Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Το ζήτημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, από τη σκοπιά της εικόνας που παρουσιάζει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, έχει ενταχθεί στη σφαίρα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και της δικομματικής αντιπαράθεσης.

Διάφορα γκάλοπ λένε ότι η κυβέρνηση έχει ως «αδύνατο σημείο» το ζήτημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

Με βάση το «καμπανάκι» αυτό, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο τη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας πάση θυσία. Η οπτική αυτή οδηγεί την κυβέρνηση όχι σε μέτρα για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά για την «παραγωγή» και προβολή «έργου» που να δείχνει ότι κάνει το καθήκον της. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δουλεύουν στον τομέα αυτό κυρίως για τα κανάλια.

Εχουν ταυτίσει τις διάφορες αστυνομικές επιχειρήσεις για τη δίωξη εγκληματικών στοιχείων, με τα διάφορα προεκλογικά εγκαίνια που κάνουν, έχοντας από κοντά τις κάμερες.

Τα κανάλια φτάνει να βρίσκονται... στον «τόπο του εγκλήματος» πριν αυτό διεξαχθεί (!!!), αλλά και μέσα στους χώρους εκπαίδευσης των αστυνομικών, προκειμένου να προβληθεί το κυβερνητικό έργο.

Τα ΜΜΕ, στην πλειοψηφία τους, προπαγανδίζουν τα διάφορα κυβερνητικά «μέτρα», τις λεγόμενες πεζές περιπολίες, δημοσιεύουν κατά παραγγελία πρόσκαιρα και βολικά για την κυβέρνηση στοιχεία, που αφορούν ορισμένους δείκτες εγκληματικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να πείσουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Οι «πεζές περιπολίες» έχουν αναχθεί σε σωτήρια λύση, ενώ είναι μόνο απλώς ένα μέσο που μπορεί ανάμεσα και σε άλλα να αξιοποιηθεί, αν εντάσσεται μέσα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, με στόχο τη συγκέντρωση των δυνάμεων και των μέσων για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

Σ' αυτή την κατεύθυνση δε γίνεται τίποτα. Ετσι πρόκειται για τελείως πρόσκαιρα και πρόχειρα μέτρα, που κατ' αρχήν το μόνο που επιδιώκουν είναι η εντυπωσιοθηρία και τα εκλογικά οφέλη.

Στη δομή και τον προσανατολισμό της ΕΛ. ΑΣ. δε γίνεται καμιά αλλαγή, δεν παίρνεται κανένα άμεσο και μακροπρόθεσμο μέτρο στον τομέα δίωξης του εγκλήματος.

Οι αστυνομικοί που επανδρώνουν τις «πεζές περιπολίες» δεν προέρχονται από εξοικονόμηση δυνάμεων, αλλά μέσω της νέας αύξησης κατά 1.000 άτομων της δύναμης της ΕΛ. ΑΣ. και την πρόσθετη, πέραν του 6ημέρου(!), απασχόληση αστυνομικών δυνάμεων που προωθείται και νομοθετικά.

Ητακτική αυτή όμως, που επιδιώκει να παράγει «έργο» για τις προεκλογικές ανάγκες και όχι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, εκτός των άλλων είναι και άκρως επικίνδυνη.

Οι μαζικές επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας (που ετοιμάζονται σε βάρος και άλλων ομάδων πολιτών) συνοδεύονται από την απαράδεκτη και αντισυνταγματική συμπεριφορά απέναντι στο σύνολο των αλλοδαπών, αλλά και σε όσους Ελληνες πολίτες αντιδρούν. Εχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, με κύριο στόχο όχι την ανεύρεση εγκληματικών στοιχείων, αλλά το γενικότερο εκφοβισμό του λαού. Καλλιεργούν παραπέρα την ξενοφοβία, χωρίς να αντιμετωπίζουν την όποια εγκληματική δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν αλλοδαποί. Η τακτική αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια της κυβερνητικής άποψης ότι για την άνοδο της εγκληματικότητας φέρουν την ευθύνη οι αλλοδαποί στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει. Τη νοιάζει η εικόνα ότι, τάχα, πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Τι θα κάνει όμως ακόμη, αφού τα διάφορα γκάλοπ επιμένουν ότι και, πάλι, στον τομέα αυτό, χάνει η κυβέρνηση; Τι θα σκαρφιστούν;

Το κυνήγι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και καλά θα κάνει η κυβέρνηση να σκεφτεί καλύτερα τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πολιτική της, αλλά γιατί όχι και το ενδεχόμενο ενός νέου φιάσκο της ΕΛ. ΑΣ. με απρόβλεπτες και πολύπλευρες συνέπειες.

Ηκυβέρνηση δε θέλει να καταπολεμήσει τις αιτίες ανάπτυξης της εγκληματικότητας, γιατί πρώτα απ' όλα πρέπει να στραφεί ενάντια στην ίδια τη γενικότερη πολιτική της που διαμορφώνει τους κοινωνικούς όρους ανάπτυξης της εγκληματικότητας.

Ο καυγάς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για το ποιος είναι ο καλύτερος «διώκτης», έχει στόχο, πέραν του εκλογικού οφέλους, τον αποπροσανατολισμό του λαού, τη συσκότιση των βαθύτερων αιτιών της όποιας ανάπτυξης της εγκληματικότητας.

Εχει στόχο τη συναίνεση του λαού στο όνομα καταπολέμησης του εγκλήματος, στην προώθηση μιας νέας διάστασης στο αστυνομικό κράτος και την καταστολή που ήδη συντελείται σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα προωθήθηκαν ή προωθούνται τα παρακάτω:

  • Ο αριθμός του αστυνομικού προσωπικού της ΕΛ. ΑΣ. έφτασε τις 45.000, ενώ εξαγγέλθηκε νέα αύξηση κατά 3.000 άτομα τα αμέσως επόμενα χρόνια, φτάνοντας σε νέα ύψη το ρεκόρ αστυνομικών ανά πολίτη που κατέχει ήδη η χώρα μας.
  • Προστέθηκαν νέες κατηγορίες προσωπικού της ΕΛ. ΑΣ., όπως οι «συνοριακοί φρουροί», με 2.230 άτομα και προοπτική αύξησής τους και οι «φρουροί στόχων», με 1.000 άτομα.
  • Παράδοση νέων αστυνομικών αρμοδιοτήτων και τομέων και σε ιδιώτες (φύλαξη αεροδρομίων, μετρό κ.ά.) στο όνομα αποδέσμευσης αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να επιδοθούν στη δίωξη του εγκλήματος.
  • Αμεση ίδρυση «Δημοτικής Αστυνομίας» με 2.500 άτομα και αντικείμενο που περιλαμβάνει αστυνομικές αρμοδιότητες με εκπαίδευση σε αστυνομικές σχολές και διοίκηση από απόστρατους ή και εν ενεργεία αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ.!

Οκλοιός όλων αυτών των αστυνομικών μηχανισμών δεν αφορά την προστασία του πολίτη.

Η κυβέρνηση δε θέλει να πάρει ουσιαστικά και σχεδιασμένα, άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη και δίωξη του εγκλήματος.

Η μόνη σχεδιασμένη προσπάθεια που κάνει, αφορά την πολύπλευρη ενίσχυση των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος.


Γιάννης ΝΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ