Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΝΤΙ ΤΖΕΪ ΚΑΡΟΥΣΟ
Ολα για τα λεφτά

Εχεις ένα θαυμάσιο ηθοποιό, τον Αλ Πατσίνο, δίπλα του δυο πολύ καλούς άλλους ηθοποιούς, τον Μάθιου Μακόναχι και την Ρενέ Ρούσο, έχεις έναν αρκετά καλό σκηνοθέτη, τον Ντι Τζέι Καρούσο, και έχεις, πάνω απ' όλα, ένα θαυμάσιο θέμα, τον κόσμο των στοιχημάτων! Δε λείπει τίποτα, δηλαδή, για να γίνει μια εξαιρετική ταινία. Και όμως! Κάτι συμβαίνει και σε καμία στιγμή, μα σε καμία στιγμή, η ταινία δεν απογειώνεται! Είναι διστακτική, συντηρητική, αναποτελεσματική τελικά!

Ωστόσο, η ταινία προσφέρει του κόσμου τις πληροφορίες. Ιδιαίτερα σε εμάς που ακόμα είμαστε στη «διαδικασία». Τα στοιχήματα στη χώρα μας δεν έγιναν, ακόμα, κράτος εν κράτει, όπως στη μητρόπολη, την Αμερική. Οπου ο τζίρος τους ξεπερνάει τα 200 εκατ. δολάρια. Μια βιομηχανία, δηλαδή, που χρειάζεται στρατούς ειδικών, αλλά και στρατούς φρουρών των ιδιοκτητών της βιομηχανίας και των ειδικών, που λειτουργούν τη βιομηχανία.

Το «Ολα για τα λεφτά», κάνει αρκετές αποκαλύψεις. Μας δείχνει πώς κατασκευάζεται ένας «πωλητής» του ονείρου. Πώς δημιουργείται ο προπαγανδιστής, αυτός που θα μας ξεγελάσει, αυτός που θα χώσει το χέρι στην τσέπη μας και θα μας πάρει τα λεφτά, για να «ταΐσει» τα άλογα, τον Κόκκαλη, το ΠΡΟΠΟ, τα λαχεία! Πώς τινάζονται οικογένειες στον αέρα. Πώς σκορπιούνται περιουσίες. Οικονομίες που συγκεντρώθηκαν με το σταγονόμετρο και τις υπερωρίες! Πώς, τελικά, ξευτιλίζεται το άτομο, ο παίκτης!

Ο Ντι Τζέι Καρούσο τα είπε όλα αυτά. Και τα είπε καθαρά και με κατανοητό τρόπο. Και μέχρι εδώ μπράβο του! Ομως, και γι' αυτό ελέγχεται, δεν προχώρησε! Παρ' ό,τι φάνηκε ότι γνωρίζει καλά το «παρασκήνιο», γνωρίζει, επίσης καλά, και την αλήθεια. Γνωρίζει από πού ξεκινάει και πού καταλήγει αυτή η υπόθεση. Και παρ' όλα αυτά δεν αναζήτησε τον πυρήνα, εκεί δηλαδή που καταλήγει το χρήμα. Προτίμησε να στρίψει, να κάνει την ταινία του προσωπικό δράμα! Κοινωνικό δράμα. Ερωτικό δράμα. Το γύρισε στην περιπτωσιολογία! Και, βέβαια, όπως είναι φυσικό, εξαντλήθηκε και βάλτωσε εκεί μέσα. Μίκρυνε!

Ο θεατής, λοιπόν, που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρει, να ξέρει το βάθος της αλήθειας, είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει μόνος του τα «υπόλοιπα», τα κύρια δηλαδή, αυτά που δεν του λέει η ταινία. Το πρόβλημα είναι μέσα από τις πύλες και στη χώρα μας. Σε λίγες μέρες ένα ακόμα «στοίχημα», το Στοίχημα αυτή τη φορά, θα μπει στα σπίτια μας. Καλό είναι να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες.

Για να μην αδικήσω την ταινία, σπεύδω να πω, πως είναι η πιο χρήσιμη της εβδομάδας. Αν μη τι άλλο, όσα λέει, τα λέει καθαρά και με αρκετά καλλιτεχνικό τρόπο.

Παίζουν: Αλ Πατσίνο, Μάθιου Μακόναχι, Ρενέ Ρούσο, Αρμάν Ασάντε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αποψινές επιλογές(2011-10-07 00:00:00.0)
Ου φονεύσεις(2008-09-11 00:00:00.0)
Χιροσίμα αγάπη μου(2004-12-12 00:00:00.0)
Αγριες συγκρούσεις(2004-07-24 00:00:00.0)
Αφήνοντας τη ζωή...(2003-02-22 00:00:00.0)
Το ταξίδι του «σκιάχτρου»(2003-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ