ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
Εντείνεται ανησυχητικά ο κυβερνητικός αυταρχισμός

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα για κρίσιμα ζητήματα δημοκρατίας, που αναδείχνονται από τις κυβερνητικές ενέργειες

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει προσλάβει πλέον η όξυνση του αυταρχισμού, που σηματοδοτείται από μια σειρά κυβερνητικές ενέργειες, με πασιφανέστατο στόχο την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος. Ενός κινήματος, που διογκώνεται εξαιτίας της βαθιά αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και που γι' αυτόν ακριβώς το λόγο καθίσταται «επικίνδυνο» για την απρόσκοπτη μελλοντική της εφαρμογή και επιχειρείται η κατάπνιξή του με κάθε μέσο.

Σ' αυτά τα πλαίσια, χιλιάδες αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια, οι εισαγγελείς εισβάλλουν στα σχολεία και συλλαμβάνουν μαθητές, πρωτοπόροι συνδικαλιστές διώκονται, σωρηδόν εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις, που κρίνουν ως «παράνομες και καταχρηστικές» τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, λαϊκές διαδηλώσεις δέχονται την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής, ενώ πρόσφατα προέκυψε και η επίθεση σε έναν από τους πυλώνες της ίδιας της δημοκρατίας, στην ελευθεροτυπία και στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και άσκησης πολιτικής κριτικής. Μια επίθεση με φυσικό, μόνο, αυτουργό τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, που άρχισε να μηνύει μέσα ενημέρωσης («Ριζοσπάστης», «Νέμεσις») απλώς επειδή δε συμφωνούν μαζί του. Η ποινικοποίηση των αγώνων και η προσπάθεια εκφοβισμού των πρωτοπόρων αγωνιστών για τα δίκαια αιτήματα της εργατικής τάξης, των αγροτών, του λαού συνολικότερα, εντείνεται μέρα με τη μέρα, συνοδευόμενη από την αφαίρεση στην πράξη δημοκρατικών δικαιωμάτων και στοιχειωδών ελευθεριών του πολίτη.

Από την επίθεση αυτή, δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές, οι πρωτοπόροι στους λαϊκούς αγώνες. Ο κανόνας, όπως έχει διαμορφωθεί από την ίδια την ιστορία, θέλει αυτούς να διώκονται πρώτα απ' όλους και όλα και αυτός ο κανόνας ακολουθείται κατά γράμμα και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική δίωξη εναντίον του «Ρ», η εκτόξευση απειλών εναντίον του ΚΚΕ και υπαινιγμών περί της νομιμότητάς του ή των περιθωρίων δράσης του, από κυβερνητικά στελέχη ή άλλα φερέφωνα της αστικής τάξης σε μέσα ενημέρωσης ή διάφορα άλλα πόστα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται οδήγησε το ΚΚΕ να πάρει σημαντική πρωτοβουλία, στα πλαίσια της Βουλής. Ετσι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε χτες στον Πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι κυβερνητικές ενέργειες, που πλήττουν τα πολιτικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Επεκτείνεται η "ποινικοποίηση" των κοινωνικών αγώνων και ενισχύεται η κρατική καταστολή, εντείνονται οι διώξεις κατά των "ενοχλητικών" φωνών και οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου, πληθαίνουν τα κρούσματα αντικομμουνισμού.

Πρόκειται προφανώς για ένταση του αυταρχισμού, με στόχο τη χωρίς αντιστάσεις προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

θεωρούμε ότι πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα δημοκρατίας και για το λόγο αυτό ζητούμε τη συζήτησή τους στη Βουλή σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 143, παράγραφος 2 του Κανονισμού

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ».

Πρώτη δυναμική απάντηση στην αυταρχική κυβερνητική κατρακύλα

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στο «Ρ» και καταδίκης της νέας πολιτικής δίωξης εναντίον του διοργανώνουν στις 10 Φλεβάρη οι ΚΟ Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ

Να εκφράσουν και με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο την αλληλεγγύη τους στο «Ριζοσπάστη», καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη νέα πολιτική δίωξη εναντίον του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Δικαιοσύνης, καλούν τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσής του την Πέμπτη, 10/2, στις 7 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως.

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Πειραιά καλεί «τους εργαζόμενους, την αδάμαστη νεολαία μας, να δώσουν αποφασιστική απάντηση και να καταδικάσουν την αντιδημοκρατική κατρακύλα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ανιστόρητα επιχειρεί να αναβιώσει κλίμα αντικομμουνισμού και πολιτικών διώξεων σκοπιμότητας».

Η ΚΟΠ καταγγέλλει πως η επίθεση εναντίον του «Ρ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης «είναι κατευθυνόμενη, καλύπτεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και προκαλεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα», ενώ επισημαίνει πως «οι ευθύνες για τη διατήρησή του στον υπουργικό θώκο, παρά τη λαϊκή κατακραυγή, είναι τεράστιες». Καταγγέλλει ακόμη το χτύπημα που επιχειρείται στην ελευθερία του Τύπου και την επιχειρούμενη φίμωση κάθε φωνής κριτικής και αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Το σημαντικότερο όμως είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί, η οποία, σύμφωνα με την ΚΟΠ του ΚΚΕ, είναι: «Υπερασπιζόμαστε το "Ριζοσπάστη", τη φωνή του εργαζόμενου λαού. Απαντάμε με την ένταση των προσπαθειών για την αύξηση της κυκλοφορίας του, για την παραπέρα ενίσχυση των δεσμών του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν τις επώδυνες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής».

«Μπαίνουμε εμπόδιο - συνεχίζει - στην αντιδημοκρατική πολιτική της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, στο πογκρόμ των διώξεων που οργανώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης ενάντια σε συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των εκπαιδευτικών, του ναυτεργατικού κινήματος, σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σύρονται σκόπιμα στα δικαστήρια γιατί υπερασπίζονται το δίκιο των εργαζομένων».

Η ΚΟΠ απαιτεί ακόμα να σταματήσουν τώρα οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών μαθητών, που παλεύουν για τη γνώση και τη μόρφωση και καταδικάζουν τη σκοταδιστική, αντιεκπαιδευτική κυβερνητική μεταρρύθμιση.

Απευθυνόμενη στον πειραϊκό λαό επισημαίνει πως «η αντιμετώπιση του αυταρχικού εκτραχηλισμού της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αφορά κάθε δημοκράτη, κάθε εργαζόμενο. Πίσω από τον αντικομμουνισμό κρύβεται η νέα ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει: «Το ΚΚΕ στη μακρόχρονη ιστορία του, αντλώντας δύναμη από την πάλη του λαού μας, έδωσε και δίνει σκληρές μάχες για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η καταδίκη της πολιτικής του αντικομμουνισμού και της καταστολής αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό λόγο για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές».

Καταλήγοντας σημειώνει πως «οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία του Πειραιά έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Ανοίγουμε δρόμο μαζί. Βαδίζουμε μπροστά για την εκπλήρωση υψηλών στόχων». Στόχοι που δεν είναι άλλοι παρά «η συσπείρωση και η κινητοποίηση όλων των ριζοσπαστικών αγωνιστικών δυνάμεων, η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου και η ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής διακυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στον άλλο, φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, σε σύγκρουση με την πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, σε ρήξη με τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους».

ΚΝΕ
Η νεολαία στην πρώτη γραμμή, κόντρα στις διώξεις

Σε συγκέντρωση ενάντια στη δίωξη του «Ρ» και στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, καλούν στην πλατεία Κάνιγγος, αύριο Πέμπτη, στις 6 μμ και πορεία προς το υπουργείο Τύπου και Επικοινωνιών  οι οργανώσεις Αθήνας και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ

Κάλεσμα προς τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς και κάθε δημοκρατικό πολίτη να καταδικάσει τον κυβερνητικό κατήφορο αλλά και να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις διώξεις στο «Ριζοσπάστη», απευθύνει η ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, οι Οργανώσεις Αθήνας και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ καλούν αύριο Πέμπτη 3 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Τύπου και Επικοινωνιών.

«Η πολιτική δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη" αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση της αυταρχικής επίθεσης της κυβέρνησης στο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα δημοκρατικά συνταγματικά δικαιώματα του λαού, αποτελεί ένα ακόμα ολισθηρό βήμα προς την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης», τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς, κάθε δημοκρατικό πολίτη να καταδικάσουν τον κυβερνητικό κατήφορο. Να σταθούν έμπρακτα αλληλέγγυοι στο πλευρό του «Ριζοσπάστη», να ακυρώσουν τη νέα πρωτοφανή μεθόδευση που στόχο δεν έχει μόνο το «Ριζοσπάστη], αλλά και κάθε φωνή που αντιστέκεται και παλεύει για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. «Καλούμε τη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στην πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Φλεβάρη», τονίζεται.

«Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Πέμπτης καταγγέλλοντας την μεθοδευμένη επίθεση της κυβέρνησης στο Κόμμα μας και τον «Ρ» που σαφώς δεν πρόκειται για προσωπική υπόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου», μας λέει ο Κώστας Ηλίας, μέλος της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και φοιτητής του Οικονομικού της Νομικής. «Η στάση αυτή πλήττει γενικότερα την ελευθεροτυπία (βλέπε μηνύσεις σε περιοδικά κλπ.) και εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση απέναντι στο ΚΚΕ, το μόνο φορέα υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Η απάντηση του λαού και του φοιτητικού κινήματος θα είναι η μαζική συμμετοχή σε κάθε μορφή κινητοποίησης και εκδήλωσης διαμαρτυρίας καθώς ήδη έχουν ληφθεί μαζικές αποφάσεις και από φοιτητικούς συλλόγους», σημείωσε.

Η Ρούλα Τριγάζη, μέλος της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και φοιτήτρια στη Νομική Σχολή μας είπε: «Η μήνυση ενάντια στον «Ρ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν είναι μια μήνυση προσωπική αλλά είναι καθαρά πολιτική δίωξη που εντάσσεται γενικότερα στα πλαίσια της προσπάθειας φίμωσης του ΚΚΕ. Ερχεται σαν συνέχεια μιας έντονης προσπάθειας του προηγούμενου διαστήματος που εξαπέλυσε η κυβέρνηση για τα όρια νομιμότητας της δράση τους ΚΚΕ. Πέρα από πολιτική δίωξη είναι και δίωξη ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία, ενάντια στις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος. Εμείς σαν νέοι κομμουνιστές θα αποδείξουμε ότι η προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ και του «Ρ» δεν πρόκειται να περάσει. θα βρουν την αντίδραση τόσο της νεολαίας όσο και γενικά του λαϊκού κινήματος».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τετάρτη από την τηλεόραση του «902»: Στις 20.00 την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Οι καταβολές μας», του Δ. Στολίδη. Την παρουσίαση έκανε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις». Για το «Λαϊκό Μέτωπο», συζητούν ο Παύλος Αλέπης και η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ