στην Ακρόπολη θα ολοκληρωθούν κατά το 2030-2050, αφού δουλεύουν περίπου 40 μαρμαροτεχνίτες, ενώ θα μπορούσαν να εργάζονται 400".Για άλλη μια φορά από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, υποσχέθηκε ότι "θα επιληφθεί του θέματος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο φως και το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο (2014-11-01 00:00:00.0)
Η αρχαία οδός του πεντελικού μαρμάρου (2009-01-31 00:00:00.0)
Περί έργων στην Ακρόπολη (2007-09-21 00:00:00.0)
Σημαντικές αρχαιότητες στη Βούλα (2007-03-06 00:00:00.0)
Ζήτημα πολιτικής βούλησης (2005-05-18 00:00:00.0)
Για τα «μάτια» των Ευρωπαίων (2003-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ