ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Οι μυστικοί κωδικοί...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Επρεπε να διευθετήσω μια διαφορά με τη Σιδηρά Κυρία. Εχει τα τέσσερα πυρηνικά της υποβρύχια σε αποστολή στο Νότιο Ατλαντικό και απειλεί να ρίξει στην Αργεντινή το ατομικό όπλο, εκτός αν της δώσω τους μυστικούς κωδικούς που εξουδετερώνουν τους πυραύλους που έχουμε πουλήσει στους Αργεντινούς». Η φράση ανήκει στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν και ειπώθηκε το 1982, όταν μαινόταν ο πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής για τα νησιά Φώκλαντς. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει σε βιβλίο του ο τότε προσωπικός γιατρός του Μιτεράν.

Θυμίζουμε, ότι ο προαναφερόμενος πόλεμος ήταν αρχικά αμφίρροπος. Μάλιστα, στην αρχική του φάση, οι ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής, χρησιμοποιώντας γαλλικούς πυραύλους «Εξοσέτ», βύθισαν το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Sheffield». Λίγο μετά, όμως, το προαναφερόμενο στρατιωτικό ατού της Αργεντινής φάνηκε να αχρηστεύεται κι έτσι, επήλθε η συντριπτική ήττα.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, όχι μόνον ή κυρίως, για ιστορικούς λόγους, αλλά για όσους πιστεύουν ότι εξασφαλίζεται η άμυνα της Ελλάδας αγοράζοντας πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους και άλλα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Τηλεοπτική χειραγώγηση

Σε ποσοστά «εξαφάνισης» που κυμαίνονται από το 1,21% έως 2,13%, βρισκόταν η... προβολή του ΚΚΕ, των θέσεων και της δράσης του, από τους ιδιωτικούς και τους κατ' ευφημισμόν κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς το πρώτο 15μερο του Οκτώβρη. Και αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση κατά 30% του «ανταποδοτικού τέλους» για την ΕΡΤ και, μάλιστα, με βασικό επιχείρημα την... αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της τελευταίας, ενώ το ΕΣΡ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί αδιάφορα τις εξελίξεις, καταγράφοντας σε ποσοστά την ωμή και συστηματική παραβίαση των επιταγών του Συντάγματος και των νόμων. Και η παραπληροφόρηση, ο αποπροσανατολισμός, η καλλιέργεια σύγχυσης και όλα όσα φαινόμενα αφορούν στη χειραγώγηση των συνειδήσεων θα εντείνονται. Προς δόξαν της καπιταλιστικής «ελευθερίας του Τύπου» και, με άλλα λόγια, της ασυδοσίας των κεφαλαιοκρατών - ιδιοκτητών ΜΜΕ και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Ατύχησε διπλά

Για τον Θ. Πάγκαλο, το ΚΚΕ «έχει προσληφθεί επίσημα από τη ΝΔ σε ρόλο οικιακού βοηθού». Ετσι, τουλάχιστον, γράφει σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής», το οποίο ασχολείται με την κυβερνητική πολιτική και τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στη ΔΕΗ.

Και σε ό,τι αφορά στην πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ και αν αυτές βρίσκονται ή όχι στο άλλο άκρο απ' αυτές της ΝΔ, το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών του «Ρ», αλλά και των εργαζομένων που συνεχίζουν να ακουμπούν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά στον Θ. Πάγκαλο, όμως, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι ατύχησε διπλά αυτή τη φορά. Την περασμένη βδομάδα - δηλαδή, την ώρα που ο Θ. Πάγκαλος έγραφε το άρθρο του - οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν, μαζί με αυτούς της ΝΔ, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας».

Δικτατορία

«Δημοκρατία είναι να διαβάζω ελεύθερα τη δική μου εφημερίδα. Ωραία, τη διαβάζεις, σάματις μ' αυτό τίποτα αλλάζεις; Δημοκρατία είναι να βρίζω στο καφενείο τον Πρωθυπουργό. Ωραία, τον βρίζεις, σάματις δεν τον ξαναψηφίζεις; Ούτε εφημερίδα, ούτε καφενεία. Δημοκρατία είναι κυρίως Οικονομία. Εφαγες; Θα πληρώσεις. Την κοπάνησες; Θα πληρώσεις. Εξαπάτησες; Θα πληρώσεις. Μας καταχρέωσες; Θα πληρώσεις! Τα κρατικά χιλιάρικα έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Τα ελλείμματα έχουν ονόματα. Τα θαλασσοδάνεια, οι υπερτιμολογήσεις και οι λοβιτούρες έχουν φακέλους με ονομασία προέλευσης. Αυτό που κάθε φορολογούμενο πολίτη εξαγριώνει είναι η διαρκής ασυλία της γνωστής οικονομικής δικτατορίας. Να πληρώνω με τις στερήσεις μου το δικό τους φαγοπότι. Αυτό και το μεγαλύτερο σκάνδαλο, το πιο φανερό, το πιο ανατριχιαστικό και το πιο αλυτρωτικό. Να κυκλοφορεί τόσος άφθονος πλούτος σε τόσα άδεια και καταχρεωμένα ταμεία. Οπως λέει και ο απλός λαός: Αλλος πηδάει, άλλος πληρώνει!» Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη της απεργίας

Η μαζική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που συγκάλεσε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 14 του Δεκέμβρη. Στόχος των ταξικών δυνάμεων είναι να μετατραπεί και αυτή η απεργιακή κινητοποίηση σε ένα δυναμικό βήμα καταδίκης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Να προβάλει η εργατική τάξη αιτήματα και διεκδικήσεις που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της, κόντρα και στο συμβιβασμένο πλαίσιο αιτημάτων, με το οποίο καλούν στην απεργία οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, αλλά και η μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης. Οι αυξήσεις πείνας στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπονται για το 2006 και οι ληστρικές απαιτήσεις των εργοδοτών για αυξήσεις ψίχουλα στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι ξεκομμένες από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και εντείνει η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική, που στο σύνολό της πλήττει εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στηρίζουν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Συμφωνούν με την ανάγκη του «κοινωνικού διαλόγου» για τις προωθούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές. Μειοδοτούν συνειδητά στις ανάγκες των εργαζομένων, προτείνοντας «αυξήσεις» στη νέα ΕΓΣΣΕ που δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε καν οι απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων από την εντεινόμενη λιτότητα και ακρίβεια, από τη μισθολογική καθήλωση στην οποία εγκλώβισαν τους εργαζόμενους και με την τελευταία διετή Σύμβαση. Το «διεκδικητικό» τους πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού δεν αμφισβητεί την καπιταλιστική «ανταγωνιστικότητα» και επικροτεί τον αντεργατικό ευρωμονόδρομο.

Στο χέρι των εργαζομένων είναι να κάνουν την απεργία στις 14 Δεκέμβρη δική τους υπόθεση. Να συσπειρωθούν γύρω από το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Να απεργήσουν μαζικά, να μαζικοποιήσουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα διοργανώσει σε κάθε πόλη της χώρας. Να στείλουν μήνυμα στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου ότι τα συμφέροντά τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Να αντιπαλέψουν τις συνδικαλιστικές εκείνες Σειρήνες που τους καλούν στα τραπέζια του συμβιβασμού και της υποταγής με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και σ' αυτή τη μάχη θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Για να πλατύνει το μέτωπο της αντίστασης, να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα η συσπείρωση δυνάμεων σε κάθε χώρο δουλιάς ενάντια στο σύνολο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και τους εκπροσώπους της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ