Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
Εντείνεται ανησυχητικά ο κυβερνητικός αυταρχισμός

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα για κρίσιμα ζητήματα δημοκρατίας, που αναδείχνονται από τις κυβερνητικές ενέργειες

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει προσλάβει πλέον η όξυνση του αυταρχισμού, που σηματοδοτείται από μια σειρά κυβερνητικές ενέργειες, με πασιφανέστατο στόχο την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος. Ενός κινήματος, που διογκώνεται εξαιτίας της βαθιά αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και που γι' αυτόν ακριβώς το λόγο καθίσταται «επικίνδυνο» για την απρόσκοπτη μελλοντική της εφαρμογή και επιχειρείται η κατάπνιξή του με κάθε μέσο.

Σ' αυτά τα πλαίσια, χιλιάδες αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια, οι εισαγγελείς εισβάλλουν στα σχολεία και συλλαμβάνουν μαθητές, πρωτοπόροι συνδικαλιστές διώκονται, σωρηδόν εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις, που κρίνουν ως «παράνομες και καταχρηστικές» τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, λαϊκές διαδηλώσεις δέχονται την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής, ενώ πρόσφατα προέκυψε και η επίθεση σε έναν από τους πυλώνες της ίδιας της δημοκρατίας, στην ελευθεροτυπία και στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και άσκησης πολιτικής κριτικής. Μια επίθεση με φυσικό, μόνο, αυτουργό τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, που άρχισε να μηνύει μέσα ενημέρωσης («Ριζοσπάστης», «Νέμεσις») απλώς επειδή δε συμφωνούν μαζί του. Η ποινικοποίηση των αγώνων και η προσπάθεια εκφοβισμού των πρωτοπόρων αγωνιστών για τα δίκαια αιτήματα της εργατικής τάξης, των αγροτών, του λαού συνολικότερα, εντείνεται μέρα με τη μέρα, συνοδευόμενη από την αφαίρεση στην πράξη δημοκρατικών δικαιωμάτων και στοιχειωδών ελευθεριών του πολίτη.

Από την επίθεση αυτή, δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές, οι πρωτοπόροι στους λαϊκούς αγώνες. Ο κανόνας, όπως έχει διαμορφωθεί από την ίδια την ιστορία, θέλει αυτούς να διώκονται πρώτα απ' όλους και όλα και αυτός ο κανόνας ακολουθείται κατά γράμμα και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική δίωξη εναντίον του «Ρ», η εκτόξευση απειλών εναντίον του ΚΚΕ και υπαινιγμών περί της νομιμότητάς του ή των περιθωρίων δράσης του, από κυβερνητικά στελέχη ή άλλα φερέφωνα της αστικής τάξης σε μέσα ενημέρωσης ή διάφορα άλλα πόστα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται οδήγησε το ΚΚΕ να πάρει σημαντική πρωτοβουλία, στα πλαίσια της Βουλής. Ετσι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε χτες στον Πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι κυβερνητικές ενέργειες, που πλήττουν τα πολιτικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Επεκτείνεται η "ποινικοποίηση" των κοινωνικών αγώνων και ενισχύεται η κρατική καταστολή, εντείνονται οι διώξεις κατά των "ενοχλητικών" φωνών και οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου, πληθαίνουν τα κρούσματα αντικομμουνισμού.

Πρόκειται προφανώς για ένταση του αυταρχισμού, με στόχο τη χωρίς αντιστάσεις προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

θεωρούμε ότι πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα δημοκρατίας και για το λόγο αυτό ζητούμε τη συζήτησή τους στη Βουλή σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 143, παράγραφος 2 του Κανονισμού

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στις διώξεις συνδικαλιστών (2000-02-09 00:00:00.0)
Η συμπαράσταση στο εδώλιο (1999-12-07 00:00:00.0)
ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ για τον κυβερνητικό αυταρχισμό (1998-05-29 00:00:00.0)
Στόχος, η εναρμόνιση με τις κυβερνητικές επιδιώξεις (1998-05-28 00:00:00.0)
Αδιάφοροι και επικίνδυνοι (1997-05-15 00:00:00.0)
Νέες διώξεις κατά αγροτών (1996-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ