Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Επικίνδυνο το Πολυνομοσχέδιο

"Πρόχειρο, αποσπασματικό, αλλά και επικίνδυνο" χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ,το οποίο κατατέθηκε και συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Η χτεσινή, δε, πανελλαδική απεργία τους με σημείο αιχμής το νομοσχέδιο, είχε καθολική συμμετοχή,αφού εκτός των άλλων ο κλάδος των αρχαιολόγων θεωρεί πως το εν λόγω σχέδιο νόμου προλαμβάνει θέματα τα οποία θα έπρεπε να συμπεριληφθούν τόσο στον Οργανισμό του ΥΠΠΟ όσο και στον Αρχαιολογικό Νόμο. Και τα δύο έχουν μπλοκαριστεί στα συρτάρια της πολιτικής ηγεσίας αντί να προηγούνται.Αντ' αυτών και ενώ οι αρχαιολόγοι προτείνουν τον εκσυγχρονισμό του ΤΑΠΑ,η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ εκχωρούν τις αρμοδιότητες του υπουργείου στην "Ανώνυμη Εταιρεία Προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και επίσης διαλύουν το Τμήμα Δημοσιευμάτων (που ανήκει στο ΤΑΠΑ), "παραχωρώντας" τη δυνατότητα μετάταξης του επιστημονικού προσωπικού στο ΥΠΠΟ. Επίσης, καταγγέλλουν τη δημιουργία Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μόνο στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Τμήματος Αρχαιολογικών Προγραμμάτων και Μεγάλων Εργων μόνο στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων,παρότι και οι δύο διευθύνσεις έχουν και τις δύο αρμοδιότητες (ανάλογα με το αντικείμενό της η κάθε διεύθυνση) και βέβαια θα έπρεπε να τις διατηρήσουν.

Οσο για τα μουσεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι το Συμβούλιο Μουσειακής Πολιτικής συγκροτείται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου και δε θεσμοθετείται στον Οργανισμό του ΥΠΠΟ.Χωρίς μάλιστα να αναμένεται η γνωμοδότηση του υπό συγκρότηση Συμβουλίου, αποφασίστηκε η ανεξαρτητοποίηση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Εξέλιξη εξαιρετικά δυσάρεστη αφού τα αρχαιολογικά μουσεία "τρέφονται" από τις Εφορείες στις οποίες ανήκουν. Το πρόβλημα θα διογκωθεί με το σχέδιο αποσύνδεσης κι άλλων μεγάλων μουσείων από τις Εφορείες, πολύ περισσότερο που οι όροι λειτουργίας θα ρυθμίζονται με Προεδρικά Διατάγματα.

Σχετικά με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ο ΣΕΑ δήλωσε τη διαφωνία του με την επιλογή προέδρου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πιστεύει ότι θα έπρεπε να οριστεί αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ.Σ' αυτό το πλαίσιο καταγγέλλει τις "αδικαιολόγητες υπερεξουσίες του εκάστοτε υπουργού",αφού "αποκρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες που θα προκαλέσουν απρόβλεπτες αναταράξεις στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας".

Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να διεκδικούν την "αξιοκρατική στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την ανέλιξη των αρχαιολόγων, την καταβολή των ψηφισμένων στο νόμο για το Ενιαίο Μισθολόγιο υπερωριών για τους αρχαιολόγους και την αύξηση του επιδόματος Αρχαιολόγων Ερευνών στις 50.000 δραχμές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ