ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη!
Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, αιτία του τραυματισμού Αλβανού εργάτη χτες

Από τύχη γλίτωσε τη ζωή του ο εργατοτεχνίτης που έπεσε χτες από ύψος 5 μέτρων, στη διάρκεια εργασιών επισκευής της πλωτής δεξαμενής Νο 3 του ΝαυπηγείουΕλευσίνας. Το εργατικό ατύχημα, που έγινε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, έρχεται να καταδείξει ότι ο ιδιοκτήτης Ταβουλάρης έχει μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε μόνιμη απειλή για τους εργαζόμενους, καθώς βασικοί κανονισμοί ασφαλείαςπαραβιάζονται κατάφωρα στο όνομα της μείωσης του κόστους εργασιών. Τραυματίας είναι ο Αλβανός υπήκοος Κουρκούτ Ισμάντ, ο οποίος βρέθηκε στο κενό, ενώ ήταν σκαρφαλωμένος πάνω σε ικρίωμα στο εσωτερικό της δεξαμενής, προσπαθώντας να στήσει τμήμα σκαλωσιάς. Νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου του Θριασίου με σακατεμένη μέση.

Τις επισκευαστικές εργασίες της δεξαμενής έχει αναλάβει ο εργολάβος Κακαβογιάννης, του οποίου το συνεργείο έχει έδρα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Για τις εργασίες στη δεξαμενή απασχολεί συνολικά 176 άτομα. Εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, που πήγαν στο ναυπηγείο, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κατάσταση προσωπικού, ενώ μέχρι και αργά χτες το απόγευμα δεν είχε διευκρινιστεί αν είναι όλα τα μέλη του συνεργείου ασφαλισμένα.

Επιπλέον όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Γιάννης Μανώλης, τόσο ο τρόπος εκτέλεσης των επισκευαστικών εργασιών στη δεξαμενή, όσο και ο τρόπος που στήνονται οι σκαλωσιές «χαρακτηρίστηκαν από εκπροσώπους του Κέντρου Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) του Αιγάλεω επιεικώς απαράδεκτα». Ο συνδικαλιστής σχολίασε ακόμα και τη στάση των λιμενικών της Ελευσίνας. «Αντί να ενδιαφερθούν για το ατύχημα - ανέφερε - μας ανέκριναν για το πώς μπήκαμε μέσα στο ναυπηγείο»... Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο τεχνικός ασφαλείας κ. Ράγιος απουσίαζε.

Ο Βασίλης Πλεξίδας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων Ελευσίνας και υπεύθυνος για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων ασφαλείας, σχολίασε σε ό,τι αφορά συνολικά τη λειτουργία του ναυπηγείου πως την πρώτη ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης Ταβουλάρης, επειδή: «Στις συμβάσεις που κλείνει με τους εργολάβους δε φροντίζει να προβλέπεται ότι θα τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας του ναυπηγείου. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η γρήγορη εκτέλεση των έργων και το όσο γίνεται μικρότερο κόστος».

Οι εργαζόμενοι του συνεργείου σταμάτησαν τις εργασίες για δύο ώρες, 12 με 2 το μεσημέρι, και με γενική συνέλευση που έκαναν επί τόπου αποφάσισαν ότι θα διακόπτουν κάθε εργασία σε κάθε περίπτωση παράλειψης των κανόνων ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι δε συνελήφθη κανείς, διότι ο διοικητής του λιμεναρχείου Ελευσίνας Γιώργος Παπαϊωάννου έκρινε, όπως μας δήλωσε, ότι: «Δεν υπήρχε λόγος αυτόφωρου αδικήματος»...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προχωρεί αγωνιστικά

Αποφάσισε την  πραγματοποίηση εκδήλωσης με το ΠΑΜΕ, ενάντια στην ανεργία στις 24 Φλεβάρη και  άλλες πρωτοβουλίες

Επί ποδός βρίσκονται τα σωματεία και οι συνδικαλιστές του Πειραιά για την απόκρουση της επίθεσης, που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο και κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και με στόχο την αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Σε πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων κατέληξαν χθες πρωτοβάθμια σωματεία, στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων με εξορμήσεις, συνελεύσεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς, με στόχο την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων είναι τα καθήκοντα που μπαίνουν για τα σωματεία και τους συνδικαλιστές.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί διάβημα την Τρίτη 8 Φλεβάρη, στις 1.30 το μεσημέρι, των Σωματείων του Πειραιά στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση και που εκφράζεται με μια πολιτική δικαστικών διώξεων εναντίον αγωνιστών συνδικαλιστών και στον Πειραιά, προκειμένου να μπει φρένο στη δράση και στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια σ' αυτή την πολιτική.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το σοβαρό θέμα που αφορά το ασφαλιστικό και τονίστηκε η ανάγκη της πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για τα σχέδια της κυβέρνησης. Οπως τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, που έκανε και την εισήγηση στη σύσκεψη: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και κάποιες αποφάσεις είναι ακόμα στο συρτάρι. Οπως το ασφαλιστικό. Τα χειρότερα ακόμα δεν τα έχουμε δει, πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα και πρέπει να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους». Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί διάβημα διαμαρτυρίας στον διοικητή του ΙΚΑ.

Για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που ταλανίζει την πόλη του Πειραιά, τονίστηκε ότι πρέπει να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο, καθώς και οι αιτίες που το γεννούν. Η σύσκεψη κατέληξε στην πραγματοποίηση, από κοινού με το ΠΑΜΕ, εκδήλωσης για την ανεργία στο Πέραμα στις 24 Φλεβάρη. Επίσης η Συντονιστική αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τα σωματεία των καπνεργοστασίων «Κεράνη» και «Παπαστράτου» για τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται στα δύο εργοστάσια.

«ΚΑΤΕΞΑΛ»
Επιμένει αντεργατικά

Πλήρης άρνηση από τον εργοδότη να καταβάλει όσα οφείλει σε  εφτά απολυμένους

Αρνείται ο Π. Χρυσοστόμου, ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατασκευής εξαρτημάτων αλουμινίου «ΚΑΤΕΞΑΛ» στη Ν. Ιωνία, να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που οφείλει στους 7 αλλοδαπούς εργαζόμενους, που απέλυσε στην αρχή του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας, μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, ο εργοδότης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι δεν τους απασχολούσε!

Οι 7 εργαζόμενοι απασχολούνταν 4 και 5 χρόνια στην επιχείρηση και ο εργοδότης δεν τους επικολλούσε τα κανονικά ένσημα, δεν τους πλήρωνε υπερωρίες, άδειες, δεν εφάρμοζε την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Οταν διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, τους απέλυσε χωρίς αποζημίωση, αλλά και χωρίς έγγραφη καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους. Συνολικά στην επιχείρηση απασχολούνται περίπου 50 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, με τις ίδιες άθλιες συνθήκες εργασίας.

Ο εργοδότης, χθες ισχυρίστηκε αρχικά ότι απλώς επικόλλησε στους απολυμένους κάποια ένσημα για να πάρουν την «πράσινη» κάρτα, δηλαδή την άδεια εργασίας. Στη συνέχεια είπε ότι τους είχε προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου και όταν δεν κατάφερε να το τεκμηριώσει, ισχυρίστηκε πως τους έπαιρνε για δουλιά πότε - πότε! Οι απολυμένοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και δικαστικά τα δικαιώματά τους, ενώ έχουν κάνει καταγγελία στο ΙΚΑ για τα ένσημα που τους οφείλονται.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Δάνεια - «σταγόνες»

Μικρά δάνεια για τους σεισμόπληκτους από τον ΟΕΚ, που  χρεώνεται την κυβερνητική «κοινωνική πολιτική» 

Απόφαση για χορήγηση άτοκων δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), στους σεισμόπληκτους των Νομών Αττικής και Βοιωτίας, υπέγραψε χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη. Για άλλη μια φορά, επιλέγει η κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική με «ξένα κόλλυβα», δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων, καθώς η επιχορήγηση του ΟΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό κυμαίνεται ετησίως στο «τεράστιο» ποσό των 100 εκατ. δρχ. Τα δάνεια αυτά υπηρετούν μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες, αφού τα ποσά είναι ελάχιστα, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι σεισμόπληκτοι των οποίων η κατοικία κατέρρευσε ή κρίθηκε κατεδαφιστέα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και είναι μεμονωμένα άτομα ή οικογένεια χωρίς παιδιά, θα πάρουν δάνειο 5 εκατ. δραχμών. Το ποσό αυτό του δανείου θα προσαυξάνεται κατά 1 εκατ. δρχ. για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Ολόκληρο το ποσό του δανείου θα καταβάλλεται, όταν πρόκειται για αγορά κατοικίας, με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και εφόσον η κατοικία είναι αποπερατωμένη ή βρίσκεται στα επιχρίσματα. Στην περίπτωση ανέγερσης κατοικίας, θα χορηγείται όλο το ποσό του δανείου, όταν η κατασκευή είναι στο στάδιο των επιχρισμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του δανείου είναι η προσκόμιση πιστοποίησης για την πρόοδο των εργασιών, που εκδίδεται από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του ΟΕΚ.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος προηγούμενα είχε πάρει δάνειο από άλλο φορέα, τότε το ποσό του δανείου που θα χορηγηθεί από τον ΟΕΚ δε θα υπερβαίνει την αξία της κατοικίας που αναγράφεται στο αγοραστικό συμβόλαιο. Τα δάνεια θα είναι άτοκα και η περίοδος εξόφλησης θα είναι 15 χρόνια, σε συνεχείς εξαμηνιαίες δόσεις.

Στους σεισμόπληκτους που η κατοικία τους χαρακτηρίστηκε προσωρινά ακατάλληλη (κίτρινη), θα δοθούν δάνεια ως εξής: Στις περιπτώσεις που οι κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στο φέροντα οργανισμό και σοβαρές ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, 35.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις περιπτώσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, 25.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις περιπτώσεις των ελαφρών ρηγματώσεων στην τοιχοποιία, 15.000 δρχ. ανά τ.μ.

Σε όσους η κατοικία χαρακτηρίστηκε επισκευάσιμη (πράσινη), θα δοθούν 10.000 δρχ. ανά τ.μ., εφόσον οι ρηγματώσεις υπερβαίνουν το 50% της τοιχοποιίας, μετά από αυτοψία των υπηρεσιών του ΟΕΚ. Τα δάνεια θα χορηγούνται σε δυο δόσεις, το 60% του ποσού αρχικά και το 40% με την πρόοδο των εργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ