ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Κι άλλο χαστούκι στη διευθέτηση

Αποφάσισε να μη στείλει εκπρόσωπο στις αντεργατικές επιτροπές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας

Ενα ακόμα ηχηρό χαστούκι από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δέχτηκε ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ψήφισε τον Ιούνη η κυβέρνηση, καθώς το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου αποφάσισε να μην αποστείλει εκπρόσωπό του στις επιτροπές ενταφιασμού του οκτάωρου που θεσπίστηκαν με τον 3385/2005. Στον αντίποδα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που ακολουθούν την απόφαση της ΓΣΕΕ να συνδράμει το εργατοκτόνο έργο της κυβέρνησης, ορίζοντας εκπροσώπους στις επιτροπές διευθέτησης, οι ταξικές δυνάμεις ορθώνουν με κάθε μέσο εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην πλήρη κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Το ΕΚ Σάμου επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του να «αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις τον αντεργατικό νόμο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία του νομού να συστρατευτούν σ' αυτή την υπόθεση.

Και τα δεκανίκια...

Οπως πριν από τρεις μέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, έτσι και προχτές στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συναίνεσαν σ' ένα ακόμα ξεπούλημα των συμφερόντων της εργατικής τάξης, λέγοντας ΝΑΙ και στις επιτροπές διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου. Την κατηγορηματική τους αντίθεση κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, Θύμιος Τσέτσος, Δ. Πουλόπουλος και Δ. Ζούπας, μέλη της Γραμματείας Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ και Γιώργος Αργύρης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, μέλη της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚ Φθιώτιδας, εκτυλίχτηκαν και σκηνές «απείρου υποκρισίας» με τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ να υπερθεματίζουν για τη συμμετοχή στις επιτροπές και να ψηφίζουν υπέρ και τα στελέχη της ΔΑΚΕ να ψηφίζουν... λευκό, όχι γιατί διαφωνούσαν με την ουσία του νόμου, αλλά επειδή η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ τους έχει «αποκλείσει» απ' άλλες... επιτροπές!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Αναγκαία η συμπόρευση με το ταξικό κίνημα

Συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή κατά την προχτεσινή 24ωρη απεργία

Το μπλοκ του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων στα ΜΜΕ κατά την προχθεσινή πορεία προς τη Βουλή
Το μπλοκ του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων στα ΜΜΕ κατά την προχθεσινή πορεία προς τη Βουλή
Τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου, αλλά και την αναγκαιότητα να απεγκλωβιστεί ο αγώνας από το συμβιβασμένο διεκδικητικό πλαίσιο και τις καμπανιακές κινητοποιήσεις που επιχειρεί να επιβάλει η συνδικαλιστική ηγεσία, ανέδειξε η προχτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στους ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και στις εφημερίδες όλης της χώρας, που κήρυξαν οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Κάτω από την πίεση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματά τους από την πολιτική της κυβέρνησης και την εργοδοσία, όπως εκφράζεται με τη ραγδαία ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις, την απλήρωτη και εξουθενωτική δουλιά, οι απεργοί εργαζόμενοι αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή και συμμετείχαν στην απεργία, τη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, αλλά και την πορεία που ακολούθησε στη Βουλή. Δυναμική ήταν και η παρουσία των εργαζομένων που συσπειρώνονται στο Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των αντιστασιακών δημοσιογράφων μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44 Νίκος Καραντηνός. Ακολούθησαν οι ομιλίες των προέδρων της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολου, της ΠΟΕΣΥ Δ. Τσαλαπάτη και της ΠΟΕΠΤΥΜ Μ. Αμελίδη, με γενικόλογες αναφορές στα προβλήματα του κλάδου και απαρίθμηση του... άχρωμου και γενικόλογου «διεκδικητικού» πλαισίου που επέβαλαν στην κινητοποίηση οι δυνάμεις της συναίνεσης των περισσότερων Ενώσεων στο χώρο.

Κάλεσμα για συσπείρωση και πάλη με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων απηύθυνε, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Π. Κατάρας, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των εργοδοτών και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που φέρουν την ευθύνη για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ»
Σε μόνιμη αγωνιστική επαγρύπνηση

Να δώσουν πολιτικό περιεχόμενο στον αγώνα τους, στρέφοντας την πάλη τους ενάντια στις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να βάλουν πλάτη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό αλλά και συνδικαλιστικό επίπεδο. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας στους εργαζόμενους που απασχολούνται στην «Κόκα Κόλα - 3Ε» στη Θεσσαλονίκη, που περιόδευσε χτες το πρωί στο εργοστάσιο επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Ο Αγγελος Τζέκης, ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος της ΚΟΘ, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της επιχείρησης, περιόδευσαν στους χώρους εργασίας όπου συνομίλησαν με τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής και ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του εργοστασιακού Σωματείου για τις εξελίξεις στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών.

Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο σωματείο και την Ομοσπονδία του κλάδου, την ΠΟΕΕΠ - από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΜΕ - δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η πολυεθνική «Κόκα Κόλλα - 3Ε» τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τις δραστηριότητές της στις βαλκανικές χώρες. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων έχει ήδη αρχίσει από την ειδικότητα των πωλητών, μεγάλος αριθμός των οποίων απασχολείται με 6μηνες ή και 8μηνες συμβάσεις, με επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ κλπ.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
Είπε - ξείπε η κυβέρνηση

Αρνείται η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται οι εργαζόμενες στην ΕΥΔΑΠ που συνταξιοδοτήθηκαν από το ΙΚΑ λόγω θανάτου του συζύγου τους, αφού όταν αυτές φθάνουν στην εποχή να συνταξιοδοτηθούν από τη δουλιά τους, διαπιστώνουν ότι ο χρόνος ασφάλισης που συμπίπτει με το χρόνο συνταξιοδότησης λόγω θανάτου δε λαμβάνεται υπόψη.

Το θέμα έφερε στη Βουλή για δεύτερη φορά με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι για να υπολογιστεί ο εν λόγω χρόνος πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα των συντάξεων που εισέπρατταν. Παρά το γεγονός ότι πριν από δέκα μήνες ο αρμόδιος υφυπουργός απαντώντας σε αντίστοιχη Ερώτηση της Ε. Παντελάκη είχε υποσχεθεί ότι θα ρυθμίσει το θέμα, χτες είπε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση, λόγω της οικονομικής θέσης των ταμείων, δεν μπορεί «να άρει από τη μία μέρα στην άλλη όλες τις δυσμενείς διατάξεις που δημιουργούν προβλήματα ή να ικανοποιήσει συσσωρευμένα αιτήματα των ασφαλισμένων».

Η Ε. Παντελάκη έκανε λόγο για υπαναχώρηση της κυβέρνησης και τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει καμία διαδικασία για να παρθούν πίσω οι συντάξεις που δόθηκαν. Καλούμε, είπε, την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία άμεσα, όπως κάνει όταν πρόκειται να ενισχύσει με διάφορους τρόπους τους μεγαλοεπιχειρηματίες. «Ακούμε εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, την ίδια στιγμή που είναι γεμάτα για άλλες περιπτώσεις για φοροαπαλλαγές ή για διάφορες ενισχύσεις» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να λυθεί το θέμα από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα

Πενθήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων με επίκεντρο την προβολή των σύγχρονων αναγκών των αναπήρων και των οικογενειών τους, για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, με εγγύηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων σ' αυτούς τους χώρους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, προγραμματίζει με ορίζοντα την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα.

Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), πήραν μέρος εργαζόμενοι του χώρου, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες, αλλά και αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, του Συνδικάτου Ιδιωτικών Κλινικών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιδρυμα «Θεοτόκος» και της Επιτροπής Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ.

Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης την Τετάρτη 30 Νοέμβρη, στις 12 μ., στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης από τα στρατεύματα κατοχής. Την 1 - 2 Δεκέμβρη θα γίνουν εκδηλώσεις σε μια σειρά ιδρύματα και κέντρα Ειδικής Αγωγής με τη συμμετοχή και φορέων των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την 3η Δεκέμβρη με συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο κέντρο της Αθήνας και με πορεία στη Βουλή. Τέλος, οι συμμετέχοντες κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ