Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Ναυάγιο» η προβολή βιντεοκασετών

Περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η εμμονή του δικαστηρίου να προβάλλει βίντεο του βυθισμένου πλοίου, χωρίς να υπάρχει εμπειρογνώμονας για να εξηγεί τι δείχνουν!

Με την προβολή βιντεοκασετών συνεχίστηκε και η χτεσινή μέρα της δίκης για το ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, διαδικασία που όμως εξελίσσεται σε παρωδία, αφού αποδεικνύεται ότι λίγο έως καθόλου προσφέρει στο να βρεθούν τα αίτια του τραγικού ναυαγίου. Πρόκειται για τις βιντεοκασέτες του δύτη Β. Δημητριάδη, ο οποίος όμως δεν είναι παρών, με ευθύνη του δικαστηρίου, για να εξηγήσει τι ακριβώς δείχνει η κάθε εικόνα, ενώ δεν έχει καταθέσει καν στη δίκη. Ειδικά η χτεσινή μέρα αναλώθηκε σε μία προβολή πέντε ωρών, όπου κανείς δεν καταλάβαινε τι έβλεπε...

Χαρακτηριστικό είναι ότι μία από τις εικόνες που αφορούσαν το μηχανοστάσιο και την αίθουσα ελέγχου μηχανών (κοντρόλ ρουμ) έδειξε ότι δεν υπήρχε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία δίοδος διαφυγής. Αυτή που οδηγεί απευθείας από το μηχανοστάσιο στο κατάστρωμα επιβίβασης! Το στοιχείο αυτό δεν έγινε αντιληπτό από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της προβολής, αλλά αναδείχτηκε στη συνέχεια από τον επανέλεγχο του υλικού που έκαναν ορισμένοι τεχνικοί. Η έλλειψη αυτής της διόδου δίνει μία επιπλέον απόδειξη για το «είδος» των ελέγχων που διενεργούσε τόσο ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων και η ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας».

Το νέο στοιχείο που προέκυψε αλλά και συνολικά το γεγονός ότι πρόκειται για μια σοβαρότατη δίκη που αφορά το θάνατο 81 ανθρώπων, αυξάνει τα ερωτηματικά που αφορούν στη στάση του δικαστηρίου και προσωπικά του προέδρου N. Λεοντή, να μην καλέσει έναν από τους πραγματογνώμονες που συμμετείχε στις έρευνες για το ναυάγιο ή έστω κάποιον ειδικό, ώστε να εξηγεί τις εικόνες της λήψης και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Γι' αυτού του είδους τις προβολές και με τον τρόπο που γίνονται, ο πρόεδρος του δικαστηρίου «θυσίασε» σημαντικές καταθέσεις, όπως αυτές των υπευθύνων της ιδιωτικής εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας», με του οποίου τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας βούλιαξε το ΣΑΜΙΝΑ στη θάλασσα της Πάρου. Επίσης, προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ενώ κατά κοινή ομολογία η ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας» φέρει σοβαρότατες ευθύνες για το ναυάγιο, κανείς εκπρόσωπός της δεν έχει καταθέσει στο δικαστήριο, με το πρόσχημα της έλλειψης χρόνου! Ομως, αυτή η ανούσια προβολή των βιντεοκασετών με ευθύνη της έδρας και προσωπικά του προέδρου, έχει φάει ήδη μία εβδομάδα και αναμένεται να κρατήσει, το λιγότερο, μια βδομάδα ακόμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ