Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετατρέπεται σε αμερικανικό παρατηρητήριο στα Βαλκάνια

Σε παρατηρητήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη, με την απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης. Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ για την παραπέρα ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή, ενημέρωσε χτες τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης Γ.Μαγκριώτη ο Αμερικάνος πρεσβευτής Ν. Μπερνς. Μετά τη συνάντηση στο ΥΜΑΘ, ο Ν. Μπερνς δήλωσε ότι αναβαθμίζεται με την περαιτέρω στελέχωσή του το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και ότι αρχίζει το αμέσως επόμενο διάστημα να λειτουργεί το Αμερικανικό Εμπορικό Γραφείο για τα Βαλκάνια με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπερνς ενημέρωσε τον υπουργό για τη λειτουργία και τη στελέχωση του Γραφείου, παρουσιάζοντας και τον διευθυντή του, που είναι ο Τζ. Κέλερ. Για το προξενείο στη Θεσσαλονίκη είπε ότι «λόγω της σημαντικότητας της περιοχής για τις ΗΠΑ θα αποσπαστούν σ' αυτό δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από την πρεσβεία της Αθήνας». Επίσης, στις 21 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης, για να εγκαινιάσει την πρωτοβουλία για την τεχνολογική συνεργασία στα Βαλκάνια. Ακόμη το Μάη θα φθάσουν στη Θεσσαλονίκη Αμερικανοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Τόνισε δε πως «μπαίνουμε σε εποχή έντονης συνεργασίας των δύο χωρών με μια σειρά πρωτοβουλίες στα πλαίσια της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο των Βαλκανίων», τόνισε ο Μπερνς.

Επίσης, στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Γ. Μαγκριώτης φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη, για να επιτηρούν καλύτερα τη γύρω περιοχή και να συντονίζουν την οικονομική λεηλασία των γειτονικών χωρών. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, χωρίς να διευκρινίζει αν η διάκριση αυτή δίνεται για το ματοκύλισμα των Βαλκανίων από τις αμερικαΝΑΤΟικές δυνάμεις. Τέλος, υπογράμμισε, ότι η κορύφωση των πρωτοβουλιών για παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών, θα γίνει τον επόμενο μήνα με τη συμφωνία Κλίντον - Σημίτη για την τεχνολογική συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ