ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων!

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιστών της αγροτιάς καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, με αφορμή την προχτεσινή καταδίκη 32 αγροτών του νομού, από το αγροτοδικείο, σε πέντε μήνες φυλάκιση, αλλά και τη δίκη άλλων 44 συναδέλφων τους, που θα γίνει στις 5 Δεκέμβρη, στο Βόλο. «Οταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση - επισημαίνει - τα στελέχη της έτρεχαν στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν τους διωκόμενους αγρότες και υποσχόταν πως όταν γίνουν κυβέρνηση θα σταματήσουν αυτό το αίσχος». Και υπογραμμίζει:

«Τώρα που έγιναν κυβέρνηση και με την ψήφο των αγροτών, μιλάνε για "ανεξάρτητη δικαιοσύνη", που κάνει σωστά τη δουλιά της και πως δεν μπορούν να παρέμβουν στο έργο της.

Αυτή η διπρόσωπη στάση της ΝΔ, αποκαλύπτει την ουσία της πολιτικής της, που είναι βαθιά αντιαγροτική και γι' αυτό αυταρχική και εχθρική για την πλειοψηφία της αγροτιάς.

Εμείς καλούμε, για μια ακόμα φορά, την κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων. Οπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ θα πάρει σύντομα την πολιτική απάντηση από το σύνολο της μικρομεσαίας αγροτιάς γι' αυτά που κάνει. Οι αγώνες ούτε φυλακίζονται, ούτε σταματάνε με δίκες και καταδίκες. Η αγροτιά ας βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματα γι' αυτή την πολιτική της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα ως αντιπολίτευση καταδημαγωγεί υπερασπιζόμενο δήθεν τους διωκόμενους αγρότες».


ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με τρακτέρ στα Φάρσαλα!

Σήμερα η συγκέντρωση στην Καρδίτσα, μεθαύριο στην Αγιά, την Κυριακή στον Τύρναβο

H γνώριμη βουή των τρακτέρ του αγώνα ακούστηκε ξανά χτες από τα Φάρσαλα στην αγροτική συγκέντρωση, με την οποία συνεχίστηκαν, στη Θεσσαλία, οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αγρότες της επαρχίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), συμμετείχαν στη συγκέντρωση με δεκάδες αγροτικά μηχανήματα, στην πλατεία Δημαρχείου, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να δυναμώσουν τους αγώνες τους διεκδικώντας το δίκιο τους.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν προχτές, από τα Τρίκαλα συνεχίζονται με τη σημερινή συγκέντρωση, στην Καρδίτσα, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων. Ακολουθούν την Παρασκευή οι αγρότες της Αγιάς, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία και την Κυριακή, την ίδια ώρα, στον Τύρναβο, επίσης, στην κεντρική πλατεία.

Η συγκέντρωση

Με τη χτεσινή αγροτική συγκέντρωση στα Φάρσαλα, οι αγρότες της περιοχής έκαναν αγωνιστική αρχή, που μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της πάλης, πιο θαρρετά κι αποφασιστικά, κατά της πολιτικής ξεκληρίσματος, που ευαγγελίζονται και υλοποιούν πειθήνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντάς τους σε φτώχεια κι εξαθλίωση.

«Είμαστε εδώ προειδοποιώντας τους κυβερνώντες, ότι δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ. «Είμαστε εδώ - συνέχισε - για να καταδικάσουμε την πολιτική της κυβέρνησης, που όπως και η προηγούμενη, εφαρμόζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και όλους όσοι συντάσσονται και στηρίζουν αυτή, αποπροσανατολίζοντας τους αγρότες, με στόχο να μην εναντιώνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ, που είναι η κύρια υπεύθυνη για τα δεινά των αγροτών». Και υπογράμμισε ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, δεν πρόκειται να κάνει ούτε μία «έκπτωση» στο διεκδικητικό του πλαίσιο, που στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και στη Λαϊκή Εξουσία, που θα επιβάλλει το Λαϊκό Μέτωπο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα είναι προς όφελος του λαού και του τόπου. Ο Γ. Πατάκης ξεκαθάρισε, πως για να έχουν οι αγώνες αποτελέσματα, πρέπει να βγάλει ο αγροτικός κόσμος τ' αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσει τους πολιτικούς εκφραστές της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, δηλαδή, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όσους τη στηρίζουν.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Β. Νικολόπουλος, β' αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, ενώ παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος.

Οι διεκδικήσεις

Τα αιτήματα, που περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, στο ψήφισμα της χτεσινής αγροτικής συγκέντρωσης στα Φάρσαλα είναι: Εγκαιρη διάθεση της παραγωγής, προστασία της εγχώριας παραγωγής, περιορισμός της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, μείωση του κόστους παραγωγής, κρατική ΑΤΕ, κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, κατώτερη μηνιαία σύνταξη 400 ευρώ, αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων του αγρότη, δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών. Επίσης, απορρόφηση όλης της παραχθείσας ποσότητας βαμβακιού με την τιμή στόχου των 362 δρχ το κιλό και κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα και τα πρώτα 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας, να φτάσει η τιμή του σταριού, τουλάχιστον, στις 60 δρχ. το κιλό, να μην ισχύσουν οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη ζάχαρη, να πληρωθεί η φετινή παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας, ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών, απαγόρευση των μεταλλαγμένων, κατάργηση του νέου τρόπου εισφοράς στον ΕΛΓΑ, να μην κοπούν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων.


ΒΑΜΒΑΚΙ
Μείωσαν κι άλλο την τιμή του

Μειώνεται κατά 5 λεπτά/κιλό (ή κατά 17 δρχ/κιλό) περίπου η προσωρινή ελάχιστη τιμή στο βαμβάκι, μετά τις αποφάσεις που πήρε χτες η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ. Οπως πέρυσι έτσι και φέτος η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ δε δέχτηκε στην πράξη τη δεύτερη εκτίμηση παραγωγής που έστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ετσι στους 1.100.000 τόνους έβαλε προσαύξηση 12,5% και υπολόγισε την προσωρινή συνυπευθυνότητα για παραγωγή 1.237.500 τόνους. Να σημειωθεί ότι η πρώτη εκτίμηση που στάλθηκε ήταν 1.050.000 τόνοι, που με τον συντελεστή προσαύξησης έγιναν 1.207.500 τόνοι και με βάση την οποία ορίστηκε η προσωρινή ελάχιστη τιμή στα 0,66 λεπτά/κιλό ή στις 226 δρχ. Ετσι τώρα θα υπάρξει η ανάλογη μείωση στην προσωρινή ελάχιστη τιμή του βαμβακιού, η οποία θα ισχύει από τις 16/12 μέχρι να κλείσουν τα εκκοκκιστήρια στις 31/12.

Αυτό που συνέβη και φέτος είναι αποτέλεσμα του ολέθριου κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, που εφαρμόζει κατά γράμμα και η κυβέρνηση της ΝΔ. Για άλλη μια φορά φαίνεται πως οι «κουτόφραγκοι» δεν αποδέχτηκαν τη δεύτερη «υποεκτιμημένη» εκτίμηση που τους έστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποφάσισαν ό,τι αποφάσισαν. Βέβαια, το θέμα είναι τι θα γίνει όταν σταλεί η τελική εκτίμηση παραγωγής και τι θα αποφασίσει η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ κατά τον ερχόμενο Μάη - Ιούνη. Πάντως το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ξανά να αφήσει στην απ' έξω πάνω από 100.000 τόνους μη επιλέξιμα βαμβάκια, ενώ αξίξει να σημειωθεί ότι μέχρι προχτές στα εκκοκκιστήρια όλης της χώρας είχαν παραδοθεί 907.491 τόνοι βαμβακιού.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις κόντρα στο κλείσιμο της «Ομοσπονδίας»

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ

Να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της «Ομοσπονδίας», να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, ενάντια στην ΚΑΠ, καλεί τους αγρότες της Θεσσαλονίκης η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να δυναμώσουν την ενότητα και τους αγώνες τους και σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής, για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα αναδείχνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας.

«Η διάλυση και το κλείσιμο της "Ομοσπονδίας" είναι αποτέλεσμα των αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνουν σε λίγα χέρια τη γη και την παραγωγή, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους αντιαγροτικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Εξίσου συνυπεύθυνες, όμως, είναι όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις της "Ομοσπονδίας" και οι αγροτοπατέρες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ. Οι διοικήσεις της "Ομοσπονδίας" είναι υπόλογες, για τον εκφυλισμό και το κατάντημα της "Ομοσπονδίας", αλλά και γιατί συνδιαχειρίστηκαν τις αντιαγροτικές πολιτικές, γιατί αποδέχτηκαν τα αλλεπάλληλα εξυγιαντικά προγράμματα της Αγροτικής Τράπεζας, με τα οποία ξεπουλήθηκε και λεηλατήθηκε η περιουσία της "Ομοσπονδίας", γιατί την κακοδιαχειρίστηκαν και την καταχρέωσαν.

Είναι οι ίδιοι, που κάθε φορά πρόβαλλαν σαν λύση το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της "Ομοσπονδίας" και τις απολύσεις των εργαζομένων. Παρόλο, όμως, που οι εργαζόμενοι από 800 έφτασαν σήμερα τους 25-30 και έχουν σχεδόν ένα χρόνο να πληρωθούν, η "Ομοσπονδία" κλείνει.

Ακόμα και σήμερα η αγωνία της διοίκησης της "Ομοσπονδίας" είναι η απόφαση για το κλείσιμο να χρεωθεί στη διοίκηση της ΑΤΕ, για να μην κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ