Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Δάνεια - «σταγόνες»

Μικρά δάνεια για τους σεισμόπληκτους από τον ΟΕΚ, που  χρεώνεται την κυβερνητική «κοινωνική πολιτική» 

Απόφαση για χορήγηση άτοκων δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), στους σεισμόπληκτους των Νομών Αττικής και Βοιωτίας, υπέγραψε χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη. Για άλλη μια φορά, επιλέγει η κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική με «ξένα κόλλυβα», δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων, καθώς η επιχορήγηση του ΟΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό κυμαίνεται ετησίως στο «τεράστιο» ποσό των 100 εκατ. δρχ. Τα δάνεια αυτά υπηρετούν μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες, αφού τα ποσά είναι ελάχιστα, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι σεισμόπληκτοι των οποίων η κατοικία κατέρρευσε ή κρίθηκε κατεδαφιστέα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και είναι μεμονωμένα άτομα ή οικογένεια χωρίς παιδιά, θα πάρουν δάνειο 5 εκατ. δραχμών. Το ποσό αυτό του δανείου θα προσαυξάνεται κατά 1 εκατ. δρχ. για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Ολόκληρο το ποσό του δανείου θα καταβάλλεται, όταν πρόκειται για αγορά κατοικίας, με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και εφόσον η κατοικία είναι αποπερατωμένη ή βρίσκεται στα επιχρίσματα. Στην περίπτωση ανέγερσης κατοικίας, θα χορηγείται όλο το ποσό του δανείου, όταν η κατασκευή είναι στο στάδιο των επιχρισμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του δανείου είναι η προσκόμιση πιστοποίησης για την πρόοδο των εργασιών, που εκδίδεται από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του ΟΕΚ.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος προηγούμενα είχε πάρει δάνειο από άλλο φορέα, τότε το ποσό του δανείου που θα χορηγηθεί από τον ΟΕΚ δε θα υπερβαίνει την αξία της κατοικίας που αναγράφεται στο αγοραστικό συμβόλαιο. Τα δάνεια θα είναι άτοκα και η περίοδος εξόφλησης θα είναι 15 χρόνια, σε συνεχείς εξαμηνιαίες δόσεις.

Στους σεισμόπληκτους που η κατοικία τους χαρακτηρίστηκε προσωρινά ακατάλληλη (κίτρινη), θα δοθούν δάνεια ως εξής: Στις περιπτώσεις που οι κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στο φέροντα οργανισμό και σοβαρές ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, 35.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις περιπτώσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, 25.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις περιπτώσεις των ελαφρών ρηγματώσεων στην τοιχοποιία, 15.000 δρχ. ανά τ.μ.

Σε όσους η κατοικία χαρακτηρίστηκε επισκευάσιμη (πράσινη), θα δοθούν 10.000 δρχ. ανά τ.μ., εφόσον οι ρηγματώσεις υπερβαίνουν το 50% της τοιχοποιίας, μετά από αυτοψία των υπηρεσιών του ΟΕΚ. Τα δάνεια θα χορηγούνται σε δυο δόσεις, το 60% του ποσού αρχικά και το 40% με την πρόοδο των εργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ